Linkuri accesibilitate

11.04 - București: Legea caselor naționalizate


Proiectul de lege privind imobilele naţionalizate îi repune în drepturi pe toţii foştii proprietari, indiferent dacă naţionalizarea s-a făcut cu titlu, sau fără titlu.


11 aprilie 2000

Actualitatea românească. (Corespondent: Andreea Pora)

Legea caselor naţionalizate
.

Proiectul de lege al caselor naţionalizate a fost în final votat, deşi în condiţii cu totul particulare. Acum aproximativ două săptămâni, PDSR a contestat votul comisiilor juridică şi de administraţie publică locală din senat. PDSR a susţinut că nu a fost cvorum, deşi senatorii principalului partid de opoziţie erau în sală, iar din 22 de senatori prezenţi, 12 au votat.

Întrebat dacă a fost sau nu cvorum, preşedintele comisiei juridice, Răzvan Dobrescu, a declarat „cvorumul nu rezultă din totalizarea numărului de voturi, ci din prezenţă. Or dânşii erau prezenţi, cvorumul era îndeplinit mult peste suficient”.

După toate probabilităţile PDSR nu va depune o nouă contestaţie la biroul permanent, fiind conştient că nu va mai avea succes, dar va protesta la dezbaterile din plen, susţinând că votul final nu a fost legal.

Dincolo de toate acestea, marţi au fost votate şi cele trei articole care reglementează situaţia imobilelor abuziv naţionalizate şi în care momentan activează diferite instituţii publice ale statului. În final coaliţia a reuşit să-şi impună punctul de vedere. „Toate locaţiile care intră sub incidenţa acestui articol vor fi restituite persoanelor îndreptăţite, care vor fi însă obligate să asigure folosirea în continuare a acestor localuri de către instituţiile care le ocupă printr-un contract de închiriere ce va fi stabilit de guvern”, a declarat Răzvan Dobrescu.

Legea nu prevede nici un termen până la care proprietarii sunt obligaţi să păstreze destinaţia imobilelor ce le vor fi restituite. Membru al comisiei juridice, senatorul György Frunda, a afirmat că „Numai în situaţii excepţionale contractul poate fi reziliat”, respectiv când chiriaşii schimbă scopul declarat al deţinerii imobilului, îl folosesc în mod necorespunzător, îl degradează sau îl distrug.

La modul general proiectul de lege privind imobilele naţionalizate îi repune în drepturi pe toţii foştii proprietari, indiferent dacă naţionalizarea s-a făcut cu titlu, sau fără titlu, de numărul imobilelor revendicate, şi dacă este vorba de clădiri sau de terenurile de sub ele.

Ca element negativ, spre deosebire de proiectul votat de Camera deputaţilor, capitolul despăgubirilor băneşti a fost eliminat complet. Chestiunea a fost lăsată în seama unei legi speciale ce ar trebui votată în termen de cel mult un an şi jumătate de la promulgarea prezentei legi. Problema care se ridică este cea a presiunii timpului. Legea va intra în dezbaterea Senatului numai după stabilirea bugetului de stat.
XS
SM
MD
LG