Linkuri accesibilitate

31.03 - București: Libertatea de credință în România


Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu

Violenţele împotriva unor confesiuni minoritare, împiedicarea construirii unor lăcaşe de cult, limbajul jignitor din presă sunt manifestări ce trebuie sancţionate.


31 martie 2000

Actualitatea românească. Comentariu: Gabriel Andreescu.

Libertatea de credință în România.

Zilele trecute a avut loc vizita ambasadorului american itinerant Robert Zeipol ce conduce oficiul Departamentului de stat pentru libertatea de religie în lume şi ca atare este responsabil pentru situaţia a circa 190 de ţări.

Faptul că o asemenea oficialitate vizitează România demonstrează preocuparea americană, explicată mai ales de proiectul de lege privind cultele religioase care din fericire a fost retras. Ambasadorul a purtat discuţii cu patriarhul Teoctist, cu secretarul de stat Nicolae Brânzea şi cu câţiva analişti ai libertăţii de religie din România.

Principalele idei americane sunt faptul că libertatea minorităţilor religioase nu poate fi pusă în discuţie de către majoritate, că interzicerea prozelitismului ascunde intenţia represiunii, şi că nimic nu poate fi invocat împotriva credincioşilor oricărei confesiuni de a-şi construi lăcaşe de cult, a împărţi materiale religioase, etc.

Comisia Congresului american pentru libertatea de religie în lume monitorizează situaţia din fiecare ţară, emiţând apoi observaţii şi sugestii comunicate prin întâlniri directe cu preşedintele SUA şi Departamentul conducerii de stat. Rapoartele anuale se dau publicării. Primele ţări vizate au fost Sudan, China şi Rusia.

Sigur, cazul României nu se poate compara cu ţările mai sus menţionate. Pe de altă parte, nici România nu contează semnificativ pentru SUA care se implică în partea de est a Europei datorită extinderii NATO. Cert este că oricât de multe progrese ar face România pe alte planuri, SUA nu vor accepta în NATO o ţară unde este violată libertatea religiei. Ceea ce se întâmplă azi în România este departe de standardele acceptate de SUA în România. Violenţele împotriva unor confesiuni minoritare, împiedicarea construirii unor lăcaşe de cult, limbajul jignitor din presă sunt manifestări ce trebuie sancţionate.
XS
SM
MD
LG