Linkuri accesibilitate

Comuniștii sunt mînați doar de setea de revanșă politică


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: ”Proferînd amenințări la adresa actualelor autorități, PCRM dovedesc că nu sunt interesați de depășirea crizei constituționale”

Gheorghe Cojocaru: La un an de la evenimentele din 7 Aprilie 2009 comuniștii își mențin punctul de vedere enunțat inițial, acuzând orchestrarea unei ”lovituri de stat”. Dar, dacă în perioada aflării lor la guvernare liderii comuniști au declarat că în spatele ”loviturii de stat” de la Chișinău sau ”tentativei de lovitură de stat”, termenii utilizați atunci, s-ar afla o serie de state occidentale, între care și România, asistate pe plan intern de către fosta Opoziție, astăzi aceștia își păstrează acuzațiile doar la adresa Partidului Liberal Democrat și Partidului Liberal. Într-o declarație a CC al PCRM, liderii acestor două formațiuni politice sunt acuzați direct de organizarea devastărilor din 7 Aprilie trecut, de ”complicitate” la acele evenimente, precum și de continuarea ”loviturii de stat”.

Europa Liberă: Sunt nişte acuzații foarte grele, este adevărat, neprobate. Şi asta spunea ieri într-o apariţie televizată preşedintele ad-interim Mihai Ghimpu, adresîndu-i-se unuia dintre foştii demnitari, că dacă ar fi fost probe, ar fi avut sufficient timp să le fi pus pe masă şi eventual chiar să îi fi judecat. De ce se operează cu asemenea acuzaţii? Este “de vină” campania informală care a început?

Gheorghe Cojocaru: Cu asemenea acuzații nu se glumește, în lipsa probelor demonstrate în instanță, nimeni, fie că e vorba de actuala opoziție, fie că e vorba de actuala guvernare, nimeni nu are dreptul să jongleze cu acuzații de acest fel. Categoric, acest tip de comportament public nu ar trebui să facă parte din jocul politic. El este de regulă apanajul unor forțe politice marginale și iresponsabile. Se vede cu ochiul liber că acuzațiile la adresa liderilor formațiunilor liberale, care au devenit principalele ținte ale atacurilor comuniste de astăzi, sună mai mult a niște amenințări furibunde, cu scopul de a descuraja eforturile guvernării democratice de a deconspira întreaga țesătură de interese și responsabilități care au stat la baza evenimentelor din 7 Aprilie anul trecut.

Europa Liberă: Comuniștii din opoziţie afirmă, în declarația la care v-ați referit, că ”însasi istoria a finalizat investigarea dosarului 7 aprilie”. Este acest dosar unul finalizat sau, dimpotrivă, încă mai e mult până acolo?

Gheorghe Cojocaru: Nu știu ce poate spune istoria în acest caz, care, de regulă, are suficientă răbdare pentru a ajunge la adevăr și a-l face public. Probabil, mai curând, înșiși liderii comuniști ar dori ca acest dosar să fie declarat finalizat și închis, iar istoria să ia drept bun verdictul stabilit în instanța supremă a CC al PCRM, precum că opoziția de atunci ar fi operat o lovitură de stat. În loc să ceară justiției naționale, cu invitarea unor reprezentanți ai organismelor internaționale în materie de respectare a Drepturilor Omului, să facă lumină în acest dosar, să stabilească cu maximă atenție evoluția evenimentelor de atunci, liderii comuniști pretind, de o manieră mai veche bolșevică, formularea unor adevăruri în ultimă instanță, proferează acuzații goale dar incendiatoare și visează la o revanșă politică.

Europa Liberă: Unul dintre liderii informali ai PCRM-ului, mă refer la Igor Dodon de această dată, spunea ieri că partidul pe care îl reprezintă vrea conciliere. Dar 7 aprilie nu este prilejul cel mai bun pentru aşa ceva. De aici rezultă fireasca întrebare: care este efectul public al acestei poziții a PCRM, va putea contribui această poziție a liderilor comuniști la găsirea consensului în Parlament, recomandat de raportorii Consiliului Europei, pentru depășirea crizei constituționale?

Gheorghe Cojocaru: Prin proferarea de amenințări la adresa actualelor autorități, prin constatarea surealistă că ”lovitura de stat continuă”, liderii comuniști arată că nu-i interesează nici depășirea crizei constituționale, nici depășirea crizei economice. Singurul lucru care contează pentru aceștia este doar setea lor de revanșă politică.
XS
SM
MD
LG