Linkuri accesibilitate

Cel de al doilea război al vinului (România liberă)


Evenimentul zilei consemnează cuvintele tatălui lui Valeriu Boboc

Declaratii in exclusivitate ale fostului presedinte Vladimir Voronin, dar si ale premierului roman Emil Boc, precum si stiri despre suspendarea unor politisti moldoveni suspectati ca au participat la reprimarea manifestantiilor de la Chisinau de acum un an se regasesc in sumarul ziarului Adevarul. Liderul comunist Vladimir Voronin spune fara retineri ca partidul sau ii impinge pe actualii guvernanti sa greseasca, dar sustine ca nu este antiroman. Fara sa si argumenteze, in interviul consemnat de Adevarul Voronin ii trimite pe romani sa-si vada de problemele lor si avertizeaza ca intelegerea pe care a avut-o in 2004 cu presedintele Traian Basescu va fi cunoscuta cu adevarat peste 25 de ani.

Seful executivului de la Bucuresti, Emil Boc, a facut o vizita de lucru in Republica Moldova, prilej cu care a reafirmat sprijinul Romaniei pentru integrarea europeana a tarii. “Istoria merge in favoarea noastra, iar noi suntem obligati sa facem acest drum” – a spus Boc, citat in Adevarul.

Evenimentul zilei a ales sa consemneze cuvintele tatalui lui Valeriu Boboc, tanarul omorat de autoritatile moldovene in aprilie anul trecut, si in amintirea caruia premierul Vlad Filat a aprins o lumanare. Victor Boboc erte multumit ca moartea fiului sau a fost macar urmata de caderea comunistilor de la putere. Asa cum se arata si in Adevarul, vinovatii de reprimarea violenta a manifestatiilor incep sa fie cunoscuti. Deocamdata, 15 politisti au fost suspendati pentru cercetari, dar numele lor nu vor fi facute publice pe perioada anchetei, arata cotidianul de la Bucuresti.

In sfarsit, Romania libera se opreste la subiectul exportului de vinuri moldovenesti catre Federatia rusa. Dupa ce in iulie anul trecut Moscova a ridicat interdictia de import de vinuri moldovenesti, acum problema pesticidelor care s-ar gasi in ele este repusa pe tapet. Din motive politice, considera unii analisti politici rusi, sau fara legatura cu politica, dupa cum cred altii, citati de asemenea in Romania libera. Cel de-al doilea razboi al vinului, cum este numit acest diferend, ar fi consecinta orientarii pro-atlantice a noilor guvernanti de la Chisinau. Un avertisment l-ar fi constituit recentul apel al vicepremierului rus Igor Şuvalov, care a invitat fara succes Moldova sa intre in uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.
XS
SM
MD
LG