Linkuri accesibilitate

Alegeri locale în Transnistria după o campanie electorată tensionată


Observatori independenţi şi o parte a presei au semnalat cazuri de amenințări și de corupere

Duminică, în regiunea transnistreană au avut loc alegeri locale. Scrutinul nu este recunoscut la Chişinău şi nici de comunitatea internaţională. El a fost însă monitorizat de observatori din alte două republici secesioniste – Abhazia şi Osetia de Sud, care, la fel ca şi reprezentanţii comisiei electorale de la Tiraspol, au spus că nu au constatat încălcări care să pună la îndoială corectitudinea alegerilor. Scrutinul a şi vost validat de comisia electorală transnistreană, participarea fiind de 43 la sută din alegători.

Oficialităţile Republicii Moldova nu au făcut comentarii pe marginea evenimentelor electorale din regiunea transnistreană, considerându-le ca fiind în afara cadrului constituţional. Totuşi, vicepremierul Victor Osipov, responsabil de problema transnistreană, a menţionat într-o declaraţie pentru Europa Liberă că o mai bună colabotare între aleşii locali de pe ambele maluri ale Nistrului ar putea să aducă mai multe beneficii populaţiei.

Victor Osipov: „Dacă vorbim despre alegeri locale, atunci ele au loc mult mai aproape de interesele cotidiene ale oamenilor din regiune şi aleşii locali sunt, de asemenea, mai aproape de comunitate. Nu voi intra în aspectele care ridică probleme de democraţie, dar voi spune că în perspectiva reintegrării Republicii Moldova, deblocării acestei situaţii din raioanele de Est, mizăm foarte mult pe intensificarea contactelor dintre aleşii de toate nivelurile şi poate, în primul rând, între aleşii locali de pe malul stând al Nistrului şi cel drept, mai ales acolo unde localităţile sunt învecinate pot exista, şi există, de altfel, interese comune pentru dezvoltarea infrastructurii, a contactelor interumane. Şi cred că dacă se va dezvolta acest potenţial mai bine decât până acum, toată populaţia din regiune va avea de câştigat".

Observatori independenţi din stânga Nistrului au menţionat atmosfera foarte tensionată în care a avut loc campania electorală.

Scrutinului i se atribuie o importanţă deosebită, pentru că în decembrie vor avea loc alte alegeri - în Sovietul suprem al regiunii, în care astăzi majoritatea o deţin deputaţii partidului Obnovlenie, considerat a fi în opoziţie faţă de actualul lider al administraţiei, Igor Smirnov.

Miza mare a scrutinului s-a reflectat, se pare, şi în numărul fără precedent de încălcări şi sesizări din campanie. A existat un număr mare de petiţii legate de neînregistrarea unor potenţiali candidaţi sau chiar de eliminare a acestora din cursa electorală deja după înregistrare, precum şi petiţii privind propaganda electorală abuzivă.

Observatori independenţi şi o parte a presei au semnalat şi cazuri când alegătorii erau ameninţaţi că vor rămâne fără slujbe dacă nu votează un anume candidat şi cazuri de corupere a alegătorilor, cu bani sau ajutoare umanitare.

Comisia electorală centrală de la Tiraspol a recunoscut existenţa unor încălcări, dar a spus că acestea nu sunt de natură să invalideze alegerile. Concluziile sale au fost susţinte de observatorii în alegeri din Abhazia şi Osetia de Sud - alte două regiuni secesioniste, din Georgia. Delegaţiile abhază şi osetină au fost conduse de vicepreşedinţii parlamentelor de la Suhumi şi Tskhinvali.
Previous Next

XS
SM
MD
LG