Linkuri accesibilitate

Umbra evenimentelor din aprilie 2009


Fostul viceministru al MAI, Ghenadie Cosovan, într-un interviu semnat de Svetlana Corobceanu în Jurnal de Chişinău declară că „În noaptea de 7 spre 8 aprilie anul trecut s-a tras în clădirea Ambasadei SUA la Chişinău”. Grupul operativ trimis la faţa locului a stabilit că într-adevăr s-a tras şi glontele a nimerit în poartă. Din luna august, spune fostul ministru MAI acest caz a fost preluat de Procuratura Generală. Tot în Jurnal de Chişinău aflaţi din ce cauză în Republica Moldova nu poate fi făcut un top al milionarilor.

Vlad Bercu, redactor-şef al publicaţiei „Economist” este de părere că acest lucru este imposibil deoarece nu este nicio transparenţă în mediul de afaceri iar mulţi businessmeni preferă să rămână în umbră, deoarece există teama de fisc şi organele de control.

Constantin Cheianu în Timpul se întreabă de ce personajele lansate în atenţia publică anul trecut în aprilie, astăzi au intrat într-un con de umbră? Între aceştia, editorialistul îşi aminteşte de tânărul în tricou galben şi amicul lui împreună cu care au instalat drapelele UE şi al României pe clădirea Preşedinţiei.

„Cutia pandorei a anticipatelor” este titlul editorialului semnat de Dan Dungaciu în Timpul. Spectrul alegerilor anticipate devine tot mai vizibil, însă ce va fi... se poate doar bănui e de părere sociologul. Făcând o paralelă povestea celebrei Pandora, Dungaciu scrie că atunci când deschizi cutia pe care nu trebuia să o deschizi, din ea iese totul, nu doar ceea ce ai fi vrut tu la un moment dat.

Din ziarul de limbă rusă Panorama aflaţi că în Republica Moldova produsele alimentare se scumpesc din cauza instabilităţii preţurilor pe piaţa internaţională. Tot aici puteţi de ce statul exită să cheltuie bani pentru restaurarea monumentelor istorice.

Vsevolod Ciornei este de părere, în Săptămâna, că Uniunea Europeană a decis să susţină financiar Republica Moldova pentru că vede ea un vecin mic şi cam incomod prin instabilitatea sa. Deci, nişte eforturi financiare destinate stabilizării acesteia ar fi fost în interesul UE, este de părere Vsevolod Ciornei.
XS
SM
MD
LG