Linkuri accesibilitate

Intre nucicultori și filozofi


Alexandru Jolondcovski
Alexandru Jolondcovski

Jurnalul săptămînal al lui Alexandru Jolondcovski


Luni

Ziua incepe ca si celelalte cu desteptarea la ora 06.00, cu gimnastica şi baia de diminieata, cu micul dejun si navigarea pe internet. Gasesc o veste trista: a mai cazut un avion undeva prin apropiere de Moscova. Este ceva de groaza ce se intampla in lumea zborurilor…

Eu raman pe pamant caci gandurile mereu imi sunt la el. Ma bucur ca impreuna cu omul de afceri, Valeriu Balaban, fostul procuror general am participat la Bardar, Ialoveni la legalizarea Primei Asociatii a oamenilor de afaceri la nivel de comuna in Republica Moldova.

La birou ma astepta colegul meu, Sergiu Magdal, pornit pe lucru si suparat ca sotia iarasi l-a intrebat de salariu pentru luna februarie. Este o problema a Oficiului dar si a familiilor noastre. Suntem in prag de lansare a unor proiecte de la care vom avea sper si salariile multasteptate dar si binemeritate.

Ceea ce ma framanta in mod deosebit este organizarea Adunarii Generale a nucicultorilor din tara, preconizata pentru finele lui martie. De obicei organizam aceste adunari in sala de Conferinte a Ministerului Agriculturii. Urmare a adresarii mele catre Administratorul cladirii, am ramas surprins cand mi s-a spus ca pentru a arenda sala este necesar sa avem acceptul Primului Ministru, Vlad Filat. Cauza? Orarul sedintelor este perfectat cu doua saptamani inainte deoarece aceasta sala apartine si Parlamentului. De urgent am trimis o scrisoare catre Ministrul de Stat, Dl Victor Bodiu. Asteptam. Nu este exclus sa primim refuz. Nu ma duce capul unde sa-i adun pe nucicultori. Poate intr-o livada? Deja avem plantate peste 7 000 ha de nuci. Record pentru intreg Globul! Dar ce folos?

Mai multe telefoane de la mama. Ma invita sa iau pranzul la ea. Ma asteapata de fiecare data, impreuna cu sora Tatiana, cu o mamaliguta si o zeama gatita asa, ca la mama acasa. Dar nu mi-a ajuns timp sa ma trec pe la ea. Pacat.

O intalnire cu cativa fermieri. Doresc oamenii sa dezvolte afaceri. Dar cam greu se descurca. Incerc sa-i ajut, sa-i consult cum pot si cu ce pot.

Seara l-am telefonat pe Anatol Timus, bunul meu prieten. Paremi-se ca va fi operat la picior. Un om care a muncit pana a cazut de picioare.

Nu scap emisiunea „In Profunzime” cu participarea ex-presedintelui Vladimir Voronin. Obosit, ratacit, nervos si cam balbait. Ar trebui sa paraseasca scena politica. Dar Dumnezeu cu el. Ceasul a batut ora 24.00. Ma bucur ca am trait o zi din plin.

Marti

Din neatentie vars cafeaua pe masa. Caraul! E un semn bun sau rau? Nu stiu. Sotia Efimia a zambit si mi-a adus o alta cafea. Citesc mesagele venite peste noapte. Colegii din Ucraina ma bucura cu vesti bune de la Seminarul nucicultorilor. Vor sa vina in Moldova dupa schimb de experienta. Sa vada livezele si pepinierele noastre nucicole. Sunt un pic enervat, deoarece inca nu mi-au aprobat sala pentru Adunarea Generala a nucicultorilor nostri.

La birou déjà sunt asteptat de fermieri din raionul Causeni. Au fost trimisi de la Minister pentru a-i consulta la capitolul „Culturi tolerante la schimbarile climatice”. Discutia s-a transformat int-o analiza a planului de afaceri. Pare sa ia foc afacerea. A venit jurnalistul Stefan Lozinschi, cu care ne cunoastem de mai bine de 20 de ani. Este un om deosebit, un pescar fara pereche.

Am fost invitat la Ministrul Mediului. Aflu ca am fost nominalizat în Consiliului Fondului Ecologic National. Nu stiam ce sa-i raspund ministrului Salaru. Cunosc bine tehnologiile Fondului, deoarece pe parcursul activitatii in trei guverne in calitate de viceministru am fost si vice presdinte al Consiliului Fondului Ecologic National. Nu cunosc Regulamentul dupa care activeaza Consiliul in present, dar pe vermurile mele eram grozav de nemultamit de golurile existente in el pe atunci. Nu-i o mare bucurie pentru mine aceasta nominalizare…

Merg spre casa, la Stauceni. Am o foame de lup, din lipsa de timp nu am luat pranzul. Intre timp vorbesc cu prietenul meu de pe bancile scolii pedagogice din Lipcani, Dumitru Postovan.

Tarziu de tot îl telefonez pe profesorul Grigore Vasilescu. Punem la punct ultimele pregatiri ale Adunarii Generale a filosofilor din Moldova.

Miercuri

Fiind in toiul pregatirilor pentru Adunarea Generala a producatorilor de culturi nucifere, am tras cu coada ochiului si la discutiile de pe Forumul nucicultorilor din Ucraina. Ma mandresc, ca am fost cel care am initiat aceste dezbateri ce dureaza de vreo 4 ani. I-am prins bine pe ucraineni in hora europeana a nucicultorilor si ma bucur ca au anumite succese. Mai mult, dupa introducerea souirilor moldovenesti in Registrul ucrainean al culturilor, o procedura foarte grea si costisitoare, am deschis o piata enorma pentru producatorii de pomi altoiti de nuc din Moldova.

Particip la un seminar unde vorbim despre folosirea resureselor acvatice ale Moldovei pentru producerea energiei. Erau prezenti reprezentanti ai peste 10 tari Europene. Am prezentat un cuvant de salut din partea Ministerului Agriculturii si Indistriei Alimentare, in pauza am facut un schimb de opinii cu academicienii Ion Tighineanu si Ion Bostan. Dupa raportorul italian, a facut o prezentare Viorel Bostan, feciorul academicianului Ion Bostan. Mi s-a umplut inima de bucurie si mandrie cand priveam reactia celor de peste hotare la felul si continutul prezentarii facute de Viorel. Bravo! O engleza perfecta, un continut profund stiintific.

Ma gandesc la ziua de maine a Moldovei. Cum sa facem sa avem mai multi tineri ca si Viorel? Cum sa-i aducem acasa pe cei care sunt imprastiati prin lume? Am plecat de la seminar cu convingerea ca Moldova poate si trebuie sa produca energie si prin cantitatile de apa pe care le avem.

Incerc sa aflu de ce nu am niciun raspuns de la Cancelaria de Stat vis-a-vis de localul pentru organizarea Forumului nucicultorilor. Nu stiu daca exista mai multa birocratie decat in Moldova!

Joi

Trag cu ochiul si vad ce mai creste prin gradina. Unele flori s-au si trecut, déjà sunt infloriti crocusii. Gradina prinde viata. Imi plac florile. Le ingrijim pe tot parcursul anului.Chiar am facut o statistica a tuturor speciilor care se dezvolta odata cu topirea zapezii si inceteaza odata cu cadrea altei zapezi, peste 200 de specii, adunate de mine de pe intreg globul. Prin 98-99, la noi inca nu exista piata semintelor de flori şi şi din Olanda, am umplut o valiza intreaga. Sotia, fiind si ea o mare amatoare, a ramas placut surprinsa. Ca niste copii dialogam dimineata cu lalelele de toate culorile. Imi plac şi stajineii. Avem in gradina tocmai 14 amestecuri de culori!

Printre altele aflu ca Moldova va benificia de o mare sustinere din partea donatorilor internationali. Imi vine sa strig de bucurie! Doamne! Coboară-ţi mila si peste acest popor necăjit!

Spre sfarsitul zilei am fost invitat la Ministrul mediului dl Salaru, proaspat intors de la Bruxelles, care mi-a cerut un sfat ce tine de practicile agricole prietenoase mediului.

Vineri

Impreuna cu Iurie Senic, lucrez la un program investitional pentru agricultura ecologica, propus de o Fundatie din Olanda. Pare a fi foarte promitator si de perspectva. Inca odata m-am convins de deschiderea Europei pentru Moldova. Tematica schimbărilor climatice este la moment prioritara. Ma conving ca Guvernul nu a gresit organizând Oficiul pentru schimbari climatice in agricultura.

Il telefonez pe Sergiu, nepotul aflat de ceva timp in Irlanda. Mi s-a facut dor de el. M-a ascultat si s-a distantat de toti cei care au interpretat sosirea lui acolo ca o distractie. La sfatul si indemnul meu a dat serios in cai si a lucrat de la spalator de blide pana la proprietar a cinci Oficii-pizzerii din retiaua „DOMINOS”. In zece ani de sedere in Irlanda are investii de mai multe milioane de euro, si-a construit casa, are trei copii, dintre care, doi nacsuti acolo. Mi-a zis tangeste mult dupa Moldova si daca ar fi sigur ca ar avea acelas lucru si aceias sustinere, cu siguranta ar veni si astazi acasa.

Trist cand auzi astfel de spuse ale copiilor nostril aflati in starintate. Oare va veni un timp, cand vom anunta in gura mare pentru toata lumea: veniti acasă mai copii! Suntem gata sa va primim!text

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG