Linkuri accesibilitate

Imaginile video din 7 aprilie versus vidul informațional anterior


Victor Catan
Victor Catan

Demisii, suspendări din funcție, arestări: dovezi că dezvăluirea imaginilor a grăbit ancheta - vinovăția unuia sau altuia trebuie stabilită de justiție

Ministrul de Interne Victor Catan a anunţat că 20 de poliţişti bănuiţi de maltratarea protestatarilor după tulburările de pe 7 aprilie au fost suspendaţi din funcţie, iar printre ei s-ar afla şi cei care l-au ucis în bătaie pe Valeriu Boboc. Cercetările au prins viteză de săptămâna trecută după dezvăluirea imaginilor video din noaptea de 7 aprilie, înfăţişînd poliţişti care bat mai mulţi tineri în centrul Chişinăului. Dar, în timp ce unii apără difuzarea înregistrărilor de către preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, alţii cred că „justiţia la televizor” cum au şi poreclit-o, riscă să întineze imaginea tuturor poliţiştilor, vinovaţi sau nevinovaţi şi să inducă un sentiment de ură faţă de poliţie.

Procuratura Generală a anunţat astăzi că a reţinut un poliţist bănuit că ar fi cel care l-a omorît în bătaie pe Valeriu Boboc. Procuratura nu a făcut public numele poliţistului, motivînd prin interesul anchetei. Ruslan Popov, şeful direcţiei control al urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale ne-a spus totuşi că ar fi vorba despre un fost angajat al Comisariatului General de Poliţie: „Ion Perju, cel care cu Boboc, astăzi suspendat din funcţie. Mai sunt suspendaţi din funcţie Guţu, Mocanu, Vutcariov, Bejan, Curnici şi Agarici. Restul nouă, instanţa de judecată a anulat măsura respectivă.”

Tot astăzi, Ministrul de interne Victor Catan a anunţat că un total de 20 de poliţişti bănuiţi de tortură au fost suspendaţi zilele acestea din funcţie.

Şeful de direcţie de la procuratura generala Ruslan Popov spune insa ca ar fi vorba nu despre 20, ci despre 16 poliţişti suspendaţi, nouă dintre care au fost între timp restabiliţi în funcţii în urma unor decizii judiciare. Iată cum explică această discordanţă de cifre ofiţerul de presă al MAI, Chiril Moţpan: „Anterior a existat un ordin de suspendare a zece poliţişti. Judecata a constatat că nu există suficiente probe pentru suspendarea unora şi i-a restabilit în funcţie. Acuma sunt probe mai convingătoare şi din nou au fost suspendaţi”.

Europa Liberă: Probe din imaginile făcute publice sau nu neapărat?

Chiril Moţpan: ”Exact, din imagini.”

Reţinerea unui poliţist şi suspendarea altora nu sunt singurele urmări ale dezvăluirii, joia trecută, a imaginilor video ilustrînd poliţişti care aplică forţa împotriva tinerilor în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, printre ei, potrivit anchetei, şi împotriva lui Valeriu Boboc.

După publicarea acestor imagini, comisarul general al poliţiei din Chişinău, Serghei Cociorvă, suspectat de rele tratamente împotriva unor persoane arestate la evenimentele de la 7 aprilie, şi-a depus demisia. La fel, numele a cca. 25 de poliţişti surprinși în acele imagini nu neapărat aplicînd forţa, dar coordonînd acţiunile poliţiei, au fost făcute publice de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, printre aceste nume figurînd cel al fostul ministru adjunct Valentin Zubic sau al actualului comandant-adjunct al Poliţiei Municipale, Iurie Crajanovschi.

Toate acestea ilustrează destul de bine cum dezvăluirea imaginilor a grăbit ancheta, este de părere Vanu Jereghi, director executiv al Institutului pentru Drepturile Omului, chiar dacă mulţi au spus la început că se va întîmpla exact invers: “Cetăţeanul este cel care trebuie să ştie ce se întîmplă şi este liber să-şi facă concluzii personale, însă vinovăţia trebuie stabilită de organele de resort. Pînă acuma am trăit într-un vid informaţional. Mai ales că televiziunile nu au dat doar ce spun unii despre poliţie, ci şi contraatacul sindicatelor poliţieneşti.”

O organizaţie de apărare a intereselor poliţiştilor, sindicatul „Demnitate” care anterior propunea suspendarea urmaririi penale in toate cazurile legate de evenimentele din aprilie 2009, inclusiv împotriva poliţiştilor, a anunţat astăzi că acţiunile acestora au fost justificate în acea noapte, iar preşedintele interimar şi primarul Chişinăului ar fi manipulat imaginile, scoţînd la iveală doar cele ce i-ar inclupa pe poliţişti, nu şi pe provocatori.

Iată replica dată acestei organizaţii de Vanu Jereghi, director executiv al Institutului pentru Drepturile Omului: “Pînă astăzi, nici un poliţist nu s-a adresat organizaţiilor pentru drepturile omului pentru a se plînge de încălcarea drepturilor. Eu cred că aceasta e o dovadă că nu există probleme.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG