Linkuri accesibilitate

De ce întîrzie demnitarii să-și declare averile ?


Alexandru Tănase
Alexandru Tănase

Alexandru Tănase: Legea este atât de imperfectă – ceea ce te obligă ea să declari, nu mai înţelegi.


De opt ani, Republica Moldova are o lege care obligă demnitarii să-şi declare averea. Numai că, cetăţeanul simplu nu are nici în prezent ştiinţă despre veniturile şi proprietăţile deţinute de cei de la cîrma ţării. Liliana Barbaroşie a căutat să afle de ce
:

Ministrul justiţiei Alexandru Tănase este unul dintre funcţionarii de rang înalt obligaţi prin lege să-şi facă publice veniturile şi, recunoaşte el, a fost nevoit să completeze în mod repetat declaraţia, după ce a comis mai multe greşeli în prima. Ambiguitatea legii este, la părerea sa, cauză principală a ineficienţei Comisiei Centrale de Control, al cărei membru de altfel este, şi nu nedorinţa acesteia de a face lumină asupra averilor deţinute de demnitari.

„Nu vă aşteptaţi la prea mari rezultate de la activitatea acestei comisii. Legea este atât de imperfectă – ceea ce te obligă ea să declari, nu mai înţelegi. Eu personal am fost nevoit să rectific declaraţia. La momentul actual, toate aceste documente sunt procesate de secretarul comisiei. De verificare se va acupa CCCEC.

Europa Liberă: Da cu legea ce facem?

Alexandru Tănase: „Legea va fi modificată.”

Presa de la Chişinău anunţa săptămâna trecută că deşi sunt obligaţi să-şi facă publice declaraţiile pe site-uri oficiale, demnitarii ignoră această prevedere, doar patru dintre ei publicându-şi veniturile pînă la 3 martie când expirase termenul rezervat procedurii. După acest anunţ, cîţiva dintre funcţionarii cu rang înalt, printre care şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu, şi-au făcut publice declaraţiile. Cei mai mulţi dintre ei nu par totuşi să înţeleagă de ce opinia publică atrage atâta atenţie subiectului.

Vice-preşedintele Parlamentului, Serafim Urechean: „Este o chestiune benevolă, dar eu nu am ce publica. Nu s-a schimbat nimic faţă de anul trecut. Ce să public? Ca trăiesc la etajul 6 într-un apartament cu trei odăi, că venituri am doar din salariu de parlamentar. Ce tre să public?”

„E aceeaşi ca şi anul trecut. Nu s-a schimbat, că eu n-am business, n-am nimic.”, ne-a spus la rândul său deputatul Ion Pleşca.

Vitalie Nagacevschi spune că a uitat să-şi depună declaraţia: „Mi-a zburat din minte. Bine că mi-aşi amintit. Primul lucru ce-l fac când ajung la birou, o să completez această declaraţie”.

Jurista Cristina Cojocaru de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, solicitat anul trecut să dea un aviz despre lacunele legii care obligă demnitarii să-şi declare veniturile, dă dreptate funcţionarilor care spun că procesul este confuz chiar pentru ei: „Felul cum se cere de completat declaraţia aceasta este neclară şi nici ei chiar nu ştiu exact cum să declare. Pentru că trebuie să declari şi veniturile familiei, iar modelul pe care îl completezi nu delimitează veniturile funcţionarului şi ale soţiei sau soţului. Nimeni nu poate să înţeleagă dacă se declară doar veniturile pe parcursul anului în care se face declaraţia sau toate proprităţile deţinute la moment.”

Un alt argument este că organul care trebuie să efectueze controlul asupra procesului – Comisia Centrală de Control – are la dispoziţie doar 15 zile pentru a verifica mii de declaraţii. „Neavînd acces la bazele de date, neînţelegînd ce declară soţia, ce declară funcţionarul - de facto nu se verifică deloc.”

Şi Comisia Centrală de Control recunoaşte ca extrem de dificilă sarcina de verificare a corectitudinii declaraţiilor în condiţiile legii actuale. Secretarul comisiei, Vladislav Poghircă, ne-a spus totuşi că a expediat Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei toate declaraţiile depuse de judecători, şefii de procuraturi, deputaţi şi miniştri, actuali, precum şi din guvernul şi legislativul trecut. Potrivit lui Poghircă, în cel mult două săptămâni, poliţia anticorupţie va încheia verificările, iar comisia va face publice rezultatele acestora.
Previous Next

XS
SM
MD
LG