Linkuri accesibilitate

7 aprilie - sărbătoare a libertății cu un gust amar


Politicienii şi presa se pregătesc să marcheze evenimentele de pe 7 aprilie 2009. Va fi o zi festivă sau una de doliu?

Confuzia că nu ştim ce marcăm mîine vine din necunoaşterea adevărului despre ceea ce s-a întîmplat în acele zile. Societatea nu a primit răspunsurile pe care le aşteaptă nici de la Comisia Parlamentară pentru elucidarea evenimentelor din aprilie, nici de la Procuratura Generală care anchetează dosarul 7 aprilie. Iar polemicile publice referitoare la acest subiect par să acutizeze şi mai mult obscuritatea evenimentelor, atîta timp cît nu există o poziţie juridică a statului.

Chişinăuienii cu care am stat de vorbă nu păreau nici ei să fie hotărîţi în privinţa semnificaţiilor pe care ar trebui să le aibă această zi.

7 aprilie 2009
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00


Voce: „Probabil că mai mult e ziua libertăţii. Nu pot să spun că e de doliu”

Voce: „Mai degrabă ea e o zi a libertăţii, fiindcă scăpăm de un coşmar, se poate spune de un veac, dacă ne gîndim la anul 1917. Şi noi sîntem ultima ţară din lume care ne debarasăm de putregaiul care a nimicit o grămadă de oameni, printre care şi moldovenii noştri”.

Voce: „Ştiţi, este un gust amar la toate cele întîmplate. Şi poţi s-o marchezi şi ca pe o zi a libertăţii şi totodată ca pe o zi de doliu. Fiindcă au fost maltrataţi şi chiar omorîţi în bătăi tineri fără vină”.

Voce: „Cred că mai degrabă e o zi de doliu. Fiindcă atîţia erau răniţi, atîţia au ajuns la spital”.

Nu există unitate de păreri nici în ce priveşte instaurarea unui monument al Libertăţii, acţiune ce face parte din evenimentele de comemorare iniţiate de autorităţi. Chiar şi după ce a fost selectat proiectul care urmează să fie inaugurat în scuarul Parlamentului, discuţiile despre ce fel de mesaj trebuie să transmită un asemenea monument continuă. Să fie un simbol al libertăţii sau unul al comemorării victimelor şi atunci cine sînt victimele, tinerii torturaţi în comisariate sau poliţiştii care s-au ales cu răni în acea zi? Oamenii simpli consideră că acest monument este necesar, doar că deocamdată este prea devreme pentru a deda trecutului evenimentele de la 7 aprilie.

Ilie din Chișinău: „Trebuie, dar pînă cînd nu-şi vor spune părerea Procuratura Generală, pînă cînd nu-şi va spune părerea poporul şi pînă nu va fi un referendum concret, dorinţa poporului de a fi ridicat. Încă îi devreme”.

Savanţii de la Academia de Ştiinţe a Moldovei au dat şi ei un aviz negativ proiectului selectat pe motiv că „monumentul va fi perceput ca o adunătură de plăci metalice asemănătoare cu plăcile comemorative dintr-un cimitir şi provoacă o senzaţie de tristeţe şi nicidecum nu poate fi privit ca o expresie a libertăţii”.

Vladimir Beșleagă
Scriitorul Vladimir Beşleagă este de părerea că doar timpul poate confirma justeţea edificării unui monument, iar graba în acest caz ar putea să ducă ulterior la contestări vehemente, aşa cum s-a întîmplat cu mai multe monumente care au avut în spate doar o ideologie. În ce priveşte conotaţiile zilei de 7 aprilie, scriitorul susţine că în multitudinea de neclarităţi există totuşi o certitudine, cea a victimelor umane.

Vladimir Beşleagă: „M-am gîndit că, într-adevăr, este cam prematur să decidem, pentru că rămîn multe momente neclare, neelucidate, şi o să le clarifice numai timpul. Dar, pe de altă parte, există fapte, lucruri neîndoielnice, sînt chinurile sau martirajul care l-au suportat victimele represiunilor poliţieneşti, există oameni care şi-au jertfit viaţa, şi aici deja dubii nu pot exista”.

Ziua de mîine va începe cu un serviciu divin oficiat, începând cu ora 8.00, la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din capitală, transmite Info-Prim Neo, iar acţiunile vor continua cu un miting comemorativ la împlinirea unui an de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Mihai Ghimpu a anuntat ca pe 7 aprilie Valeriu Boboc va fi decorat cu Ordinul de Onoare Post-mortem al Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG