Linkuri accesibilitate

Dosarul Voicu: „o reglare de conturi cu caracteristici autohtone” (Adevărul)


Protestul semnat de 300 de magistrati împotriva CSM - un prim semn bun

Cazul Catalin Voicu, senatorul social-democrat arestat recent pentru o formidabila retea de trafic de influenta, preocupa in cel mai inalt grad presa, pe de o parte, guvernantii pe de alta, si nu in ultimul rand pe politicieni, oameni de afaceri sau magistrati.

In Adevarul, Emilian Isaila spune ca spaga, interventiile si relatiile vor continua sa fie determinante in procesul de impartire a dreptatii, dar totusi s-a intamplat ceva in justitia din Romania. Protestul semnat de 300 de magistrati impotriva Consiliului Superior al Magistraturii este considerat de acest comentator drept un prim semn bun. Reprosul pe care ei il aduc - CSM nu a luat act de dovezile de coruptie privind breasla.

De aceeasi parere, exprimata insa mult mai prudent, este si ministrul justitiei Catalin Predoiu, intervievat de Andreea Pora in revista 22. Predoiu crede ca magistratii incep sa-si doreasca o imagine mai buna. In acelasi timp insa se fereste de etichete transante – CSM-ul este corupt, breasla are probleme etc. In opinia sa, nu doar reactia celor 300 de magistrati, preocupati pentru prima oara public de onoarea morala a profesiei lor, ci si soliditatea unor institutii ale statului ar alimenta sperante. Una dintre ele este, desigur, Departamentul National Anticoruptie, dar, dupa cum raspunde Predoiu intrebarilor Andreei Pora, n-ar fi singura.

Scandalul Catalin Voicu a scos la iveala multe lucruri demult banuite, dar care acum au capatat nume, forma concreta. Pentru Stelian Tanase, comentator la Adevarul, nu e insa destul de convingator. Articolul sau revine din diverse unghiuri la obsesia ca in spatele dezvaluirilor s-ar afla cineva, cu un interes anume. Mai limpede spus – cu cuvintele jurnalistului, „asistam la o rafuiala, o reglare de conturi cu caracteristici autohtone”. Nu dorinta cuiva de a lupta contra coruptiei ar fi de vazut aici, ci mai curand „datul in gat” a celor care iti incalca interesele.

Andrei Cornea exprima in 22 o cu totul alta stare de spirit: o teribila usurare ca un personaj precum Catalin Voicu nu a ajuns, asa cum se preconiza, secretar de stat la interne. Fericita piedica a fost nealegerea ca presedinte a lui Mircea Geoana, adica victoria lui Trauan Basescu.
XS
SM
MD
LG