Linkuri accesibilitate

Intrevederi la nivel înalt la Washington pe teme de securitate nucleară


Președintele Barack Obama și omologul său ucrainean Viktor Ianukovici la Washington
Președintele Barack Obama și omologul său ucrainean Viktor Ianukovici la Washington

Presedintele Obama s-a angajat că dialogul nu va fi unul steril ci se va materializa în măsuri concrete care să asigure că materialele nucleare nu vor încăpea pe mîinile unor teroriști.



Inainte de debutul summitului de la Washington, care se va concentra asupra unor chestiuni de securitate nucleara, presedintele Statelor Unite s-a intretinut cu o parte a oaspetilor sai. Cum au decurs convorbirile ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Reuniunea care se deschide la Washington este fara precedent, in sensul ca este pentru prima cind lideri ai lumii discuta despre securitatea arsenalelor nucleare. Astfel de consultari s-au desfasurat periodic intre Statele Unite si republici care au facut parte din Uniunea Sovietica, dar de data aceasta ele implica lideri din lumea intreaga. Presedintele Obama s-a angajat ca dialogul nu va fi unul steril ci se va materializa in masuri concrete care sa asigure ca materialele nucleare nu vor incapea pe miinile unor teroristi.

In cursul zilei de ieri, dupa alte consultari duminica, Obama s-a intilnit la inceput cu regele Husein al II-lea al Iordaniei, apoi cu presedintele Ucrainei, Vicktor Ianukovici care, dupa convorbiri, a declarat ca in urmatorii doi ani tara sa va renunta la uraniul imbogatit, care poate fi folosit pentru fabricarea de bombe nucleare.

Tot ieri, seful executivului american s-a intretinut cu lideri din Malayesia, China si Armenia. In cursul unei întîlniri cu presa cu presedintele sud-african, Jacob Zuma, Obama a explicat ca pentru Statele Unite eventualitatea ca material nuclear sa incapa pe miinile teroristilor este cel mai mare pericol de securitate, pe termen scurt, mediu si lung. Obama a adaugat ca reteaua Al Kaida si alte organizatii teroriste incearca sa obtina material nuclear si alte arme de distrugere in masa.

Saptamina trecuta presedintii Statelor Unite si Rusiei au semnat un acord de reducere a arsenalelor nucleare, iar in Statele Unite a fost anuntata o noua orientare strategica cu privire la eventualitatea folosirii armamentului nuclear. In conformitate cu declaratii ale oficialitatilor americane, in prezent preocupa arsenale nucleare vechi, aflate pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Dar material nuclear insuficient securizat se afla in multe locuri din lume. Republica Sud Africana este considerata un lider in miscarea anti-nucleara in conditiile in care a creat si apoi renuntat la un program de inarmare nucleara. In contextul summitului vor fi discutate si presiunile asupra unor tari certate cu legea - Iran si Corea de Nord - menite sa le determine sa renunte la programe nucleare.
XS
SM
MD
LG