Linkuri accesibilitate

Jerusalem String Quartet între muzică și politică


Jerusalem String Quartet (Foto: Keith Saunders)
Jerusalem String Quartet (Foto: Keith Saunders)

La Wigmore Hall performanța „Cvartetului de coarde Jerusalem” a fost întreruptă cu strigăte și lozinci scandate de către activiști britanici pro-palestinieni.


Atunci cînd vine vorba despre fiabilitatea informației, fie ea politică sau culturală, difuzată pe Internet, mai toți comentatorii sînt de acord că subiectul este unul extrem de discutabil și sensibil. Nimic nu este mai ușor decît manipularea acestei informații în scopuri propagandistice, utilizîndu-se adesea resorturile emotivității umane și a unei inerente grabe de a-și „informa” primul aproapele.

Un incident petrecut zilele acestea într-o sală de concert londoneză, la Wigmore Hall, unde performanța „Cvartetului de coarde Jerusalem” (Jerusalem String Quartet) difuzată în direct de Radio 3, postul de muzică clasică al BBC-ului, a fost întreruptă cu strigăte și lozinci scandate de către activiști britanici pro-palestinieni, a exemplificat, cum nu se poate mai bine, ușurința manipulării informației.

Un prieten bucureștean se grăbea să preia de pe un site de informații al activiștilor amintiți și să posteze pe Facebook, așa-zisul „eveniment” londonez, iar postarea sa stîrnea imediat reacția, și ea emotivă, a unor cititori români.

Mai bine informată, presa britanică a acordat incidentului un spațiu infim, The Guardian citîndu-l pe John Gilhooly, directorul celebrei săli de concerte, potrivit căruia „demonstrația a fost în mod evident extrem de bine plănuită. Protestatarii și-au cumpărat biletele pentru concert cu mult timp în urmă, fiindcă erau așezați fiecare în diverse locuri din sală. Unul din ei s-a ridicat și a început să cînte și să strige și, în timp ce îl scoteam afară, un altul s-a ridicat la fel în altă parte a sălii și tot așa... ”

Ceea ce activiștii britanici pro-palestinieni în cauză doresc este un boicot cultural complet al Israelului, membrii Cvartetului Jerusalem fiind acuzați de a fi „ambasadorii culturali ai apartheid-ului pe care îl întreprinde Israelul și armata sa, pentru care ei cîntă”.

Pentru cine nu știe, Jerusalem String Quartet este la ora actuală unul din cvartetele cele mai proeminente și apreciate din lume. Compus din trei tineri originari din Rusia și un al patrulea născut în Israel, format la școala de muzică de cameră a profesorului Avi Abramovici, fostul concert-maestru al Filarmonicii bucureștene, cvartetul s-a lansat în 1996, cîștigînd premii de prestigiu la competițiile internaționale, fiind primit în programul britanic al tinerelor speranțe, „Noua generație” și impunîndu-se în ultimii ani prin înregistrări cu totul remarcabile. Ultimul lor CD este, de altfel, nominalizat pentru premiul celui mai bun disc 2010 de către revista „BBC Music”.

Departe de a promotorii vreunui apartheid, membri cvartetului sînt cunoscuți pentru deschiderea lor culturală, violoncelistul Kyril Zlotnikov colaborînd chiar, ca solist, cu Orchestra Divanul Occidental-Răsăritean, creată de Daniel Barenboim și Edward Said, care include tineri muzicieni arabi și israelieni.

Autorii incidentului de la Wigmore Hall sînt și ei binecunoscuți, dar în sensul negativ. Grupați într-o organizație denumită „Campania Palestiniană pentru Boicotul Cultural și Academic al Israelului” (PACBI) ei s-au evidențiat, între altele, prin presiunile reușite de anulare a unor concerte în favoarea păcii, programate să aibă loc simultan în Israel și Cisjordania. In 2008, aceiași activiști, urmînd același plan publicat și pe site-ul lor, au întrerupt un concert al Cvartetului Jerusalem la Festivalul de la Edinburgh, fiind ulteriori judecați pentru comportament huliganic și impulsuri rasiste. O tentativă de a boicota un alt concert londonez al cvartetului, la Cadogan Hall, în august 2009, a eșuat lamentabil.

Cum rezuma un comentator acțiunile lor, membri PACBI nu fac decît să exacerbeze conflictul israelo-palestinian, prin gesturi și propagandă vădit contraproductive pentru procesul de pace. La fel de vădit pare să fie în acest caz și amestecul forțat, fără discernămînt, dintre politică și cultură.

Jerusalem String Quartet cînta Haydn


Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG