Linkuri accesibilitate

În numele poporului


într-o ţară săracă şi dezagregată, cum e R. Moldova, invocarea POPORULUI de către politicieni mi se pare de-a dreptul supărătoare.


Aflu din ultimul număr al săptămînalului Comunistul că POPORUL este gata „pentru alegeri anticipate”, că POPULAŢIA aşteaptă schimbări radicale şi crede doar „în forţa Partidului Comuniştilor care a avut în 8 ani de guvernare realizări concrete”.

Şi reprezentanţii altor partide au invocat poporul nu o dată în ultimii 20 de ani. Mai nou, i-am auzit pe unii politicieni susţinînd ritos că POPORUL s-a săturat de guvernarea comunistă şi, de aceea, PCRM nu mai poate reveni la putere.

Fireşte, nu e o noutate faptul că politicienii vorbesc în numele poporului. Asta se întîmplă şi pe alte meridiane. Numai că într-o ţară săracă şi dezagregată, cum e Republica Moldova, invocarea POPORULUI de către politicieni mi se pare de-a dreptul supărătoare.

E la mintea cocoşului că politicienii moldoveni, fie aceştia comunişti, liberali sau centrişti, nu reprezintă întregul popor al Moldovei. Ei sînt, cel mult, solii alegătorilor lor. Şi nici asta nu e sigur uneori. Mai îndreptăţit ar fi să-i considerăm reprezentanţi ai partidului lor care, fireşte, nu poate fi confundat cu întreg poporul şi nici chiar cu alegătorii formaţiunii.

Şi dacă aşa stau lucrurile, nu este oare obişnuinţa de a perora în numele poporului un soi de demagogie dezgustătoare? Păi, cît oare va mai dura spectacolul dizgraţios al invocării poporului? Spuneţi odată că Partidele voastre, nu poporul, sînt gata de alegeri anticipate sau nu vor alegeri anticipate. Ziceţi că anume partidele voastre, nu poporul, vor sau nu referendumuri şi modificări ale constituţiei. Şi nu mai invocaţi bombastic poporul atunci cînd vă mediatizaţi cu surle şi trîmbiţe viziunile proprii.

Lăsaţi în pace poporul, pentru că acesta e prea pestriţ ca să fie confundat cu optica partinică, iar uneori poporul nostru chiar habar nu are de sloganurile şi preocupările politicienilor autohtoni.
XS
SM
MD
LG