Linkuri accesibilitate

Masacrul ofițerilor polonezi de la Katyn la împlinirea a șapte decenii


Memorialul din pădurea Katyn
Memorialul din pădurea Katyn

Pentru prima, dată liderii Poloniei şi Rusiei vor comemora împreună aniversarea uciderii a mii de ofițeri polonezi de către NKVD.


Premierul Rusiei, Vladimir Putin şi cel al Poloniei Donald Tusk vor marca astăzi împlinirea a şapte decenii de la masacrul din pădurea Katyn, în care mii de ofiţeri polonezi au fost executaţi din ordinul lui Stalin. Este prima oară când aniversarea este marcată împreună, la cel mai înalt nivel, de ruşi şi polonezi. Detalii are Mircea Ţicudean.

În urmă cu 70 de ani, poliţia secretă sovietică a ucis mii de ofiţeri polonezi într-o pădure din vestul Rusiei. Astăzi, pentru prima, dată liderii Poloniei şi Rusiei vor comemora împreună aniversarea. Premierul rus Vladimir Putin şi omologul său polonez Donald Tusk urmează să participe la o slujbă de pomenire în satul Katyn, onorînd amintirea celor 20.000 de ofiţeri de armată, poliţişti şi intelectuali ucişi în vremea celui de-al doilea război mondial din ordinul dictatorului sovietic Josif Visarionovici Stalin. Putin şi Tusk vor aduce şi un omagiu victimelor sovietice ale terorii staliniste.

Marek Lasota, istoric polonez de la Institutul Memoriei din Cracovia, crede că participarea premierului Putin la ceremonie, ca şi faptul că el l-a invitat pe omologul său polonez, reprezintă semnale că atitudinea Rusiei faţă de masacrul din pădurea Katyn este în schimbare.

Într-o declaraţie făcută pentru Europa Liberă, istoricul polonez a spus că dacă Putin va participa într-adevăr la ceremonie, înseamnă că partea rusă încetează să mai nege răspunderea pentu masacru. În luna februarie, într-o importantă schimbare de atitudine faţă de anii precedenţi, premierul Putin a adresat colegului său din Polonia o invitaţie oficială de a participa la a 70-a aniversare a masacrului. Liderii polonezi au fost prezenţi la Katyn şi în trecut, dar acele vizite aveau un caracter mai degrabă privat, neoficial.

Potrivit relatărilor din presă, premierul Tusk a caracterizat invitaţia drept un pas important spre îmbunătăţirea relaţiilor ruso-poloneze, şi a spus că decizia lui Putin de a cinsti amintirea victimelor masacrului are o mare valoare simbolică. Vreme de cel puţin cinci decenii, Moscova a susţinut că naziştii au fost autorii masacrului de la Katyn şi a ascuns toate dovezile istorice despre ce s-a întâmplat cu adevărat.

Polonezul Andrzej Skapski, care şi-a pierdut un părinte la Katyn, a spus că generaţii întregi de mame poloneze au fost private în deceniile de comunism de dreptul la o existenţă decentă. Văduvele ofiţerilor ucişi la Katyn, a mai spus Skapski, îşi găseau cu greu un loc de muncă în Polonia comunistă, iar când se afla că soţii lor muriseră la Katyn, erau imediat concediate. Iar fiii şi fiicele celor ucişi nu aveau voie să studieze la universitate.

Adevărul despre Katyn a început să fie acceptat la Moscova abia în anii 90 ai secolului trecut, când preşedintele rus Boris Yeltsin a scos de la index şi a predat polonezilor documente ruseşti, inclusiv ordinul din 5 martie 1940, emis de şeful NKVD-ului, Beria şi semnat de Stalin, privind executarea ofiţerilor polonezi.
La 2 aprilie 2007, filmul polonez „Katyn”, al regizorului Andrzej Wajda – el însuşi fiul uneia din victimele masacrului, a fost transmis în premieră la televiziunea rusă.




Presa moscovită a comentat premiera filmului polonez ca pe o dovadă a progresului făcut de societatea rusă în asumarea propriului trecut şi în recuperarea integrală a memoriei celui de-al doilea război mondial.
La ceremonia de astăzi de la Katyn nu a fost invitat preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, cunoscut drept un critic acerb al unor politici ruseşti din trecut şi de astăzi. El ar urma să participe la o altă ceremonie, tot la Katyn, pe data de 10 aprilie, alături de veterani de război şi de urmaşii celor ucişi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG