Linkuri accesibilitate

Comemorările de la Chișinău în presa bucureșteană


La Timișoara, „noii golani” - un grup de tineri moldoveni – și-au dat întîlnire în această seară în fața Catedralei.


Ziarele de la Bucuresti au postat in cursul zilei informatii despre comemorarea unui an de la evenimentele din aprilie 2009, de la Chisinau. Adevarul, de pilda, a consemnat prompt decorarea post-mortem a lui Valeriu Boboc de catre presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Soarta tanarului este reamintita pe scurt, inclusiv declaratiile din 23 martie ale lui Vladimir Voronin, care a pretins ca Boboc ar fi fost aruncat de la etajele superioare ale cladirii Parlamentului. Ziarul relateaza si despre apropiata audiere a lui studentului Damian Hancu, suspectat ca s-ar face vinovat de moartea celui decorat astazi.

Evenimentul zilei a prezentat in detaliu programul oficial al comemorarii, precizand ca fostul presedinte Vladimir Voronin nu se afla in tara, chiar daca nu a depus cerere de concediu la Parlament. Tot aici, Vlad Odobescu semneaza un articol despre evolutiile politice ale ultimului an si in care actualul democrat Marian Lupu ar fi avut un rol cheie. Demisia sa din Partidul Comunistilor a favorizat victoria relativa de anul trecut a Aliantei pentru Integrare Europeana, dar nu poate evita alegerile anticipate.

Alianta incearca acum modificarea Constitutiei, in sensul alegerii presedintelui tarii prin vot direct, in timp ce comunistii contracareaza cu un proiect de lege prin care seful statului ar putea fi ales in continuare de Parlament, in trei tururi de scrutin, ultimul cu majoritate simpla – se mai arata in Evenimentul zilei. Acelasi cotidian publica date despre urmarile crizei economice asupra situatiei politice de peste Prut. Cresterea preturilor este greu suportata de basarabeni. Multi iau calea strainatatii pentru o viata mai buna.

La Timisoara, „noii golani” – dupa cum se intituleaza un grup de tineri moldoveni – si-au dat intalnire in aceasta seara in fata Catedralei. Potrivit ziarului Adevarul, ei cred ca exista similitudini intre revolta anticomunista a tinerilor moldoveni, din aprilie anul trecut, si revolutia romana din decembrie 1989, care a inceput in piata din fata Catedralei din Timisoara.
XS
SM
MD
LG