Linkuri accesibilitate

27.03 - București: Reacții la vizita senatorului PSDR, Ion Iliescu la Chișinău


Ion Iliescu
Ion Iliescu

Potrivit liderului ţărănist, Ion Diaconescu, PDSR duce o politică duplicitară, dorind în decembrie 1989 să ducă România nu pe drumul democraţiei şi economiei occidentale, ci pe cel al unui socialism cu faţă umană.


27 martie 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea, corespondent: Petru Ionescu

Reacții la vizita senatorului PSDR, Ion Iliescu la Chișinău.

Aflat la Chisinau, se relatează că preşedintele PDSR, Ion Iliescu, ar fi făcut o serie de declaraţii „apăsat polemice”. Una din sursa iritării ar fi declaraţia congresmenilor americani, Christopher Smith şi Frank Wolf, membrii ai comisiei americane pentru securitate şi cooperare în Europa, aşa numita Comisie Helsinki, care au afirmat că dacă Iliescu ar reveni la putere s-ar trimite un mesaj negativ în occident. A două ţintă a supărării, mai puţin aşteptată, este postul de radio BBC, acuzat de reacredinţă la adresa PDSR.

„Trebuie să îi plesnim pe toţi peste bot ca să stea în banca lor”, citează ulterior presa de la Bucureşti agenţia RADOR ce a preluat o parte din declaraţiile lui Iliescu făcute cu privire la aprecierilor demnitarilor americani.

Reuniţi luni dimineaţa în cadrul Biroului Central, liderii PDSR nu au comentat declaraţiile lui Iliescu, reafirmându-şi însă sprijinul ferm pentru acesta drept candidat prezidenţial. Conform purtătorului de cuvânt PDSR, Corina Creţu, „Dezavuăm această campanie împotriva PDSR care porneşte din disperarea actualei puteri şi care este evident coordonată”.

Reacţiile partidelor la putere nu s-au lăsat aşteptate. Potrivit liderului ţărănist, Ion Diaconescu, PDSR duce o politică duplicitară, dorind în decembrie 1989 să ducă România nu pe drumul democraţiei şi economiei occidentale, ci pe cel al unui socialism cu faţă umană. „Efectele acestei politici duplicitare se fac simţite şi în prezent, şi aşa se explică îngrijorarea din cercurile politice importante din lumea occidentală ce priveşte posibilă revenire la cârma ţării a unui nou regim Iliescu, fie el chiar revizuit, după cum se afirmă”, a declarat Diaconescu.

În opinia secretarului general PNŢCD, Remus Opriş, atitudinea publică a prim vice-preşedintelui PDSR, Adrian Năstase, care a calificat declaraţiile congresmenilor americani drept calomnioase şi mincinoase acuzându-i de manipulare a realităţilor româneşti, nu pot duce decât la izolare pe plan internaţional.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Crin Antonescu, membru al guvernului, a declarat că iritarea lui Iliescu, în prag de campanie electorală, este justificată, remarcând însă că „(...) nu s-a întâmplat decât un lucru destul de bine cunoscut în mediile politice şi diplomatice, şi anume rezervele foarte serioase pe care cercurile politice din Europa Occidentală şi mai ales din Statele Unite le au faţă de formaţiunea politică respectivă şi mai ales faţă de personalitatea lui Ion Iliescu”.

Cel mai important partid din opoziţie, după PDSR, şi anume Alianţa pentru România se menţine în expectativă faţă de acest nou scandal politic. Dan Deliu, şeful biroului de presă al partidului, a afirmat că „aşteptăm să vedem ce va dispune domnul preşedinte Meleşcanu care a fost plecat şi atunci că se va lua o poziţie oficială”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG