Linkuri accesibilitate

Compensaţii inutile


Într-o ţară ca Moldova oamenii necesitoşi xxistă cîtă frunză şi iarbă şi îmi imaginez că mulţi s-ar grăbi să scrie cereri pentru a primi compensaţii sociale.


Ministra Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a făcut deunăzi o declaraţie foarte curioasă. Vasăzică, există nişte aşa-numiţi salariaţi bugetari, care au venituri lunare mai mici de 700 de lei, şi care pot obţine acum compensaţii sociale pentru perioada rece a anului. Adică pot să mai ia cîte 390 de lei oferiţi de guvern. Însă numai 6% din aceşti salariaţi bugetari au cerut să li se dea compensaţiile cu pricina.

La prima vedere, avem de-a face cu un fapt paradoxal, năucitor. Păi, cum e posibil ca, în cea mai săracă ţară din Europa, plină cu oameni sărmani-necesitoşi, nişte „bugetari” amărîţi, cu salarii mai mici de 700 de lei, să nu aibă nevoie de compensaţii? Ministra nu poate deocamdată să explice numărul foarte mic de cereri parvenite din partea „bugetarilor” sărmani. De aceea, fiecare e liber să-şi imagineze ce vrea. O să dau şi eu frîu liber fanteziei.

Mie mi se pare că un om care se hrăneşte dintr-un salariu ridicol de 500-700 de lei nu poate să respingă orice compensaţii, fie acestea şi de numai 390 de lei. Atunci cînd eşti sărac lipit pămîntului, fiecare sută de lei contează. Prin urmare, eu unul îmi imaginez că aceşti salariaţi bugetari cu venituri ridicole au în realitate nişte cîştiguri suplimentare, mai mari decît retribuţia lor lunară. Oficial ei au un salariu mai mic de 700 de lei, pe cînd venitul lor real e mai măricel. Şi dacă e aşa, dacă ei lucrează doar pentru vechimea în muncă, e limpede că lor pur şi simplu nu le trebuie cei 390 de lei daţi de guvern.

Asta nici pe departe însă nu înseamnă că într-o ţară ca Moldova nu există oameni necesitoşi. Există cîtă frunză şi iarbă şi îmi imaginez că mulţi s-ar grăbi să scrie cereri pentru a primi compensaţii sociale. Poate că pur şi simplu guvernul a greşit adresa. Poate că sînt unii bugetari cu salarii de 1500 de lei mai sărmani decît bugetarii cu salarii de 700 de lei.

Poate că atunci cînd acordă compensaţii, cinovnicii ar trebui să fie mai vigilenţi şi să nu confunde aparenţa cu starea de fapt. Vreau să spun că de compensaţii sociale au nevoie cei care o duc greu în realitate, nu pe hîrtie.
XS
SM
MD
LG