Linkuri accesibilitate

Summitul pe teme de securitate nucleară de la Washington


Fotografie de grup a liderilor prezenți la Washington
Fotografie de grup a liderilor prezenți la Washington

Liderii țărilor prezente s-au angajat să coopereze cu Agenția ONU pentru Energie Atomică în vederea unui schimb mai eficient de informații vizînd detectarea și oprirea traficului cu material nuclear.


La summitul de securitate de la Washington, Statele Unite au venit cu un obiectiv: securizarea materialelor nucleare din intreaga lume in decurs de patru ani. Ce s-a decis in capitala americana ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

La obiectivul presedintelui Barack Obama au aderat toti liderii prezenti la Washington, reprezentind 47 de state. Presedintele Obama a organizat summitul pentru a atrage atentia asupra pericolului reprezentat de arsenale nucleare ale caror componente ar putea sa incapa pe miinile teroristilor. Obama a explicat ca o grupare terorista in posesia unei incarcaturi de plutoniu, nu mai mare de un mar poate lua vietile a sute de mii de persoane.

Tarile prezente s-au angajat sa coopereze cu Agentia ONU pentru Energie Atomica in vederea unui mai eficient schimb de informatii vizind detectarea si oprirea traficului cu material nuclear. Citeva state participante - intre care Ucraina, Mexic si Canada - si-au anuntat intentia de a renunta la uraniul imbogatit pe care-l detin pentru ca, in acest fel sa evite riscul ca astfel de materiale sa incape pe miinile teroristilor.

Rusia si Statele Unite au semnat un acord menit sa elimine tone de plutoniu imbogatit, dar procesul nu intra in vigoare decit peste opt ani. Participantii au convenit sa se intilneasca din nou in 2012 in Corea de Sud. La incheierea summitului, Obama si-a exprimat increderea ca si China va decide sa se alature Statelor Unite in decizia de a impune noi sanctiuni impotriva regimului de la Teheran, menite sa-l determine sa renunte la planurile de inarmare nucleara.

Presedintele Chinei, Hu Jintao s-a intilnit cu omologul sau american luni, dar intr-o alocutiune rostita dupa aceea s-a ferit sa vorbeasca despre sanctiuni. Barack Obama spera că China va participa la redactarea unui nou pachet de sanctiuni, la Natiunile Unite. In alocutiunea sa, presedintele Obama a spus ca Statele Unite isi propun sa joace un rol conducator in chestiunea securizarii arsenalelor nucleare, adaugind insa ca in alte probleme – procesul de pace din Orientul Mijlociu, valoarea de schimb a monedei chineze, sau descurajarea ambitiilor nucleare iraniene si nord-coreene – fiecare tara se va pozitiona asa cum ii dicteaza interesul national si America nu are de gind sa joace rolul de politist al lumii.

Nu toti, in Statele Unite aplauda realizarile summitului de securitate. Senatorul republican, Jon Kyl a spus ca nu s-a obtinut altceva decit o declaratie care nu obliga pe nimeni la nimic si nu face decit sa reafirme politici existente”.
XS
SM
MD
LG