Linkuri accesibilitate

Turiștii români invadează stațiunile bulgare


Nisipurile de aur
Nisipurile de aur

În condițiile crizei, afluxul de români reprezintă un colac de salvare pentru turismul bulgăresc.

Motivele pentru care din ce in ce mai mulţi români pleaca la odihna in anumite locuri din Bulgaria sunt preţurile mici, mâncarea pe gustul vecinilor şi un nivel al deservirii acceptabil; mai multe in jurnalul de corespondent al lui Petio Petkov.

20 000 de români au petrecut sărbătorile de Paști în stațiunea Nisipurile de aur pe litoralul bulgăresc al Mării negre. 3 000 au preferat Balcikul și Albena. La Nisipuri au fost deschise 70 la sută din hoteluri. Așa ceva nu s-a întămplat la începutul lui aprilie de cînd exista stațiunea. Turiștii din țara vecină au fost atrași de prețurile extrem de avantajoase – trei zile all inclusive în hotel de 4 stele pentru numai 100 de euro. În condițiile crizei afluxul de români reprezintă un colac de salvare pentru turismul bulgăresc. Turiștii bulgari pe litoralul la nord de Varna au fost în aceste zile de trei ori mai puțin de cei români, preferând călătoriile în Turcia și Grecia. Se pare că românii vor fi cel mai numerous grup de turiști străini în sezonul estival. Cu 1,4 de milioane, ei au ocupat primul loc anul trecut.

Tot mai mulți sînt românii care caută să cumpere un apartament de vancanța în stațiunile maritime. În ultimii ani prețurile au scăzut simțitor. Locurile preferate pentru turiștii români rămîn Balcikul cu palatul reginei Maria, Kavarna și stațiunile Albena și Nisipurile de aur.

Treptat românii au început să descopere litoralul de sud – orașele Nesebar și Sozopol, cea mai mare stațiune în Bulgaria - Litoralul soarelui, Primorsko, Pomorie, Ahtopol, Țarevo și Sveti Vlas. Cetre de atracție devin orașele turistice din interiorul țării precum Veliko Tărnovo – pitoreasca capitală a regatului medieval al Asaneștilor, aflată la numai 170 de kilometri de București sau satul Arbanasi - rezervație arhitecturală din evul mediu cu zeci de hoteluri și restaurante.

Avantajele turismului în Bulgaria sînt cunoscute – prețuri mici, o bucătărie ieftină și pe gustul vecinilor, apropierea geografică, un nivel al serviciilor acceptabil fie și încă sub cel oferit de Turcia și Grecia.

În clasamentul versiunii germane a „Yahoo! Travel Magazine” Bulgaria figurează printre primele 10 cele mai accesibile destinații turistice, împreună cu Malaisia, Tailanda, India, Shri Lanka, Croația, Turcia, Egiptul și Ungaria.
XS
SM
MD
LG