Linkuri accesibilitate

AIE va propune CC ca președintele RM să fie ales de electorat


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Președintele interimar Mihai Ghimpu precizează că, după avizul Curții Constituționale și o perioadă de șase luni de la înaintarea inițiativei, proiectul de amendament va fi supus la vot în Parlament

Mihai Ghimpu: În urma discuţiilor am luat hotărârea să înaintăm Curţii Constituţionale un proiect de modificare a articolului 78, articol mult discutat, cu următorul conţinut: preşedintele Republicii Moldova să fie ales de către alegători, nu de către Parlament. Urmează să-şi spună punctul de vedere Curtea Constituţională, dacă admite Constituţia o astfel de modificare. Apoi, acest proiect şi proiectul fracţiunii comuniştilor de a alege preşedintele în continuare de către Parlament, dar cu o majoritate de 50 plus 1 urmează a fi discutate în şedinţa în plen a Parlamentului. Dar acest lucru se va întâmpla numai după 6 luni, întrucât Constituţia prevede că orice proiect de modificare nu poate fi examinat mai devreme de 6 luni de la momentul iniţierii acestui proiect.

Europa Liberă: Domnule preşedinte, proiectul pe care l-aţi pregătit este susţinut de toate componentele Alianţei pentru Integrarea Europeană, de deputaţi, de lideri?

Mihai Ghimpu: Hotărârea a fost luată nu de lideri, ci de către toţi membrii Alianţei. Am discutat la şedinţa Alianţei, unde s-a şi luat hotărârea, iar acest proiect chiar a fost semnat în timpul şedinţei.

Europa Liberă: Înseamnă că nu veţi dizolva Parlamentul actual decât după şase luni, când va examina proiectul pe care l-aţi propus împreună cu propunerea Partidului Comuniştilor?

Mihai Ghimpu: Constituţia nu prevede termenul de dizolvare, iar întrucât termenul nu este prevăzut, fie 10 zile, o lună sau două luni, a fost de acord şi Comisa de la Veneţia ca Parlamentul actual să modifice articolul 78, ceea ce înseamnă că până la examinarea modificărilor să nu fie emis decretul de dizolvare şi numire a alegerilor anticipate.

Europa Liberă: Ce şanse credeţi că aveţi să ajungeţi la o înţelegere cu Partidul Comuniştilor, pentru că veţi avea nevoie şi de voturile deputaţilor comunişti pentru a modifica articolul 78?

Mihai Ghimpu: Aşa cum noi avem nevoie, au şi ei nevoie. O să vedem. O înţelegere este puţin probabilă. Eu nu prea cred că se va produce, dar cine ştie ce va fi peste jumătate de an.

Europa Liberă: Şi dacă nu se ajunge la o înţelegere cu deputaţii comunişti, cum veţi proceda?

Mihai Ghimpu: O să vedem. Trebuie să urmeze discuţii, dialog. Vom vedea ce spune Comisia de la Veneţia, comunitatea europeană. Dar poate se întâmplă, cine ştie, mai este jumătate de an, ca Parlamentul să accepte una din aceste două amendamente la articolul 78.

Europa Liberă: În acest caz, parlamentarele anticipate ar urma să aibă loc fie la toamnă, fie anul viitor?

Mihai Ghimpu: Sunt şi alte probleme. Expiră în noiembrie, mi se pare, mandatul actualei Comisii Electorale Centrale şi nu poţi avea anticipate cu o comisie căreia i-a expirat mandatul. Mai sunt probleme de care trebuie să ţinem cont.

Europa Liberă: Domnule Ghimpu vă mulţumim.

Mihai Ghimpu: Vă mulţumesc şi eu şi le urez tuturor un Paşte fericit.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG