Linkuri accesibilitate

Perspectivele relațiilor dintre Moldova și uniunea vamală ruso-belaruso-kazahă


Premierul Vlad Filat și vice-premierul rus Igor Șuvalov
Premierul Vlad Filat și vice-premierul rus Igor Șuvalov

Vice-premierul rus Igor Șuvalov nu vede contradicţii între dorinţa R. Moldova de a se integra în UE şi relaţia cu CSI


Vicepremierul Federaţiei Ruse Igor Şuvalov a vizitat astăzi Chişinăul în cadrul unui turneu prin capitalele ţărilor est-europene din CSI. Înaintea vizitei, presa anticipa că Şuvalov va discuta printre altele despre o eventuală întâlnire între premierii Putin şi Filat. Oficialii celor două state n-au comunicat presei dacă au discutat acest subiect. Igor Şuvalov a pomenit doar de vizita preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi a ministrului moldovean de externe la summitul informal al liderilor statelor CSI de la 8 mai, care va fi o nouă platformă pentru discuţiile de azi. Vicepremierul rus a menţionat că acest an este important pentru CSI deoarece se sărbătoresc 65 de ani de la victorie, care, după cum a ţinut să precizeze Igor Şuvalov, este o victorie comună.

Coordonatorul pentru problemele CSI a remarcat şi contextul nou de colaborare, unul marcat de crearea unor mecanisme noi de integrare în CSI, dar şi de orientarea mai pronunţată a Moldovei spre UE, spunînd totuşi că nu vede contradicţii între dorinţa RM de a se integra în UE şi relaţia cu CSI.

Igor Şuvalov: „În ceea ce ne priveşte, sîntem interesaţi de o asemenea dezvoltare. Fiindcă cu cît economia Moldovei va fi mai dezvoltată din p.d.v integraţionist, cu atît mai aproape sîntem noi de frontierele Uniunii Europene şi cu atît mai ferită de pericole va fi economia însăşi a Moldovei”.

Vicepremierul rus a discutat cu Vlad Filat şi despre perspectivele dezvoltării relaţiilor economice dintre RM şi Federaţia Rusă, referindu-se la piaţa mare care se prefigurează pentru Moldova, mai mult de 170 milioane de oameni, după 1 iulie cînd se va constitui uniunea vamală comună în care intră Rusia, Belarusul şi Kazahstanul.

Am întrebat-o pe experta economică Galina Şelari cum se poate răsfrînge asupra dezvoltării relaţiilor economice între Moldova şi cele trei state constituirea acestei uniuni vamale.

Galina Şelari: „În fond, dacă uniunea vamală va funcţiona conform regulilor internaţionale asta va însemna că relaţiile noastre comerciale cu Rusia, Kazahstam şi Belarus vor avea la bază aceleaşi principii. Adică această uniune vamală nu poate veni în contradicţie cu acordurile de liber schimb pe care Moldova le-a încheiat deja cu Rusia şi Kazahstan în cadrul CSI”.

În caz că se iscă totuşi unele contradicţii între acordurile bilaterale şi cele regionale, experta spune că vor trebui refăcute acordurile între Moldova şi statele respective, ca să nu aibă un efect negativ asupra relaţiilor pe care şi le-au construit.

Solicitat de Europa Liberă, ministrul economiei Valeriu Lazăr a explicat că nu ar trebui să existe contradicţii şi că noua uniune vamală nu poate aduce prejudiciu relaţiilor dintre Moldova şi cele trei state.

Valeriu Lazăr: „În sens practic nu ar trebui să apară mari avantaje, dar nici probleme în plus. Fiindcă noi aceleaşi relaţii le-am avut şi cu Belarus, şi cu Kazahstan, în baza acordurilor bilaterale. Dar faptul că este o Uniune Vamală comună, ar însemnă, să zicem, că noi exportînd în Belarus, mărfurile moldoveneşti o să aibă posibilitatea să circule liber din Belarus şi în Rusia, de exemplu. Adică, într-un fel ne extinde posibilităţile de export, fiindcă o să fie o piaţă comună. Ar trebui în mod normal să fie un avantaj pentru noi ”.

Ministrul Valeriu Lazăr crede că noua uniune vamală nu va periclita relaţiile RM cu partenerii din Est şi nici perspectiva europeană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG