Linkuri accesibilitate

„Tentativă de lovitură de stat. Şi nici un fel de proteste spontane”


Igor Dodon
Igor Dodon

Deputatul comunist Igor Dodon nu renunță la teza putschului și înalță un imn de laudă „pașnicului corp polițienesc”

Igor Dodon: „Divizarea societăţii au asigurat-o şi acei, care au chemat tinerii în piaţă, spunând că au fost fraudate alegerile şi n-au adus nici o dovadă până acum. Divizarea societăţii este, de ce nu? şi pentru acei, care au spus contra României şi au cultivat acest spirit dintr-o parte a societăţii. Toţi absolut sunt vinovaţi şi, din păcate, avem situaţia pe care o avem acum. Şi, cu regret, ea continuă şi se aprofundează. Noi acum îi eroizăm pe cei, care au fost în piaţă, care au vandalizat clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Care ieşeau de acolo cu bunurile şi e filmat lucrul ăsta. Ei acum sunt eroi. Noi îi punem în dizgraţie şi cultivăm ura faţă de poliţişti. De ce? Dacă ei au riscat cu viaţa şi au stat acolo. Cu ce-s ei de vină? Ei şi-au îndeplinit obligaţiunile de serviciu. Ei nu au scos armele şi nu au împuşcat. Lucrul acesta a fost foarte dificil, când îi băteau pe colegii lor.”

Europa Liberă: Şi totuşi împuşcături au fost, domnul Dodon!

Igor Dodon: „Eu vorbesc acuma de protestele aşa-numite paşnice din ziua de 7 aprilie. Era foarte dificil să vezi, că prietenul tău de arme este lovit. Şi eu vedeam lucrurile astea, cum era scos din rânduri şi lovit cu şlemul cela al poliţiştilor, ş.a.m.d. Şi ei trebuiau să rabde. Şi să se uite. Şi acum ei sunt în dizgraţie, acuma sunt cei, pe care preşedintele ţării, preşedintele interimar îi învinuieşte, că sunt cei mai mari criminali ai ţării.”

Europa Liberă: Şi totuşi, de ce nu s-a reuşit asigurarea ordinii publice pe timpul protestelor?

Igor Dodon: „Doar de aceea, că nu s-a utilizat forţa.”

Europa Liberă: S-a folosit forţa. S-a văzut acum din aceste imagini, pe care ni le-a prezentat.

Igor Dodon: „La orele unu de noapte. Nu s-a utilizat forţa. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Grecia. Acum recent, când au fost acţiunile celea în masă. Dumneavoastră aţi văzut, cum poliţia şi cu gloanţe oarbe, şi cu fum, şi cu apă, şi cu tot a intervenit. Cei, care au organizat evenimentele din 7 aprilie foarte mult mizau, că guvernarea o să utilizeze astfel de metode. Pentru că, dacă se făcea aşa, atunci eu sunt sigur, că pierderi de vieţi omeneşti erau mult mai multe. La sigur. Dacă se scotea cel puţin o armă, cineva din poliţişti, şi noi avem informaţii asta, şi o ridica, pur şi simplu, în sus şi se trăgea în sus cu gloanţe oarbe, noi aveam informaţii că în interiorul protestatarilor erau oameni înarmaţi. Acei provocatori, care şi noi şi guvernarea actuală vrea să-i afle şi nu putem să-i găsim.”

Europa Liberă: De ce nu se identifică aceste persoane?

Igor Dodon: „Întrebarea e foarte bună: de ce acei, care sunt la guvernare acum şi care ne-au învinuit că noi am organizat.”

Europa Liberă: Păi bine, dar de la 5 aprilie până la 29 iulie aţi avut posibilitatea ca şi guvernarea Dumneavoastră să limpeziţi apele.

Igor Dodon: „Am fost în campanie electorală în perioada ceea, în primul rând. Şi orice acţiune era interpretată, inclusiv de organismele internaţionale, ca intimidarea opoziţiei. Dacă deschideam dosare penale, sau îi chemam la Procuratură pe Filat, Chirtoacă ş.a.m.d., din start noi eram cei, care intimidam opoziţia. Şi s-a pus tabu pe parcursul campaniei electorale, în genere.”

Europa Liberă: Şi Dumneavoastră credeţi că Filat a adus provocatori în Piaţă?

Igor Dodon: „Eu nu vorbesc acum şi nu vreau să dau aprecieri din nou. Comparativ cu cei, care acum se consideră procurori şi dau învinuiri, din politicieni, eu nici nu pretind şi nu-i corect să mă consider justiţia în ultimă instanţă. Este justiţie, o să se expună. Însă întrebarea este: de ce din august până acum, au trecut opt luni de zile, guvernarea actuală a avut toate instrumentele necesare, tot, nimeni nu i-a încurcat, şi procuratura şi tot, tot au în mînă, de ce până acuma ei nu au scos la iveală cine sunt provocatorii. Ei s-au axat doar pe maltratările, care au avut loc în comisariatele de poliţie. Da, cei care au permis aceste maltratări trebuie să fie traşi la răspundere. Însă, de ce ei au schimbat accentele, doar pe aceasta? De ce ei nu răspund?”

Europa Liberă: Domnul Dodon, dar şi la Procuratură, şi în Interne, şi în SIS sunt foştii angajaţi, încă de pe timpul fostei guvernări.

Igor Dodon: „Noi nu vorbim acum de foştii sau actualii angajaţi.”

Europa Liberă: Ei trebuie să-şi facă datoria ca specialişti. Indiferent care culoare politică e în fruntea ţării!

Igor Dodon: „Este clasa politică, care acum trebuie să asigure în termeni foarte rapizi investigarea acestor evenimente. Ei au promis lucrul ăsta. Eu au venit la guvernare prin aceea, unul din mesaje: noi o să ne clarificăm ce a fost pe 7 aprilie. Unde sunt rezultatele? Au trecut opt luni. Mi se crează opinia că ei nu doresc, pentru că înţeleg că acolo poate că nu e chiar atât de bine. Acum cu ceea ce s-a întâmplat pe...ce au fost dezvăluite acuma. Unele filmuri filmate de pe clădirea Guvernului, da?”

Europa Liberă: Secvenţe filmate.

Igor Dodon: „După câte cunosc eu, ele sunt rupte din context. Adică, au fost arătate doar ceea ce se dorea să se arate pentru a juca pe sentimente din nou, înainte de 7 aprilie. Într-a doilea rând, de ce cei, care i-au scos pe ei în stradă. I-au scos, noi ştim că Filat mergea prin clasele şcolii şi scotea lumea în stradă. Pentru proteste paşnice. De acord. Nu poţi să spui, că pentru altceva. De ce cei, care i-au scos în stradă nu au fost lângă aceşti tineri la orele 12 de noapte. Şi ce căutau aceşti tineri la orele 12 de noapte în Piaţa Marii Adunări Naţionale, făcând rug din mobila scoasă din Parlamentul ţării?”

Europa Liberă: Şi misterul ăsta. Cum a fost scosă mobila din sediul Parlamentului? Aici sunt foarte multe lucruri încă neclare.”

Igor Dodon: „De acord. Însă eu sunt un tată, care am copii. Eu la orele 11-12, când era situaţia ceea, eu am mers acasă, lângă copii. Ce căutau aceia acolo, la orele unu de noapte, în Piaţa Marii Adunări Naţionale?”

Europa Liberă: Da ce a fost totuşi la 7 aprilie?

Igor Dodon: „La 7 aprilie, sunt ferm convins, a fost o tentativă de lovitură de stat. Şi nici un fel de proteste spontane.”

Europa Liberă: Da nu au fost înaintate condiţii politice?

Igor Dodon: „O secundă. La data de 5 aprilie am avut alegeri. Recunoscute de toate organizaţiile internaţionale, ca fiind corecte.”

Europa Liberă: Parţial libere.

Igor Dodon: „Bine. Au fost recunoscute de toţi absolut. Am avut 60 de mandate. Care a fost sensul pentru noi să organizăm ceva de 7 aprilie? Noi am avut 60 de mandate. Aduceţi-vă aminte de mesajele lansate. Mesajele au fost: „Jos guvernarea comunistă!”, nu altele. Adică, s-a dorit răsturnarea guvernării, nu pe cale democratică. Pe cale democratică, de alegeri, a avut loc deja. Eu vreua să menţionez...”

Europa Liberă: Da lovitura de stat presupune alte criterii, alte condiţii.

Igor Dodon: „Nu, nu. Şi asta presupune. De ce, în 2007, când noi am pierdut alegerile locale, opoziţia de pe atunci nu a procedat la fel? Noi am pierdut în toate raioanele, marea majoritate a raioanelor. Noi, PCRM. De ce atunci nu au scos tinerii, dacă erau împotriva ideei comunismului, ş.a.m.d? Aha, înseamnă că lor le trebuia doar obţinerea puterii. De ce pe 29 iulie ei nu au scos lumea în stradă? Împotriva guvernării? De ce noi, pe de altă parte, care am cedat guvernarea democratic şi a fost un pas foarte corect, pe data de 11 septembrie, când domnul Voronin a plecat din Preşedinţiei. El putea să fie şi azi preşedinte şi avea dreptul, pentru că e scris expres în Constituţie, că îşi îndeplineşte obligaţiunile până când nu-i numit următorul preşedinte. Însă a plecat, democratic a plecat.”

Europa Liberă: Mai apar alte semne de întrebare. De ce colegul Dumneavoastră de guvernare, domnul Baldovici, anunţa cu mult timp înainte, că cele două sedii, Preşedinţia şi Legislativul au nevoie de reparaţii?

Igor Dodon: „Lucrul ăsta se declara încă din anii 90. Că este nevoie de reparaţie şi într-adevăr era nevoie de reparaţii, pentru că în Parlament era situaţia care era. Însă, este alogic să ai 60 de mandate, să dai foc singur la Preşedinţie şi la Parlament pentru ca să faci reparaţii.”

Europa Liberă: De ce birourile preşedintelui au rămas intacte şi restul tot devastat?

Igor Dodon: „Acolo a stat paza preşedintelui. Înarmată. Care a ieşit şi a spus la protestanţi: băieţi, întraţi în birou, noi împuşcăm. Şi gata! Paza preşedintelui se subordonează numai preşedintelui, de fapt. Nu era a Ministerului de Interne, ş.a.m.d.”
XS
SM
MD
LG