Linkuri accesibilitate

Cine este Roza Otunbaeva?


Roza Otunbaeva
Roza Otunbaeva

Portret al noului premier interimar de la Bișkek

Roza Otunbayeva , care a fost sefa a diplomatiei din Kirghistan acum 5 ani, in timpul asa numitei „revolutii a lalelelor”, a anuntat ca este noul premier interimar de la Biskek, dupa violentele de ieri, soldate cu cel putin 70 de morti si peste 400 de raniti. Otunbaeva a vorbit la telefon cu premierul Rusiei Vladimir Putin care a asigurat-o ca Rusia este gata sa ofere sprijin tehnic, financiar si in chestiuni de securitate noilor autoritati din Kirghistan. Corespondentul Europei Libere Antoine Blua a facut un portret al doamnei Otunbaeva.

In virsta e 59 de ani, Roza Otunbaeva pare sa fie o figura politica mai putin obisnuita in spatiul Asiei Centrale. Si-a inceput cariera in Uniunea Sovietica – a studiat la Moscova si a absolvit facultatea de filozofie marxista in 1972. In 1975 s-a intors in Kirghistanul sovietic si a fost, timp de 6 ani profesoara la universitatea din Biskek. Apoi a devenit activista cu norma intreaga a partidului comunist al Uniunii sovietice si in 1986 a fost numita adjuncta a consiliului de ministri din republica sovietica Kirghistan, iar apoi ministru de externe. Intre 1989 si 1991 a lucrat in ministerul de externe de la Moscova, inainte de a reveni in Kirghistan, la sfirsitul anului 1991, o data cu destramarea Uniunii Sovietice. A fost primul ministru de externe al Kirghistanului sub Askar Akaev, presedintele inlaturat de la putere in 2005 si care se afla acum in Rusia.

Bișkek - O zi după protestele sîngeroase
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00
Link direct


Intre 1992 si 1994, Roza Orunbaeva a fosta ambasadoarea Kirghistanului in Statele Unite si in Canada si intre 1996 -1997 in Marea Britanie si Irlanda.
Intre 2002 si 2004 a lucrat la sediul Natiunilor Unite din Georgia.

Dupa asa numita „revolutie a lalelelor”, Otunbaeva a fost pentru scurt timp din nou, ministru adjunct de externe sub presedintele Kurmanbek Bakiev.

”Roza Otunbaeva este o politiciana cu multa experienta si in ceea ce priveste politica interna cit si cea externa, si de fapt ar putea fi considerata politiciana cu cea mai mare experienta din Kirghistan. Si, potrivit standardelor regiunii, ea are, cu siguranta o mare experienta internationala”, spune expertul Europei Libere in problemele Asiei Centrale Bruce Pannier.

In martie 2006, intr-un interviu cu colegii nostri de la serviciul kirghiz, ea a fost foarte critica fata de evolutiile ce au urmat revolutiei lalelelor si a vorbit despre ineficienta luptei impotriva coruptiei: ”Oamenii ar fi trebuit sa simta o schimbare importanta dupa anul trecut. Bineinteles ca nu poti pune imediat inapoi in functiune fabricile, dar daca guvernul ar fi eliminat coruptia, atunci s-ar fi obtinut bani pentru a pune in practica reformele”.

Avind in vedere prezenta ei pe scena politica a Kirghistanului de atitia ani si pragmatismul de care a dat dovada cit si faptul ca s-a remarcat ca un politician neimplicat in acte de coruptie, Roza Otunbaeva se bucura de multa incredere in tara sa si multi observatori politici cred ca va putea sa imbunatateasca relatiile tarii sale atit cu Rusia si China comunista, dar si cu Statele Unite si Uniunea Europeana. In afara de sprijinul anuntat al Moscovei, doamna Otunbaeva a primit astazi incurajari si din partea Uniunii Europene, coordonatoarea politicii externe Catherine Ashton, anuntind disponibilitatea Uniunii de a oferi sprijin de urgenta Kirghistanului pentru normalizarea cit mai rapida a situatiei.
XS
SM
MD
LG