Linkuri accesibilitate

Viziuni diferite complică dialogul turco-german


Tayyip Erdogan și Angela Merkel
Tayyip Erdogan și Angela Merkel

Angela Merkel reafirmă la Ankara poziția Berlinului în dosarele: Cipru, parteneriatul UE - Turcia și programul nuclear iranian

Cancelara Germaniei, Angela Merkel a inceput o vizita de 2 zile in Turcia. Vizita este importanta deoarece, viziunile doamnei Merkel in ceea ce priveste relatia Turciei cu Uniunea Europeana, problema iraniana sau chestiunile legate de diaspora turca din Germania, sunt mult diferite de cele ale gazdelor sale.

Germania a sustinut un parteneriat privilegiat al Uniunii Europene cu Turcia, dar nu si aderarea la Uniune. Un punct de vedere care trezeste minia autoritatilor de la Ankara, care sustin ca nu vor accepta nimic altceva decit deplina aderare, iar ministrul turc insarcinat cu relatia cu Uniunea Europeana s-a declarat chiar jignit de plasarea tarii sale intr-o categorie aparte.

Angela Merkel a ramas insa pe pozitii spunind ca opinia tarii sale ar fi impartasita si de Franta. Ambele tari au importante minoritati musulmane si se tem ca, odata ce Turcia va deveni membra a Uniunii, ar putea crea mari probleme comunitatii , mai ales in domeniul respectarii drepturilor omului, dar si in domeniul economic.

In ceea ce priveste Iranul, si aici viziunile sunt complet diferite. Turcia, prin vocea premierului Regep Tayyp Erdogan sustine ca unica modalitate de a rezolva chestiunea nucleara iraniana este diplomatia, si a declarat intr-o conferinta de presa comuna cu doamna Merkel la Ankara ca „orice alta varianta reprezinta o amenintare la adresa pacii globale si nu va aduce nimic”. Erdogan pune sub semnul intrebarii, eficienta sanctiunilor impuse pina acum Teheranului.

Doamna Merkel crede ca, dimpotriva, intarirea sanctiunilor internationale este calea spre deblocarea situatiei cu Iranul si programul sau nuclear si ca diplomatia va fi mai eficienta dupa aplicarea unor viitoare sanctiuni: „Daca Iranul nu va dovedi transparenta in problema programului sau nuclear, va trebui sa recurgem la sanctiuni”.

Apoi, Berlinul si Ankara au viziuni diferite asupra diasporei turce din Germania. 4 milioane de turci traiesc in Germania, multi dintre ei, la a treia si a patra generatie. Doamna Merkel crede, la fel ca majoritatea germanilor, ca ei ar trebui sa se integreze in societatea germana, acceptindu-i valorile si responsabilitatile, in timp ce premierul Erdogan vorbeste despre pastrarea identitatii turce si cere scoli cu predare in limba turca. Doamna Merkel a reactionat prudent fata de aceasta solicitare: „Dorim ca oamenii care au trait cu noi de multi ani, sa fie integrati. Adica sa participe la succesele societatii noastre, sa munceasca si sa aiba impliniri in planul familiei; asta inseamna, in mod firesc, sa poata vorbi nemteste si sa respecte legile Germaniei”.

In discutiile de astazi cu omologul sau turc, cancelara Germaniei a sublinit si ca este nevoie ca Turcia sa isi deschida porturile si aeroporturile pentru vasele si avioanele cipriote, Ciprul fiind o tara membra a Uniunii, chiar daca insula continua sa fie divizata de peste 30 de ani, intre partea greceasca si cea turca. La rindul sau, Turcia vorbeste despre o blocada internationala impusa cipriotilor turci vorbind despre un stat al acestora, recunoscut numai de Turcia.

Iar in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, doamna Merkel nu a uitat sa vorbeasca, in intilnirile sale de astazi de la Ankara, despre problemele pe care le au kurzii in Turcia.

Un dialog complicat astazi la Ankara, asadar intre cancelara Germaniei si premierul Turciei.
XS
SM
MD
LG