Linkuri accesibilitate

„Unii polițiști continuau să-l bată chiar și după ce murise”


Un martor ocular al evenimentelor din noaptea de 7 aprilie anunță că va depune mărturie despre modul în care poliția l-a ucis în bătaie pe Valeriu Boboc și a maltratat cu bestialitate arestații în comisariate


Un martor care spune că a văzut cum poliţiştii l-au ucis în bătaie pe Valeriu Boboc în noapte de pe 7 spre 8 aprilie a anunţat că doreşte să depună mărturie în faţa procurorilor. Damian Hâncu, student în Franţa, a declarat Europei Libere că s-a aflat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi a văzut crima cu ochii proprii. Până acum nu avea alte dovezi, dar a decis să depună mărturie după ce a văzut imaginile video din piaţă difuzate ieri de preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă. Imaginile filmate de pe casa guvernului înfăţişează scene în care poliţiştii încercuiesc şi bat mai mulţi tineri. Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă s-au arătat exasperaţi de mersul anchetei şi au spus că imaginile incriminează mai mulţi poliţişti rămaşi nepedepsiţi. Deşi pot fi recunoscuţi pe video. Cu Damian Hâncu a discutat Valentina Ursu
.

Procuratura Generală l-a găsit pe poliţistul, care a tras cu gloanţe de luptă în noaptea de 7 aprilie. Noul comisar al Chişinăului, Sergiu Cociorvă, acuzat de implicare în maltratarea tinerilor, şi-a dat demisia. Premierul Vlad Filat a cerut suspendarea tuturor celorlalţi comisari şi şefi de la Interne suspectaţi, iar un martor care spune că a văzut cum a fost omorât Valeriu Boboc, ar fi anunţat că este gata să depună mărturie. Toate aceste evoluţii s-au produs într-o succesiune rapidă, într-o singură zi, după ce preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, au decis joi să dea publicităţii înregistrări video inedite din noaptea de pe 7 spre 8 aprilie.

Damian Hâncu este martorul, care a fost alături de Valeriu Boboc atunci, în noaptea de 7 aprilie 2009, când el a fost omorât. Despre aceasta a anunţat primarul general Dorin Chirtoacă, după ce a fost audiat astăzi de către procurori.

Damian Hâncu
Dorin Chirtoacă: „Damian Hâncu, student în Franţa, s-a regăsit în imagine. El a văzut imaginile în Franţa şi s-a recunoscut pe sine. M-a contactat, s-a bucurat că asemenea imagine există, pentru că anterior nu putea proba faptul, că a fost şi el, de fapt, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, adus de poliţie. Pentru că el acolo nu a venit din proprie iniţiativă. El a fost ridicat de lângă Casa Presei, a fost adus acolo, a fost bătut şi, respectiv, ar putea oferi mai multe informaţii deja procuraturii, opiniei publice vis-a-vis de ceea ce s-a întâmplat.”

Europa Liberă: De aproape de un an de zile Damian Hâncu mai trăieşte acel coşmar, durerile acelor traume, pe care le-a avut din cauza bătăilor poliţieneşti.

Damian Hâncu: „Din imagine mi-am recunoscut geanta cu care eram de la Universitate şi maşina piramidă acolo la câţiva paşi. Şi vocile poliţiştilor, care strigau: aista-i gata, aista-i gata şi îl târau pe Valeriu Boboc. Câteva secunde în ochii mei am văzut cum era în picioare, era viu şi pe urmă îl băteau, chiar şi mort când era încă. Eram alături de domnul Dumitru Iancev, fost judecător la Căuşeni, la Tighina acolo. I-am dat geanta, pentru a avea grijă. Chiar am văzut, din imagine l-am recunoscut pe fostul comisar Iacob Gumeniţa. La câţiva paşi de mine. Eram cu faţa la pământ şi îmi acopeream tâmplele, pentru că îl vedeam. Dar nu era departe sfârşitul, de asta şi... încercam să supravieţuesc în acel moment.”

Europa Liberă: V-a lovit şi domnul Gumeniţă?

Damian Hâncu: „Da. Era în spate. Am văzut imaginea. Cum dădea ordine la subalternii săi: luaţi-l pe aista, luaţi-l..., cu brutalitate şi cu cruzime de inimaginat. M-a mişcat mult imaginile, pentru că am revăzut momentele cînd am fost torturat şi dus... în 7 aprilie 2009.”

Europa Liberă: Mai retrăiţi acel coşmar?

Damian Hâncu: „Da, îl retrăiesc. În principiu, s-a ascuţit şi şocul, care era mare şi tortura, şi prin comisariate, mai apoi. În comisariat, militari, cu faţa la perete, bătuţi toată noaptea acolo şi stam, pentru că refuzam să semnez declaraţiile deja de înainte făcute, precum că am participat la devastare. Până cădeam în leşin, până îmi pierdeam cunoştinţa.”

Europa Liberă: Poliţiştii aplicau tortura?

Damian Hâncu: „Da, poliţiştii aplicau tortura. Mai mulţi eram băieţi, cu faţa la perete şi erau la un pas de moarte, pe toţi îi vedeam, şi fete care ţipau. E greu să descriem imaginile torturii şi...”

Europa Liberă: În acea noapte de 7 aprilie s-a tras cu gloanţe de luptă?

Damian Hâncu: „Da, da, s-a tras cu gloanţe de luptă. Chiar în momentul de şoc, când aţi auzit împuşcăturile, am înţeles că erau la câţiva paşi, zic că acum ne împuşca, că asta-i. Cu arme, şi erau în veste, şi erau de la „Fulger”, erau mascaţi. Da aveau limbaj codat între ei şi nu puteam..., chiar am încercat să trag cu urechea ce vorbeau între ei.”

Europa Liberă: Loveau cu patul de armă?

Damian Hâncu: „Da, cu patul de armă. Mai ales, când eram deja în transfer. Când eram coborâţi din minibus, alb, în Comisariatul general de poliţie. Acolo a fost coridorul morţii, cu adevărat şocant şi teribil, când îmi amintesc şi acum. Ei erau un grup de poliţişti, erau în două părţi, vreo 20 dintr-o parte şi 20 din alta şi eram bătuţi de poliţişti, eram loviţi pe spate, în pântece, în burtă. Până la perete. Acolo, la perete, de-amu veneau mascaţi şi erau cu patul armei. Cu nerăbdare aştept să fie traşi la răspundere. Responsabilii, care au comis şi au dat ordine. Mai ales, şefii lor. Şi subalternii, mai ales, care au aplicat forţa asupra tinerilor.”

---------------

Comisarul oraşului Chişinău, Sergiu Cociorvă, a fost acuzat în repetate rânduri de implicarea în evenimentele din 7 aprilie. El şi-a anunţat demisia sa, după întâlnirea cu premierul Vlad Filat, care a cerut ca persoanele vizate de anchetă privind evenimentele din 7 aprilie 2009 să-şi dea demisia. Cociorvă, însă, pledează că nu se face vinovat de cele incriminate.

Sergiu Cociorvă: „Eu mi-am îndeplinit cu onoare şi demnitate serviciul. Eu n-am admis niciodată ca să fac o imagine proastă la instituţia, care am activat. Eu n-am fost implicat în careva probleme, ilegalităţi. Nu trebuie de politizat tot momentul acesta. Să le dăm voie şi la Comisia parlamentară, Procuraturii, organelor abilitate ca să cerceteze, conform competenţei şi să nu dăm amestec.”

-------------

Şeful Executivului, Vlad Filat, îi cere ministrului de Interne să-i suspende din funcţie pe toţi subalternii, în privinţa cărora există probe evidente sau suspiciuni că ar fi participat la reprimarea violentă a manifestanţilor în data de 7 aprilie 2009 până la finalizarea anchetelor în derulare. Iată cum a reacţionat ministrul Victor Cătană:

Victor Cătană: Vasăzică, cei care sunt sub urmărire penală, soarta lor o soluţionează Procuratura generală. Eu dimineaţă am fost la domnul procuror general. Ei examinează toate dosarele pe care trec şi sunt puşi sub învinuire persoanele respective şi ei o să înainteze ordonanţe de suspendare din funcţiile respective.”

Europa Liberă: Câţi poliţişti de aceştea sunt?

Victor Cătană: „Vreo 30 de dosare.”

Cazurile de tortură sunt considerate în jurisprudenţa internaţională extrem de grave, motiv pentru care cei bănuiţi trebuie suspendaţi pe perioada examinării lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG