Linkuri accesibilitate

România va disloca noi trupe în Afganistan


Președinții Obama și Băsescu la Praga
Președinții Obama și Băsescu la Praga

Președintele Băsescu: “Ni se pare inadmisibil că unele state din NATO consideră că și-au încheiat misiunea în Afganistan”

Semnarea de catre presedintii Rusiei si Statelor Unite a Tratatului Start 2 privind dezarmarea nucleara este un semnal pozitiv pentru Romania, mai cu seama dupa ce lucrurile s-au complicat in regiune prin proiectul scutului antiracheta care urmeaza sa fie amplasat in vestul tarii. Axa Bucuresti-Washington s-a reactivat anul acesta cind Romania a declarat ca va gazdui elemente interceptoare ale scutului american antiracheta. Aceasta decizie a creat rumoare in regiune si a enervat Moscova, care de altfel a si amenintat ca nu va mai semna tratatul privind reducerea arsenalelor nucleare detinute de Rusia si Statele Unite.

Lucrurile ramin inca destul de complicate pentru Romania, desi odata cu acordul dat pentru Start 2, Casa Alba si Kremlinul au nivelat drumul pentru amplasarea scutului antiracheta, proiectat sa devina functional in 2015 si sa apere Balcanii si o parte a Europei de Est de un eventual atac al Iranului. Seful principalului serviciu secret din Romania a sugerat recent ca agentii rusi au devenit mai activi pe teritoriul tarii. In acelasi timp Romania are o strategie noua fata de Rusia, prin care incearca sa demonstreze Moscovei relatiile dintre cele doua parti au depasit stadiul vasalitatii si au intrat in era
parteneriatelor.

Acordul Start 2 semnat ieri la Praga de Statele Unite si Rusia, intareste pozitia Romaniei, care are deja o baza militara americana, linga Constanta, la Marea Neagra si care va detine in urmatorii patru ani elemente ale unui scut antiracheta. Legatura dintre elementele acestei ecuatii a fost facuta de Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, care a spus ca “echilibrul intereselor determina echilibrul stabilitatii strategice”, argumentind ca un factor de destabilizare ar putea duce la consolidarea unui arsenal de arme strategice ofensive nenucleare”.

Romania ca partener strategic al Statelor Unite vrea sa-si creasca atit influenta in zona, cit si in interiorul NATO. De aceea i-a invitat pe americani sa dezvolte proiecte militare in tara si in acelasi timp a ramas consecventa cu ideea sustinerii misunii din Afganistan, unde Romania va mai trimite inca 600 de militari pina in septembrie, cind efectivele autohtone vor ajunge la aproape 1900. “Ni se pare inadmisibil ca unele state din NATO considera ca si-au incheiat misiunea in Afganistan”, a declarat presedintele roman Traian Basescu, exprimindu-si in acest fel inca odata atasamentul fata de politica Statelor Unite, tara care vrea sa-si creasca efectivele la 100 de mii pina la vara.
XS
SM
MD
LG