Linkuri accesibilitate

Conectare dogmatică la Dumnezeu dupa decenii de deconectare dogmatică comunistă?


Nadine Luchian și Victor Josu
Nadine Luchian și Victor Josu

Polemica legată de proiectul introducerii Bazelor ortodoxiei în învățămîntul preuniversitar ca obiect obligatoriu de studiu - Chintesența dilemei apare în întrebarea: Dacă Dumnezeu nu ne impune credința cu de-a sila, de ce ar face-o Ministerul Euducației?


Doamnelor şi domnilor, bine v-am găsit.
Valeriu Pasat vrea organizarea unui plebiscit pe problema predării obligatorie a religiei în şcoli. Fostul director al Serviciului de Informaţie şi Securitate face parte dintr-un grup de inţiativă, care a prezentat şi un proiect de lege în acest sens. Potrivit lui, grupul de iniţiativă este format din 2 500 de persoane din toate zonele Republicii Moldova. Propunerea va fi prezentată Comisiei Electorale Centrale, care, timp de 10 zile, va accepta sau nu iniţiativa de desfăşurare a unui referendum. Ulterior, pentru ca plebiscitul sa poată avea loc, grupul de iniţiativa trebuie să coleteze cel puţin 340 de mii de semnături. Pasat este sprijinit de Mitropolia Moldovei, în timp ce Mitropolia Basarabiei consideră, că obiectul trebuie să fie unul opţional.

Valeriu Pasat
De ceva timp anul de studii începe, în majoritatea şcolilor, cu rugăciunea Tatăl nostru. Clasele şi holurile sunt decorate cu icoane, iar religia nu face parte din disciplinele, care se predau în şcoală. Tema religiei în şcoală a devenit cap de afiş al dezbaterilor, deocamdată, din mass media. Predarea acestei materii este un subiect sensibil, care provoacă discuţii contradictorii în societate.

Voce: „Într-un stat ortodox trebuie predată, pentru a da posibilităţi cetăţenilor cu religie majoritară ortodoxă să aibă dreptul de a-şi cunoaşte religia ortodoxă.”

Voce: „Trebuie să se predea religia pentru copii. Şi Biblia să ştie, să cunoască. Cum noi, în timpul nostru, am învăţat despre Lenin din copilărie, aşa trebuie şi copiii. Şi despre credinţă, şi despre Dumnezeu, despre Iisus Hristos, despre toţi sfinţii. Să ştie despre toate religiile e bine.”

Voce: „U menea babuşca veruiuşciaia, mama veruiuşciaia, ia sam haju v ţercovi inogda. To esti, v prinţipe, ia dumaiu cito ăto pravilino. Pusti uceat, Bibliu citati nado.”

Voce: „Da copilul crescând, când a fi matur să ştie cine este Dumnezeu, de unde şi cum a provenit omul, să ştie să se roage lui Dumnezeu.”

Voce: „Când vorbim despre predarea religiei: care religie? Pentru că să te uiţi în Basarabeasca, că avem oameni şi de alte confesiuni. De aceea, eu socot, că în mod obligatoriu, cred, că e complicat la moment. Ar fi bine la început să fie facultativă, dar pe urmă vremea va arăta.”

Voce: „Ca obiect obligatoriu nu consider că este necesar. Sunt copii din familii cu diverse confesiuni religioase. Ca opţional, nu altfel. Sau să fie predată istoria religiilor, aşa ar fi mai corect.”

Voce: „Şcoala este pentru învăţătură, ca să înveţe copilul să cunoască carte, ştiinţă, da nu religia. Religia e altă carte. Pentru asta este biserica. Pentru asta sunt părinţii. Copilul să înţeleagă ce înseamnă religia, cine-i aista Iisus.”

Voce: „Mai întâi se pune întrebarea: dacă se predă religia, ce are să predea? Are să predea minciuni sau adevăr? Trebuie să cunoaştem adevărul despre Dumnezeu. Pentru că-s o mulţime de religii şi când comparăm învăţăturile una cu alta, ele se contrazic. Dacă se contrazic, nu poate să fie dreaptă nici una, nici alta. Nu ştiu în care să cred.”

Voce: „Cam aşa are să fie – care o să vreie are să înveţe, care nu, nu.”

Voce: „Eu cred că da. Poate se va mai astâmpăra tineretul. Să fie mai cuminţi oleacă.”

Voce: „La noi, conform Constituţiei, biserica e despărţită de stat. Adică statul nu se poate implica în problemele bisericii. De aceea este şi asta problemă.”

Voce: „Decizia asta o ia fiecare om în parte. El e responsabil. Fiindcă Dumnezeu ne-a creat cu Liberul arbitru, de-a alege. Şi n-are nimeni voie să te puie cu de-a sila să faci ceva, nici ministerul. Dacă Dumnezeu nu ne pune cu de-a sila, nici ministerul. Ei, cu ce scop îl fac? Dacă de educaţie, atunci trebuie altceva. Dar ca să-l sparii pe om de Dumnezeu? Este două feluri de frică. Este frică sănătoasă şi este frică otrăvitoare. Frica sănătoasă e atunci, când faci din dragoste, ca să nu-i displaci lui Dumnezeu. Da frica otrăvitoare e atunci când faci şi te temi numai ca să nu te pedepsească.”

Voce: „Ca facultativă ar trebui. În aşa caz ar hotărâ părinţii, împreună cu copiii. Şi nu ar fi încălcată, într-o măsură, şi legislaţia şi drepturile omului.”

------------

Nadine Luchian și Victor Josu
Sondajele situează biserica printre cele mai populare instituţii din stat. Nu în zadar factorul politic râvneşte să ia o parte din această încredere, astfel încât politica să poată controla biserica. Fostul ministru al Apărării, ex-directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valeriu Pasat, în calitate de membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, susţine ideea predării obiectului bazele ortodoxiei în şcoli. Victor Josu, membru şi el al aceluiaşi grup de iniţiativă, propune ca bazele ortodoxiei să fie un obiect obligatoriu chiar şi pentru cei care sunt de alte confesiuni, fie catolici, protestanţi, sau martori ai lui Iehova.

Politologul Victor Josu şi jurnalista Nadin Luchian sunt invitaţii emisiunii de la acest sfârşit de săptămână.

Europa Liberă: Aşadar, Mitropolia Moldovei doreşte ca statul laic să facă educaţie bisericească în orele de studiu. Mitropolia Basarabiei, dar şi alte culte sunt mai rezervate. Să fie oare un început de confruntare religioasă în Republica Moldova?

Nadin Luchian: „Ştiinţa despre religia ortodoxă nu este o idee bună. Şi nu numai de atâta, că vine de la domnul Pasat, capul SIS-ului. Pentru că, de regulă, oamenii când aud, că este un reprezentant al Securităţii, deja se asociază cu manipularea, cu ceva puţin primejdios. Asta metaforic vorbind.”

Europa Liberă: Domnul Josu?

Victor Josu: „Da, se poate spune şi aşa. Că iniţiativa vine de la un fost director de SIS. Dar se poate spune, că a fost de la un fost ministru al Apărării. Se poate spune, că de la un fost deţinut politic.”

Europa Liberă: Dar se asociază cu politicul şi atunci lumea poate fi un pic derutată.

Victor Josu
Victor Josu: „Proiectul se numeşte „Cu privire la predarea obiectului „Bazele ortodoxiei” în învăţământul preuniversitar din Republica Moldova”. Va fi în exclusivitate un proiect civic. Altceva e, că conotaţiile politice, care pot să apară, sau îi pare cuiva că deja apar, după mine, ele vor apărea numai înainte de data, când va fi stabilit referendumul. Că acest lucru trebuie să aibă loc prin referendum. Să facă Parlamentul şi iată, când se va declanşa perioada de agitaţie, pro şi contra, iată atunci vor apărea şi elementele aşa-zisului politic. Până atunci, toate încercările de a reda nişte conotaţii politice, eu le calific doar ca nişte presupuneri. Ca să nu le zic speculaţii.”

Nadin Luchian: „Dumneavoastră aţi spus că este ştiinţa despre religie. Atunci de ce nu o numiţi anume ştiinţa despre religie. Pentru că spiritualitatea nu presupune numai, în exclusivitate, ortodoxia. Ea are în vedere mai multe drumuri, care duc spre Dumnezeu. De fapt, nu are importanţă cu ce culoare a maşinii vine copilul acasa. Că este roşie, că este verde. Este important, că vine acasă. Aşa e şi cu Dumnezeu – nu este important cum se numeşte religia. Or, în secolul 21, orice drum e bun care duce la Dumnezeu.

Dumnezeu înseamnă libertate, toleranţă, prietenie, compasiune, respect şi onoare pentru fiecare fiinţă umană. Cu atât mai mult asta trebuie să învăţăm pe copii noştri. Eu, spre exemplu, pentru copilul meu asta vreau. Nu pot să-i spun copilului, că Dumnezeu stă într-o cutie, cu eticheta „Ortodox”. Mai ales în situaţia ţării noastre. În care există două mitropolii, în care există manifestări, pe care le-am văzut recent, cu Minora. Care au fost iniţiate de reprezentanţi ai bisericii. Este foarte grav, când un reprezentant al bisericii, înloc să arate o toleranţă deosebită faţă de alte fiinţe umane, ci nu arată respect faţă de spiritualitatea celui care se manifestă. Asta este nu tocmai un exemplu bun de urmat.”

Europa Liberă: Totuşi, unii sunt hotărâţi să creadă că biserica trebuie să rămână separată de stat. Şi că oamenii împărăţiei nu pot fi şi oameni ai anumitor guvernări, ai anumitor regimuri. Ei cred, că politica guvernanţilor trebuie să nu se amestece în politicele lui Dumnezeu.

Nadine Luchian și Victor Josu
Nadin Luchian: „Asta vroiam să spun. Că la noi în Moldova biserica se comportă ca un partid politic. Adică, eu am auzit cu urechile mele în locaşul sfânt agitaţie, cu cine să voteze enoriaşii. Or, biserica, slujitorii bisericii, trebuie să ne înveţe pe noi, oamenii simpli, cum să-i iubim şi pe unii şi pe alţii. Cum să ne împăcăm cu noi înşine şi cu cei din jur. Cum să facem uniunea asta de pace şi armonie, dar nu de sciziune.”

Victor Josu: „Dacă îmi permiteţi – niciodată nu asociez întreaga biserică cu un reprezentant, sau chiar cu mitropolitul. Biserica înseamnă mult mai mult. Biserica ortodoxă. Pentru mine, de fapt, există o singură biserică. Eu, în cazul dat, judec ca un creştin ortodox practicant. Şi nu concep ca ceva benefic noţiunea asta de pluralism aşa-numit confesional. Da, eu imi dau foarte bine seama, că în secolul 21, la fel cum a fost şi în secolul 20, acest lucru este, într-un fel, iminent.

Trăim într-un stat secular, într-o formulă de republică, într-un fel sau altul. Suntem nevoiţi să ne conformăm unor reguli. Din acest punct de vedere, noi ne vom strădui să ne conformăm, iată cu ideea acestui referendum. Şi cu acest proiect, în strictă conformitate cu aceste norme ale statului secular. Dacă doriţi, a unui stat ateu.”

Europa Liberă: Aici, îmi pare, că trebuie să discutăm un pic, în privinţa unui stat ateu.


Nadin Luchian: „Nu, nu este ateu. Eu sunt ferm convinsă, că oamenii ţării mele sunt nişte oameni spirituali, profund. Simt pe Dumnezeu în suflet. Chiar dacă au fost încercări istorice să fie deconectaţi. Dar fiecare om nu poate să fie deconectat de la Dumnezeu. Pentru că El se află în suflet. Locaşul cel mai sfânt.”

Victor Josu: „Iertaţi-mă, totuşi, aici sunt nişte noţiuni distincte. O noţiune este poporul, altă noţiune este statul, şi altă noţiune este ţara.”

Nadin Luchian: „Toţi oamenii sunt creaturile lui Dumnezeu. Indiferent cum îl numim noi, Dumnezeu. Cuvintele sunt doar nişte vectori. Dumnezeu este omniprezent. Nu poate nimeni să mă deconecteze pe mine de la Dumnezeu. Indiferent care ar fi încercările.”

Victor Josu: „Şi atunci?”

Nadine Luchian
Nadin Luchian: „Şi atunci să ne înveţe cineva cum să ne apropiem de Dumnezeu. Cum să simţim acest Dumnezeu în inima noastră. Nu dogmatic.”

Victor Josu: „Acest lucru învaţă, de fapt, biserica.”

Nadin Luchian: „De ce atunci să vină în şcoală?”

Victor Josu: „O clipă. Biserica ne învaţă să credem. Şcoala ne învaţă să cunoaştem, să ştim. Că la noi, până în 1940, deci, pe pământul nostru, în Basarabia, care acum se numeşte Republica Moldova, a existat această tradiţie. Ori că ne-am aflat în componenţa Regatului Român, ori că ne-am aflat în componenţa imperiului rus, până la 1812 ea a existat permanent. Deci, învăţătorul, sau profesorul era totodată şi dascăl şi prezenţa preotului în şcoală niciodată, nimănui nu i-a făcut nici un rău.”

Nadin Luchian: „Domnul Josu, imaginaţi-vă că Dumnezeu face o minune: şi apare în faţa Dumneavoastră acum, aici Iisus Hristos. Ce faceţi Dumneavoastră? Faceţi trimitere la tradiţie? Sau îl recunoaşteţi cu inima?”

Victor Josu
: „Pentru mine Iisus Hristos apare de fiecare dată şi nu văd în asta nici o minune, sau poate într-adevăr este o minune mare. Atuncea, când spun: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, iartă-mă pe mine păcătosul”. Atât am să spun. Mai mult n-am să spun nimic.”

Europa Liberă: Domnul Josu, normal, pentru creştinii ortodocşi, iubitori de cele sfinte, această disciplină este bine venită. Pe când ea poate fi discriminatorie pentru minorităţile religioase, chiar pentru atei, şi chiar ilegal, spun justiţiarii. Totuşi, ce ne facem? Doamna Luchian?


Nadin Luchian
: „Ar fi o minunăţie, dacă în şcolile noastre ar veni un obiect, ori o disciplină, care ar uni toate celelalte discipline. Adică ar spune fiecărui copil, că Dumnezeu este şi în matematică, Dumnezeu este şi în chimie, Dumnezeu este şi în biologie. Pentru că creaţia supremă – omul, este aşa o minunăţie de complexă - şi gând, şi emoţie, şi spirit, şi corp. Dacă pe copii i-ar învăţa să se iubească, i-ar învăţa valoarea de sine.”

Victor Josu: „La ortodocşi Dumnezeu înseamnă iubire şi bazele ortodoxiei cu asta are de gând să vină. Nu cu altceva. În ceea ce priveşte...mi-a părut chiar bine, că aţi pomenit de biologie. Spuneţi-mi, vă rog, când ultima dată v-aţi uitat în manualul de biologie din clasa a şasea? Şi chiar vă îndemn să vă uitaţi o singură dată în manual şi să vedeţi, că acolo, până în prezent, scrie că omul a provenit de la maimuţă. Şi când spun, că trăim într-un stat ateu şi că învăţământul continue să fie un învăţământ ateu, eu am exemple.”

Europa Liberă: Păi ce, excludem darwinismul, excludem alte ştiinţe acuma?


Victor Josu
: „Ce înseamnă să excludem darwinismul? Dacă însuşi Darwin, la sfârşitul vieţii sale, şi-a cerut iertare pentru ceea ce, de fapt, a scris.”

Nadin Luchian
: „Atunci, când m-am ciocnit cu copilul meu şi cu darwinismul, am discutat cu ea acasă. Am găsit soluţia, care s-o spună la şcoală, profesoarei. I-am spus: draga mamii îi spui aşa: potrivit teoriei lui Darwin şi convingerii Dumneavoastre, omul a provenit de la maimuţă. Eu cred, că am fost creată de Dumnezeu. Asta a fost formula, care i-a servit-o mama, acasă. Eu nu încredinţez lucrul ăsta reprezentanţilor unei biserici, care încă nu ştie să se unească în sânul ei.”

Victor Josu: „Doamnă Luchian, ce să ne facem noi cu copiii, cu sute, cu mii, cu zeci de mii de copii, părinţii cărora sunt plecaţi. Cine le va spune lor aceste adevăruri? Cine noi, ia spuneţi, cine”

Nadin Luchian: „Domnul Josu, dar de ce atunci nu s-ar concepe acest obiect ca o istorie a spiritualităţii? Să înveţe copilaşul de mic ce înseamnă toleranţă spirituală, ce înseamnă bunătatea, suflet, compasiune, asistenţă, respect. De mici, că noi locuim pe acelaş pământ. În legătura cu natura, cu cerul şi pământul. De ce să împărţim iarăşi oamenii pe compartimente?”

Victor Josu: „Doamna Luchian, eu în locul cuvântului toleranţă, totuşi, prefer să folosesc cuvântul răbdare.”

Nadin Luchian: „Bine. Răbdarea e tot din cer.”

Europa Liberă: Cine vor fi, cei care vor preda această disciplină?

Victor Josu: „Deci, vor fi atât mireni, cât şi clerici, dar şi aceea trecuţi printr-un sistem de atestare. Deja există o experienţă.”

Nadin Luchian: „Consideraţi, că experienţa de până acum a fost în totalitate fericită? Dumneavoastră consideraţi, că nu am învăţat până acum nimic din separatism? Nu avem suficient sufletul rănit? Că Dumnezeul meu este mai bun ca al tău?”

Victor Josu: „Iată, eu văd această încercare să se devieze de la obiect înspre religie. Ce-i cu această mitropolie? Ce-i cu cealaltă mitropolie? Ce-i cu acest Vladimir?”

Europa Liberă: Dar asta e interactivitatea problemei!


Victor Josu: „Şi atunci eu vă spun un singur lucru: Mitropolia Basarabiei s-a autoexclus din acest proces. Dumneavoastră aţi fost martori şi aţi văzut foarte bine acest lucru.”

Europa Liberă: Şi atunci?


Victor Josu: „Acest proiect de lege nu este un proiect al bisericii. El este un proiect al credincioşilor, al cetăţenilor, care sunt mireni. Biserica, în cazul dat Mitropolia Chişinău şi a întregii Moldove, doar ne susţine. Deci, este un proiect cetăţenesc.”

Europa Liberă: Problema se scoate la referendum.


Victor Josu: „Da.”

Nadin Luchian
: „Problema se scoate la referendum. Plus că un stat laic nu înseamnă neapărat un stat ateu. Asta este diferenţa.”

Europa Liberă: Interesantă această confruntare, dar haideţi să vedem. Statul laic este un stat neutru din punct de vedere confesional. Şi unul care pune pe picior de egalitate atât pe adeptul religiei „X”, cât şi pe adeptul religiei „Y”, cât şi pe ateu. Într-un stat, dacă există şi un mental colectiv adecvat, nici adeptul religiei „X”, şi nici adeptul religiei „Y” şi nici ateul nu sunt rău văzuţi pentru atitudinea lor faţă de fenomenul religios, nu?


Victor Josu: „Deci, în primul rând, ceea ce priveşte statul laic. La noi, în Constituţia Republicii Moldova aşa ceva nu este scris. La noi este scris un pic altfel. La noi e scris că „Cultele sunt separate de stat”. Atât. Iată, când stau de vorbă cu un ateu şi el îmi spune: păi, eu nu cred în Dumnezeu. Şi eu îi răspund în felul următor: deci, absolut nu contează, crezi sau nu crezi tu în Dumnezeu. Contează un singur lucru: Dumnezeu în tine crede. A crezut şi va crede. Aşa e şi cu această separare a cultelor de stat.”

Europa Liberă: Domnul Josu, să nu uităm, totuşi, că biserica este o instituţie separată de stat.


Victor Josu: „Da, biserica este normal să fie separată de stat, fiindcă biserica este creaţia Mântuitorului. El a făcut-o, el a plămădit-o. Statul n-are ce căuta în sensul direct în biserică. Deşi, prin legislaţie, aşa cum prevede şi Constituţia, chiar şi legislaţia cu privire la culte, el reglementează anumite relaţii. Atât în cadrul fiecărui cult, cât şi dintre cult şi stat. Atât.”

Europa Liberă: Dar vreţi să spuneţi, că fosta guvernare comunistă n-a folosit biserica?


Nadin Luchian: „În scopuri politice?”

Victor Josu: „Păi sigur că a folosit. Şi a făcut foarte rău, că a folosit-o. Lucrul acesta a fost o greşeală a acelor clerici şi a acelor ierarhi, care au permis să fie folosiţi.”

Europa Liberă: Un referendum pentru populaţie? Sau ar trebui, totuşi, specialiştii să se dea cu părerea şi e suficient?

Victor Josu: „Chiar şi în sânul bisericii nu toată lumea consideră la fel. Astfel, că va fi această posibilitate. Cum numesc eu: realizarea dreptului la ignoranţă va fi asigurat. Deci, acei, care n-or dori să studieze, nu vor studia.”

Europa Liberă: Dar ce se întâmplă în cazul unui eşec al referendumului?

Victor Josu: „Proiectul de lege nu va fi adoptat. Dar, daţi-mi voie să cred, că, totuşi, acest eşec nu va fi.”

Europa Liberă: Care va fi întrebarea?


Victor Josu: „Întrebarea va fi: Sunteţi pentru ca proiectul de lege cu denumirea respectivă să fie aprobat? Dar Parlamentul va decide, când să facă acest referendum.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră vreţi de la 1 septembrie deja disciplina să fie inclusă în şcoală?


Victor Josu: „Nu, în nici un caz nu vrem acest lucru. Pentru prima etapă este nevoie cam de un an de zile şi pentru cea de a doua încă un an de zile.”

Nadin Luchian: „După părerea mea, este o risipă de energie, care, de fapt, ar putea să fie canalizată cu totul în altă direcţie.”

Victor Josu
: „Bunăoară?”

Nadin Luchian: „De mîine bisericile, locaşurile noastre sfinte pot organiza liber, fără nici o piedică, şcoli duminicale...”

Victor Josu: „Una n-o exclude pe cealaltă. Care-i problema? Acest lucru se face.”

Nadin Luchian: „Problema e că Dumneavoastră vă antrenaţi într-un proces de lungă durată, istovitor, foarte aproape de politic, de manipulare politică.”

Victor Josu
: „Bine, că nu ne-aţi spus, că de-acum nu-i politic, fie şi foarte aproape. Mulţumim că aţi făcut această separare.”

Nadin Luchian
: „Este adevărat că partea bună a lucrurilor, pe care o văd eu, e că aduceţi o oportunitate fiecărui om cu această întrebare. Să se întrebe, în inima lui: dau eu puterea mea oamenilor din vecinătatea politicului? Să mai fie încă o dată în şcoli introdus un partid? Pentru că eu, personal, am trecut comunismul ştiinţific. Nu mai dau voie în sufletul copilului meu nimănui, în afară de Dumnezeu. Nimănui, care poarta masca politică. Mulţumesc.”

Victor Josu: „Ştiţi, eu am dat examen la comunismul ştiinţific, dar nu l-am trecut prin suflet. Asta o ştiu cu siguranţă. Dar problema este un pic alta. Ştiţi, aici s-a pomenit, de câteva ori s-a spus cuvântul manipulare. Vă rog să mă credeţi, nu se încearcă nici un fel de manipulare.”

Europa Liberă: Dar de ce tot insistaţi la obligativitatea obiectului?


Victor Josu: „Iată foarte bine aţi spus, că deocamdată a fost pentru elevi obligatoriu. Dar va fi nu pentru elevi, dar pentru programele de învăţământ preuniversitar. Pentru că, până la urmă, o să ajungem la această formulă. Să fie obligatoriu în program prezenţa lui.”

Nadin Luchian: „Pe mine mă interesează: cu acest obiect încercăm noi, ăştia maturi, responsabili de educaţia copiilor, să-i învăţăm, să-i direcţionăm, cumva, spre cunoaşterea lui Dumnezeu? Sau cunoaşterea unei structuri sociale?”

Victor Josu: „Cunoaşterea lui Dumnezeu, dar o cunoaştere dreaptă. Ortodoxia, de fapt, se traduce ca credinţă dreaptă, aşa-i din limba greacă.”

Europa Liberă: Hai să vedem concluzia acestei discuţii.

Victor Josu: „Concluzia? Concluzia v-am spus-o – vom urma procedura, aşa după cum prevede Codul electoral. Vom definitiva proiectul de lege, vom găsi şi nişte posibilităţi pentru ca acei, care nici în ruptul capului n-o să dorească copiii lor să studieze obiectul bazele ortodoxiei, să aibă acest drept. Ne vom mai gândi la numărul de ore. Sunt nişte lucruri, asupra cărora se mai lucrează. Vom mai aduna nişte sugestii, nişte obiecţii, pentru a perfecţiona acest proiect de lege.”

Nadin Luchian: „Toată iniţiativa asta îmi aminteşte problema asta cu limba română. O cheltuială de energie. O provocare, cum ar veni. Nu se schimbă cu nici un centimetru limba română din loc. Cea pe care o vorbim noi. Dar, ori de câte ori vine nu ştiu cine între noi, începem a discuta: că e limba română, că e limba moldovenească. Acuma: că e ortodox, că nu este ortodox, că suntem 93 de procente, că suntem 40 de procente, împărţiţi după mitropolii...”

Victor Josu: „Iată aici daţi-mi voie să nu fiu de acord cu domnia voastră.”

Europa Liberă: Dumnezeu ne judecă în toate – ce gândim şi ce facem. Aşa că lăsăm la latitudinea lui să ne ajute să deschidem ochii. Ce se va întâmpla, vom vedea şi vom reveni la această discuţie.

Victor Josu: „Sunt perfect de acord cu Dumneavoastră, doamna Ursu. Şi vreau să le doresc tuturor ascultătorilor postului de Radio Europa Liberă, suntem chiar în ajunul Învierii Mântuitorului, şi să le doresc la toţi să-l întâmpinăm cu inima sus. Sus să avem inimile.”

Nadin Luchian: „Hristos învie în fiecare clipă în inimile noastre. Eu spun aşa: Hristos a inviat, şi eu la fel.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG