Linkuri accesibilitate

Deficit economic imens în Bulgaria moștenire a guvernării post-comuniste


Boiko Borisov: „Am mințit la Bruxeles întrucât nu am știut despre capcana pusă de guvernarea foștilor comuniști”


Bulgaria a fost nevoita sa renunţe la ideea aderării la zona Euro, mai repede decât România. Aflaţi de ce in jurnalul de corespondent al lui Petio Petkov din Bulgaria
.

Încrederea instituțiilor europene în Bulgaria este pusă din nou la grea încercare după ce a devenit cunoscut că deficitul minim de 0,8 procente din PIB pentru anul trecut – un adevărat record în cadrul Uniunii, a fost în realitate, de aproape 5 ori mai mare. Declanșarea unei proceduri de sancționare pare inevitabilă.

„Am mințit la Bruxeles întrucât nu am știut despre capcana pusă de guvernarea foștilor comuniști”, a declarat primul ministru Boiko Borisov. Este vorbă de aproximativ 150 de contracte pentru executarea unor lucrări publice încheiate în perioada guvernului Stanișev fară a fi asigurate mijloacele financiare necesare. Guvernul Borisov a plătit o mică parte din aceste datorii. Bruxelles-ul însă le-a luat în considerare când a calculat deficitul bugetar pentru anul 2009.

În aceste condiții Bulgaria a fost nevoită să renunțe la ideia de a adera mai repede decăt România la zona euro. La o conferință de presă primul ministru a declarat „ar fi obraznic să cerem acces la mecanismul ERM-II în timp ce nu corespundem criteriilor”.

Viceprim-ministrul și ministru al finanțelor, Simeon Diankov a anunțat că va fi revizuită îndeplinirea bugetelor țării pentru anii 2008 și 2009. Vor fi trași la răspundere cel puțin trei miniștri din guvernul precedent.

Ministrul finanțelor s-a declarat însă încrezător că bugetul pentru anul în curs va fi respectat și că nu exista pericol pentru stabilitatea consiliului monetar, a sistemului bancar și a fiscului. Deficitul în luna martie este considerabil mai mic fața de cel din ianuarie și februarie.

În vederea reducerii cheltuielilor fi verificată formarea prețurilor la energie electrică. Primul ministru a anunțat că prețul unei megawați/ore produsă la Kozludui este de 31 de euro însă spitalele o plătesc cu 70. După cum a constatat Borisov în perioada guvernării foștilor comuniști în energetica și nu numai acolo, au acționat modele de corupție care au păgubit statul cu sute de milioane.
XS
SM
MD
LG