Linkuri accesibilitate

Transfer de imagine sau certificat fără valoare practică?


Marian Lupu
Marian Lupu

Considerații pe seama eforturilor liderului PD Marian Lupu de a încheia un parteneriat cu Edinaia Rossia, partidul premierului rus Vladimir Putin

Liderul PD Marian Lupu s-a întors de la Moscova, unde s-a întâlnit cu premierul Vladimir Putin. Astăzi la o conferinţă de presă, la Chişinău, Lupu a spus printre altele că a fost în capitala rusă la invitaţia partidului Rusia Unită al premierului Putin, dar nu a precizat dacă a făcut progrese în încercarea lui mai veche de a încheia un fel de parteneriat cu formaţiunea aflată la guvernare în Rusia.

Avantajele de imagine şi cele electorale sunt, în linii mari, ceea ce şi-ar dori să obţină în primul rând partidele din Moldova de pe urma unei colaborări cu partidul premierului Putin, „Edinaia Rossia”, spune politologul Bogdan Ţârdea: „În primul rând, semnarea unui tratat, de exemplu, de colaborare cu partidul „Edinaia Rossia” reprezintă un semnal foarte clar pentru o bună parte a electoratului moldovenesc că Rusia susţine anume această forţă politică sau pe acest lider politic şi că anume aceştia trebuie votaţi. Este un aspect. Un subaspect îl reprezintă faptul că aceasta reprezintă deja anume avantaje pentru partidul care a semnat aceste înţelegeri. E vorba de transfer de imagine, e vorba de o anumită susţinere politică, morală şi de alt ordin din partea Rusiei”.

Însă până acum nici o formaţiune politică din Republica Moldova n-a reuşit să stabilească o relaţie instituţională cu „Edinaia Rossia”. Nici măcar Partidul Comuniştilor, cât s-a aflat timp de 8 ani la putere, precizează Bogdan Ţârdea, nici Alianţa Moldova Noastră în perioada 2005-2006, şi nici Uniunea Centristă acum doi ani, pe când era condusă de fostul premier Vasile Tarlev. În opinia politologului, ceva mai multe şanse le-ar avea acum Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, dar nici acestea nu sunt foarte clare, pentru că Rusia aşteaptă de la partenerii săi nu numai declaraţii, ci mai ales acţiuni ce ar proba loialitatea lor faţă de Moscova.

L-am întrebat pe politologul Bogdan Ţârdea cu ce alte partide din ţările CSI menţine relaţii mai active Edinaia Rossia sau are încheiate acorduri de cooperare.

Bogdan Târdea: „Edinaia Rossia are asemenea tratate de colaborare de exemplu cu Partidul Regiunilor al lui Ianucovici din Ucraina, cu partidul Spravedlivaia Rossia din Rusia, cu partidul Spravedlivaia Gruzia din Georgia, etc. Deci, există asemenea tratate de colaborare care de fapt arată că acest partid este un favorit al Kremlinului sau este simpatizat de Kremlin. Şi aţi văzut că în cazul Partidului Regiunilor rezultatul a fost unul destul de pozitiv pentru Ianucovici, cel puţin în această campanie electorală”.

Edinaia Rossia are semnate peste 20 de acorduri de colaborare cu partide din alte ţări, inclusiv cu formaţiuni de stânga sau de centru-stânga din Armenia, Kazahstan sau cu partide de opoziţie din cele trei state baltice sau din Serbia, precum şi cu partidul comunist din China.

Analistul politic de la Moscova Vadim Dubnov crede însă că importanţa unei relaţii instituţionale cu partirul puterii din Rusia, Edinaia Rossia, pentru partidele din opoziţie sau aflate la putere în ţări ca Moldova, Ucraina şi Georgia este exagerată.

Vadim Dubnov: „Eu cred că Rusia nu obţine nimic din semnarea unor asemenea acorduri. Are loc, mai curând, un fel de proces de colecţionare a partenerilor externi, fără să existe şi o dimensiune practică. În ce-i priveşte pe Lupu şi Noghiadeli, spre exemplu, pentru ei ar fi un semn de înaltă apreciere, în situaţia în care se află. Aceşti lideri doresc să apară ca un fel de punţi de legătură cu Moscova, iar practica arată că cel care a reuşit să ocupe această nişă, în cele din urmă reuşeşte să semneze şi acordul de colaborare”.

Dar un asemenea acord, până la urmă, nu poate obliga pe nimeni la nimic. El are aceeaşi valoare ca şi un certificat prin care devii, spre exemplu, cetăţean de onoare al oraşului Moscova sau Chişinău, consideră expertul moscovit, Vadim Dubnov.
Previous Next

XS
SM
MD
LG