Linkuri accesibilitate

Doliu la Moscova în memoria polonezilor uciși în accidentul aviatic de la Smolensk


Flori depuse la Ambasada Poloniei de la Moscova
Flori depuse la Ambasada Poloniei de la Moscova

Gorbaciov pleadează în „Novaya Gazeta”, într-un articol intitulat „Sintem fraţi”, pentru finalizarea cercetărilor legate de tragedia de la Katyn.


Si la Moscova, ca si la Chisinau şi Praga şi in alte capitale ale lumii, oamenii s-au adunat in fata ambasadelor Poloniei, au aprins luminari si au depus flori, in semn de solidaritate cu poporul polonez, dupa tragicul accident aviatic de simbata, cind 96 de oameni, din elita politica si militara a Poloniei au murit la Smolensk. Printre ei, preşedintele Poloniei Lech Kaczysnki si soţia sa. Un rezumat al relatarilor corespondentilor Europei Libere la Moscova de la Oana Serafim
.


La inceput oamenii au venit cu timiditate si au depus garoafe albe si roşii culorile steagului polonez, in fata sediului ambasadei Poloniei. Apoi a venit un mic grup format din muzicienii din ansamblul Aleksandrov, al armatei ruse... au început să cinte o piesă de Rahmaninov, „Te lăudăm....”

Si apoi au venit alti oameni. Unii dintre ei sincer emoţionaţi de tragedie. Printre ei si fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, cel care a fost primul care a început deschiderea dosarului Katynului, masacrarea celor 22 de mii de ofiteri superiori ai armatei poloneze de catre serviciile comuniste ale NKVD-ului, precursorul KGB-ului. Pina la Gorbaciov, istoriografia sovietică vorbea despre masacrul de la Katyn ca despre o crimă a naziştilor .

Intr-un articol apărut în „Novaya Gazeta”, publicaţie pe care Gorbaciov o detine in co-proprietate, şi intitulat „Sintem fraţi”, ultimul lider sovietic cere încheierea investigatiei legate de tragedia de la Katyn. Gorbaciov aminteşte cum, în documentele pe care le-a făcut publice era decizia întregului birou politic al Partidului comunist al URSS, condus de Stalin, de a-i ucide pe ofiţerii polonezi. Fără ca întregul adevăr despre acest moment istioric al URSS şi al Poloniei să fie cunoscut, între Rusia si Polonia relaţiile nu pot să fie „fratesti”, scrie Gorbaciov. In declaraţii făcute ieri presei , Gorbaciov spunea că trebuie depăşit acest moment, aflat întregul adevăr pentru ca polonezii şi ruşii să nu fie numai vecini, dar sunt şi fraţi slavi.

După Gorbaciov, la sediul ambasadei Poloniei de la Moscova, şi-a depus omagiile şi preşedintele Rusiei Dmitrie Medvedev care a anuntat şi ca va lua parte la funeraliile naţionale ale preşedintelui Poloniei, la sfirsitul saptaminii.

Ministrul polonez de externe Radek Sikorski a declarat că e prea devreme să se spună dacă tragedia de sîmbătă de la Smolensk va avea vreun impact asupra relaţiilor polono-ruse, dar ca ceea ce polonezii au simţit în aceste zile a fost solidaritatea şi compasiunea întregii lumi, inclusiv a ruşilor.
XS
SM
MD
LG