Linkuri accesibilitate

Moscova acceptă în principiu reluarea anul acesta a negocierilor 5+2


Victor Osipov
Victor Osipov

Vice-premierul Victor Osipov: „Rusia începe să aprecieze demersul pragmatic al Chișinăului în chestiunea transnistreană”

Revenit de la Moscova, unde s-a aflat în ultimele trei zile, vicepremierul Victor Osipov a declarat că autorităţile ruse sprijină noua abordare a Chişinăului în rezolvarea conflictului transnistrean şi măsurile ce pot contribui la reluarea oficială a negocierlor politice în formatul 5+2.

La Moscova, vicepremierul Victor Osipov s-a întâlnit cu oficialităţi responsabile nemijlocit de reglementarea problemei transnistrene, inclusiv cu secretarul-adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Iurii Zubakov, şi cu viceministrul de externe, Grigori Karasin, dar şi cu persoane din conducerea Dumei de Stat şi din administraţia Kremlinului. Potrivit lui Osipov, în cadrul acestor discuţii s-a ajuns la o înţelegere de principiu asupra reluării, în acest an, a negocierilor politice în formatul 5+2.

„Ca o concluzie generală a acestei vizite, vreau să vă spun că am constatat din partea unor factori sus-puşi ai structurilor centrale din administraţia Federaţiei Ruse o apreciere pozitivă a abordărilor pragmatice şi constructive ale noii guvernări din Republica Moldova. Dacă până acum, - în principiu acest lucru este recunoscut, - a existat o perioadă de expectativă din partea, inclusiv, a Moscovei, putem spune că în acest moment perioada de expectativă s-a încheiat şi trecem la o etapă de contacte mai intense, care practic au şi început cu această vizită”.

Dacă la Moscova noua abordare a Chişinăului este privită cel puţin fără iritare, partenerii săi din Vest vorbesc demult despre nevoia ca Moldova să devină mai atractivă pentru regiunea transnistreană.

Fostul şef al Misiunii OSCE la Chişinău, ambasadorul Louis O’Neill, a declarat Europei Libere că poziţia Chişinăului este încurajatoare şi că nu trebuie să existe frustrări că după aproape 20 de ani, Moldova va trebui să mai aştepte până când măsurile de sporire a încredeii vor începe să dea roade.

„Frustrările legate de un proces îndelungat sunt uşor de înţeles. Şi când privim în lume, vedem că israelienii şi palestinienii fac asta de 60 de ani, şi georgienii, şi în Karabah ş.a.m.d. Eu am spus demult şi am fost chiar criticat pentru asta că cea mai bună soluţie pentru Moldova este să lucreze asupra sa, să devină mai atractivă. O spun asta de atâtea ori pentru că acesta este adevărul, este inevitabil şi asta arată că Moldova poate să facă ceva singură şi să fie o ţară în care vor să trăiască oamenii. Dacă am vedea aici reforme adânci privind statul de drept, să facem totul mai simplu ca să vină investiţii străine..., dar nu este aşa repede cum vor oamenii. Moldova trebuie să lucreze pe două direcţii concomitent. Este interzis să uităm de Transnistria, trebuie să avem mereu în vedere că este o parte din Moldova şi să dezvoltăm relaţii cu stânga Nistrului, dar în acelaşi timp trebuie să facem această ţară mult mai atractivă”.
Ambasadorul Louis O’Neill crede că procesul transformării Republicii Moldova într-o ţară atractivă poate fi mult mai scut decât şi-ar imagina pesimiştii, dacă va exista suficientă voinţă politică.
Previous Next

XS
SM
MD
LG