Linkuri accesibilitate

Nevoie de modificari legislative pentru imprescriptibilitatea crimelor comunismului


Perfidia dispariției poverii de a gândi singur (Mircea Cărtărescu)

Intalnirea recenta dintre Vladimir Tismaneanu, noul director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, si procurorul-sef Codruta Kovesi, este considerata intr-un articol din Evenimentul zilei drept un moment crucial. Cei doi au convenit ca e nevoie de un grup de lucru care sa propuna modificari legislative pentru declararea ca imprescriptibile a crimelor comunismului, inclusiv a celor de la Revolutie si mineriade. Pana acum, majoritatea dezinculparilor hotarate de instante au invocat prescrierea faptelor. Autorul articolului, Vlad Stoicescu, vede in acest posibil acord interinstitutional un eveniment care ar putea schimba definitiv cursul unor teme acute din spatiul public romanesc. Abordarea lor ar urma sa preia din experienta poloneza in acest sens, se mai arata in Evenimentul zilei.

In acelasi cotidian, comentariul semnat de Mircea Cartarescu analizeaza in ton grav esenta regimurilor comuniste, respectiv ideea egalitarismului si a colectivismului. Geniala in felul ei, crede autorul, aceasta idee a intampinat o rezistenta fragila din partea oamenilor, care au renuntat relativ usor la propria libertate de dragul asigurarii minimului necesar. Avantajele, pomenite de Cartarescu, erau „disparitia nevoii de a decide in legatura cu viata ta si a altora, disparitia nevoii de a fi cineva, a incomoditatii de a lupta pentru ceva, a poverii de a gandi cu mintea ta”. Dupa caderea regimului comunist, recuperarea liberatii a readus nesiguranta, frica de viitor. „Cei din generatia mea au de sustinut in egala masura copii si parinti”, spune Cartarescu, care adauga ca cei din urma sunt victime, dar si sustinatori ai sistemului care i-a lasat astazi cu pensii mizerabile, din care nu se poate trai.

In sfarsit, in Romania libera, se discuta din nou despre nevoia de masuri anticoruptie, legat de recentul caz al senatorului social-democrat Catalin Voicu. Si de aceasta data, ca ori de cate ori s-a incercat vreo curatire, au revenit atacurile la presedintele Traian Basescu, cu acuzatiile de-acum cunoscute: dosarul „Flota”, cel al casei obtinute ilegal in strada Mihaileanu s.a.m.d. Cristian Campeanu, care semneaza acest articol, incheie spunand ca, si daca Basescu nu este atat de curat pe cat ne-am dori, daca va reusi sa consolideze institutiile democratice atunci isi va fi indeplinit misiunea istorica.
XS
SM
MD
LG