Linkuri accesibilitate

APCE se pronunță din nou pentru rezolvarea crizei constituționale


Josette Durrieu și Egidijus Vareikis
Josette Durrieu și Egidijus Vareikis

Josette Durrieu: „Dacă partidele vor ajunge la o înţelegere asupra modificării art. 78 şi micşorarea numărului necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui, acest acord va trebui supus votului actualului Parlament”


Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova, Josette Durrieu şi Egidius Vareikis au reiterat ieri, în timpul vizitei lor la Chişinău, scenariul recomandabil pentru depăşirea crizei constituţionale, aşa cum este văzut în general de partenerii europeni. Detalii într-o relatare de Diana Răileanu
.

Josette Durrieu a încurajat partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană să găsească alături de Partidul Comuniştilor un consens asupra depăşirii crizei constituţionale. Acest consens ar trebui să aibă la bază recomandările Comisiei de la Veneţia, o structură a Consiliului Europei ce se ocupă de expertiza legislaţiei.
„Dacă partidele vor ajunge la o înţelegere asupra modificării art. 78 şi micşorarea numărului necesar de voturi pentru alegerea preşedintelui, este evident că acest acord va trebui supus votului actualului Parlament”, a spus Josette Durrieu. Apoi, a mai adăugat ea, urmează să fie dizolvat actualul Legislativ, organizate alegeri anticipate, iar noul Parlament va alege preşedintele ţării.

Pe de altă parte, Egidius Vareikis a spus că modificarea art. 78 nu înseamnă doar schimbarea unor cifre. „Nu este o problemă ca preşedintele să fie ales cu 51 de mandate în Parlament, însă trebuie să se ţină cont că atunci când pentru şeful statului îşi dau votul mai mulţi deputaţi acesta se simte mult mai sigur” a menţionat Egidius Vareikis.

Coraportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei au amintit că susţinerea financiară internaţională pentru Republica Moldova depinde de stabilitatea politică din ţară. Josette Durrieu şi Egidius Vareikis au spus că vor monitoriza felul cum vor evolua lucrurile şi că în septembrie vor prezenta la Strasbourg un raport privind situaţia din Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG