Linkuri accesibilitate

4.04 - Chișinău: Voronin atacă Alianța pentru Democrație și Reformă


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Vladimir Voronin: formarea unei alianţe de guvernământ de centru-dreapta, ADR, a constituit o eroare, cu consecinţe grave pentru Republica Moldova.


4 martie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Voronin atacă ARD-ul.

Dan Ionescu: Liderul communist Vladimir Voronin a lansat astăzi o serie de atacuri dure la adresa unor personalităţi şi formaţiuni politice, ca şi a unor organisme financiare internaţionale, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional. Detalii de la Radu Benea
.

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a ţinut astăzi o conferinţă de presă, la care a făcut unele bilanţuri ale celor doi ani de activitate a gurpului său parlamentar şi a organului legislativ, în ansamblu. Referindu-se la perioada ce a urmat imediat alegerilor parlamentare din martie 1998, Voronin a exprimat opinia, potrivit căreia, formarea unei alianţe de guvernământ de centru-dreapta, Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, a constituit o eroare, cu consecinţe grave pentru Republica Moldova.

Voronin consideră, că reformele promovate de ADR au suferit eşec, situaţia economică, politică şi socială înrăutăţindu-se şi mai mult după aflarea la putere a celor două guverne ale ADR „Liderii majorităţii parlamentare de dreapta au fost cuprinşi de febra aşa-numitelor reforme. Ei se străduiau să soluţioneze cele mai complicate probleme social-politice ale Republicii mergând doar pe calea reformelor, acelor reforme economice, care nu duc decât pe marginea prăpastiei.”

Liderul comunist a mai declarat, că această situaţie se putea evita, dacă la acel moment se constituia o altfel de alianţă, de centru-stânga, dintre formaţiunea sa şi blocul condus de Dumitru Diacov. Deplângând această îndepărtare a lui Diacov de comunişti, Voronin a adus critici dure la adresa preşedintelui Parlamentului, învinuindu-l de faptul, că acesta şi-ar fi declinat responsabilitatea faţă de electorat în interese de grup.

„Nu am văzut un preşedinte de Parlament, care să nu voteze legea bugetului de stat, care încalcă sistematic regulamentul, manipulează rezultatele votării şi este preocupat de intrigi legate de includerea sau neincluderea pe ordinea de zi a unor chestiuni”, a declarat Voronin.

Tot aici el a menţionat, că formaţiunea sa nu a renunţat la ideea demiterii lui Diacov din funcţia de preşedinte al Legislativului, deşi după trecerea ADR-ului în opoziţie, comuniştii au încercat, fără succese, să desfăşoare o activitate legislativă prin consens cu toate formaţiunile din Parlament.

Concluzionând, Voronin a declarat, că abia după demiterea Cabinetului Sturza şi instalarea Guvernului Braghiş, Guvern nepolitizat, mult mai profesionist şi corect, spune el, au început să se întreprindă „paşi importanţi în direcţia cea bună”. Chiar dacă astăzi Guvernul Braghiş nu se bucură de sprijinul unei majorităţi parlamentare, Voronin consideră că decizia formaţiunii sale privind demiterea Guvernului ADR a fost o decizie justă.

Schimbarea raportului de forţă din Parlament ce a urmat după aceasta, susţine liderul comunist, a avut un impact benefic asupra procesului legislativ, dând posibilitatea de a soluţiona mai multe probleme, inclusiv formarea judeţului Taraclia, demiterea celor doi vicepreşedinţi ai Parlamentului, respingerea unor proiecte de privatizare.

Astfel, spune Voronin, Partidul Comuniştilor a intrat într-o nouă etapă, de îmbinare a activităţii legislative cu cea de conducere administrativă, comuniştii având peste 2 400 de reprezentanţi în instituţiile publice elective de toate nivelurile. Este vorba, a precizat el, de o nouă strategie, orientarea căreea se poate deduce din acţiunile lor de ultimă oră.

De această strategie comuniştii se vor conduce şi pe parcursul anului curent, chiar dacă acesta se anunţă unul dificil, în contextul celor două inţiative de modificare a Constituţiei. Legat de această din urmă chestiune, Vladimir Voronin nu s-a pronunţat explicit pentru una din cele două forme de guvernare, parlamentară sau prezidenţială, exprimând opinia, potrivit căreea, „astăzi este nevoie, în primul rând, de o voinţă politică fermă, bazată pe idei şi concepţii sănătoase, ceea ce nu înseamnă neapărat modificarea Constituţiei. Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, liderul comunist a declarat, că, între altele, va candida în alegerile prezidenţiale din anul curent, dacă formaţiunea sa va lua o asemenea decizie.

În alt context Vladimir Voronin a fost întrebat, cum se va descurca Republica Moldova fără finanţare externă, în cazul tergiversării legilor cerute de Fondul Monetar Internaţional. Iată răspunsul lui Vladimir Voronin: „Vom trăi mai bine. Când o să scăpăm de jugul ista a lui FMI. Pentru că vedeţi rezultatul – un miliard trei sute şi mai multe milioane de dolari s-a luat de la FMI şi de la alte organisme financiare internaţionale şi care este rezultatul? Acuma cu procentele estea nu dovedim să ne achităm.”

Dacă acuma s-ar pune capăt mafiei şi corupţiei, chiar în acest an Guvernul ar putea dubla veniturile la buget, a mai spus liderul comunist, sugerând că aceasta ar fi soluţia la problema finanţării externe.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG