Linkuri accesibilitate

Poziționarea PNL și PDL în cazul Voicu (Săptămînalul 22)


Defectuasă la liberali, derutată la democrat liberali

Arestarea judecatorului Florin Costiniu, de la Curtea Suprema de Justitie, pentru ca are legaturi cu cazul senatorului corupt Catalin Voicu, este considerata in Adevarul “punctul de cotitura in lumea inchisa a magistraturii romanesti”. Comentariul lui Emilian Isaila leaga aceasta premiera – deferirea unui inalt magistrat catre justitie – de presiunile venite din sistemul judiciar. Magistratii care-si fac datoria nu mai vor sa fie considerati o breasla corupta numai pentru ca oameni precum Costiniu practica traficul de influenta la cote incredibile. Ei ar fi impus Consiliului Superior al Magistraturii sa dea dezlegare ca Florin Costiniu sa fie retinut si cercetat. Controversatul CSM a actionat, de aceasta data, asa cum trebuie si pentru ca i se termina in curand mandatul, se mai arata in Adevarul.

In saptamanalul 22, Andreea Pora si Rodica Culcer discuta in articolele lor despre pozitionarea unor partide importante precum Partidul National Liberal si respectiv Partidul Democrat Liberal fata de cazul Catalin Voicu. In opinia Andreei Pora, liberalii au ratat cu acest prilej si pozitia de partid de opozitie onorabil. In loc sa se delimiteze clar de abuzurile care au dus la arestarea lui Voicu, PNL a preferat sa infiereze filiera prin care informatiile au ajuns in presa. Cum este vorba despre un senator social-democrat, PNL a lasat mai tot timpul impresia ca pune mai presus alianta cu PSD decat principiile luptei anticoruptie. Pozitionarea defectuoasa a liberalilor ar purta amprenta liderului Crin Antonescu: “un lider lipsit de anvergura atat de necesara in opozitie”, mai spune Andreea Pora.

Tot in 22, Rodica Culcer priveste inspre PDL. Principalul partid de guvernamant nu a speculat nici el in folos propriu cazul Catalin Voicu, de vreme ce “nu s-a relansat in forta ca alternativa curata si eficienta la practicile reprobabile consacrate de PSD” – scrie Culcer. Starea de deruta din PDL, dupa ce presedintele Traian Basescu a ales sa se retraga in planul secund dupa prezidentiale, ar fi fost confirmata si de sondajele dinaintea anticipatelor pentru un colegiu vacant din Bucuresti: niciuna dintre figurile politice ale PDL nu avea sanse in aceste alegeri, drept pentru care a fost aleasa sa candideze pentru democrat-liberali fosta vedeta de televiziune Teo Trandafir. “Mai mare palma data politicienilor nici ca se putea” – este concluzia Rodicai Culcer, in revista 22.
XS
SM
MD
LG