Linkuri accesibilitate

Moldovenii solidari cu suferința poporului polonez


Catedrala Catolică din Chișinău
Catedrala Catolică din Chișinău

Zi de doliu și minut de reculegere în memoria victimelor catastrofei aeriene de la Smolensk

Astăzi este zi de doliu şi în Moldova. În toate localităţile din ţară precum şi în misiunile diplomatice şi consulare ale RM de peste hotare drapelul de stat a fost coborît în bernă, iar la ora 10 cetăţenii moldoveni au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor catastrofei de la Smolensk.

Liturghia de dimineaţă de la catedrala catolică din Chişinău a fost oficiată în limba poloneză, deşi de obicei marţea se ţine în română, iar printre cei care au asistat la slujbă au fost şi mulţi necatolici. Monseniorul Anton Coşa spune că de cum s-a aflat despre tragedia de la Smolensk oameni de diferite confesiuni vin să aprindă lumînări la catedrala catolică şi să se roage pentru sufletele celor decedaţi.

Monseniorul Coşa: “Tragedia ne-a copleşit. Am observat în ochii colaboratorilor mei din Polonia lacrimi şi neînţelegere, în sensul că se întrebau: cum a fost posibil ca un astfel de accident să se întîmple iarăşi cu polonezi? Vă spun că nu-mi este uşor să fiu alături de confraţii mei în aceste clipe, dar ceea ce noi putem să facem o facem cu toată inima şi, de aceea, ne întărim în credinţă, în rugăciune. Şi acest lucru continuă, de sîmbătă după-amiază, cînd au început slujbele în diferite parohii, şi ieri, şi astăzi. Sîntem practic în faţa altarului întotdeauna legaţi în spirit, în duh, cu fraţii noştri. Pe de o parte, ne rugăm pentru cei care au murit, pe de altă parte, ne rugăm pentru cei vii, şi îi pomenim pentru a primi putere de la Dumnezeu în aceste momente grele”.

Şi la Catedrala Naşterea Domnului s-a oficiat azi o slujbă de pomenire, care a început cu un minut de reculegere. La serviciul divin au participat oficiali de la Chişinău, reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

Vlad Filat şi-a exprimat solidaritatea cu poporul polonez în aceste momente grele pe care le traversează, spunînd că trebuie să fim mai toleranţi şi mai înţelegători şi, precum ne învaţă Sfînta Scriptură, să ne iubim aproapele şi să-i oferim sprijin”.
Şi după slujbă, la catedrala din centrul capitalei veneau oameni să aprindă lumînări şi să se reculeagă.

Voce: “Da, ţinem şi noi oleacă de doliu, toţi sîntem oameni. Mi-i jale de ce s-a întîmplat, la toţi li-i scîrbă. Dar ce să facem?”

Voce: “E o republică care ne-a susţinut. Noi nu putem să trecem alături de această durere. E dureros, e tragedie mare, sigur”

Voce: “Trebuie să arătăm compasiune unii altora. E groaznic. Toţi am fost îndureraţi. Cînd am auzit, am izbucnit în plîns”

Voce: “De fapt, eu tocmai m-am întors din Varşovia. Tot timpul am cunoscut polonezii ca un popor foarte solidar, brav, curajos, cu o demnitate frumoasă. E o mare tragedie şi o coincidenţă absurdă”

Oameni simpli au continuat să ducă flori şi să aprindă lumînări şi la Ambasada Poloniei. Mulţi dintre ei au lăsat scrisori şi mesaje de condoleanţe, un semn că în aceste momente grele sînt alături de polonezi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG