Linkuri accesibilitate

Difuzarea imaginilor video reduce șansele vinovaților de a scăpa nepedepsiți


Sergiu Sirbu (PCRM)
Sergiu Sirbu (PCRM)

Comuniștii se grăbesc să afirme că publicarea imaginilor din fața Guvernului anihilează valoarea lor de probe în ancheta penală

Procuratura Generala spune ca decizia lui Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca sa difuzeze imaginile din Piata Marii Adunari nationale inregistrate de o camera a guvernului pe 7 aprilie a prejudiciat ancheta. Procurorii, care studiaza imaginile inca din ianuarie, spun acum ca va trebui sa-si schimbe planul de urmarire penala a suspectilor. In afara de primarul Chisinaului, de vorba cu procurorii au stat astazi cativa lideri ai fostului partid de guvernare, inclusiv fostul presedinte comunist Vladimir Voronin.

Vladimir Voronin
Expresedintele Vladimir Voronin s-a prezentat la audieri la ora 10:30, nu la ora 14, asa cum a anuntat procuratura, scapand astfel de intrebarile reporterilor. Totusi, juristul partidului comunistilor, Sergiu Sirbu a declarat pentru mai multe agentii de stiri ca Vladimir Voronin nu stie nimic despre imaginile filmate de pe cladirea guvernului in noaptea de 7 Aprilie, asa ca deocamdata nu le poate comenta.

La audieri a fost citat si deputatul comunist Vadim Misin, care este si membru al comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din aprilie 2009, al carei presedinte este deputatul PLDM Vitalie Nagacevschi. Misin a spus ca pana ieri nu a vazut imaginile prezentate de Ghimpu si Chirtoaca.




Vadim Misin: „Poate Nagacevschi a vazut imaginile. Eu le-am vazut ieri pentru prima data la televizor. Sunt sigur ca a fost o tentativa de lovitura de stat.”

Vadim Mîșin
Vadim Misin spune ca trebuie evitata viziunea unilaterala si acuzatoare la adresa politistilor, care aveau dreptul sa se apere pe 7 aprilie, atunci cand erau atacati. insa cei care au comis ilegalitati, trebuie deferiti justitiei: “Politistii erau in locuri diferite, pe pozitii diferite si actiunile lor trebuie apreciate diferit. Acei politisti care au batut oameni in Piata Marii Adunari Nationale trebuie identificati, demisi si trasi la raspundere.”

Pe de alta parte, juristul comunistilor, Sergiu Sarbu a declarat tot astazi ca imaginile cu violente din fata guvernului nu mai pot servi drept probe in cazul anchetei penale, odata ce au fost difuzate publicului.

Avocatul Veaceslav Turcanu de la Amnesty International exprima insa un punct de vedere opus: „Deloc nu e adevarat, dintr-un singur motiv: faptul ca acest film e cunoscut deja de mai multe persoane, nu inseamna ca el si-a pierdut valoarea probanta. Nu este nimicit, nu este modificat, in asa caz, cum a fost proba, asa ramane. Pur si simplu au fost create dificultati organelor de urmarire penale pentru stabilirea adevarului.”

Europa Libera: Ce fel de dificultati?

Veaceslav Țurcanu
Veaceslav Turcanu: „Va dati seama ca persoanele care pot fi identificate pot intreprinde niste masuri pentru a scapa de raspunderea penala. Faptul ca aceasta informatie a fost divulgata eu as aprecia-o ca a inceput campania electorala.”

Europa Libera: „Exista in Moldova tehnologii care ar permite depistarea fetelor oamenilor inregistrati?”

Veaceslav Turcanu: „Asemenea expertize se solicita undeva peste hotarele Moldovei, in Ucraina, Rusia, Romania si alte tari europene. Noi inca nu suntem atat de dezvoltati tehnic. ”

Avocatul recunoaste ca difuzarea acestor imagini video din centrul Chisinaului in timpul desfasurarii anchetei are si o parte buna. Acum exista mai putine sanse ca anumite persoane sa scape nepedepsite, spune avocatul Veaceslav Turcanu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG