Linkuri accesibilitate

PCRM - între ambalajul vechi și nevoia de reformă


Bogdan Țîrdea
Bogdan Țîrdea

Bogdan Țîrdea: „oamenii când votează cu comuniştii, ei votează în primul rând mânaţi de nostalgia după trecutul sovietic, după tinereţea lor”.


Partidul Comuniştilor se simte frustrat de lipsa de sprijin, între scrutine, a alegătorilor săi pe care liderul PCRM îi numeşte „o majoritate pasivă electorală care doar aşteaptă binele, indiferent din partea cui ar veni”. În consecinţă, după cum a anunţat Vladimir Voronin, PCRM îşi propune să se modernizeze şi să apeleze la tehnologii noi de „ sporire a activismului social-politic al maselor”. Despre intenţia unei noi schimbări la faţă a PCRM vom discuta în această dimineaţă cu politologul Bogdan Ţîrdea
.

Europa Liberă: Fruntaşi ai PCRM au declarat Europei Libere că vor oferi detalii mai târziu, în următoarele zile despre intenţia de modernizare a partidului anunţată de domnul Vladimir Voronin. Aşa că vom încerca, domnule Ţîrdea să înţelegem cum poate fi privită dintr-o parte intenţia de reformare profundă a PCRM, reformare ce ar putea fi – cum consideră mai mulţi observatori - benefică pentru întregul climat politic moldovenesc. În primul rând, cum vi se pare modul în care este argumentată de către preşedintele Voronin necesitatea de modernizare a PCRM: partidul este sănătos tun, numai că are o problemă - nu este sprijinit de societate decât la alegeri, deci trebuie reformat şi partidul şi electoratul…

Bogdan Ţîrdea: Există o anumită doză de adevăr în aceste declaraţii ale preşedintelui PCRM, fiindcă partidul, având o susţinere şi un nucleu electoral de 30 de % şi o susţinere în jur de 40-50 de %, nu se bucură de o popularitate la nivelul societăţii civile. Corpurile intelectuale sunt foarte rezervate faţă de PCRM, mai mult ca atât, astăzi nu este la modă să spui că eşti comunist, că susţii ideologia comunistă. Cred că anume aceasta a impus PCRM să facă aceste declaraţii.

Europa Liberă: Ce-ar însemna în opinia dumneavoastră o modernizare autentică a unui partid ca cel condus de Vladimir Voronin?


Bogdan Ţîrdea
: Bine, vă pot da două segmente: care sunt aşteptările şi ce va face PCRM-ul. Noi când vorbim despre modernizarea PCRM, vrem să ştim leadership-ul, aşteptăm să se modifice programul, să se renunţe la doctrina comunistă, să se renunţe la denumirea de Partid al Comuniştilor, să se renunţe la simbolica comunistă şi se se renunţe la anumite ritualuri, practici şi dacă vreţi la anumite abordări confruntaţioniste care polarizează şi divizează societatea, etc.

În realitate, cred că PCRM se va axa pe următoarele segmente de modernizare: vor începe promovarea a vreo cinci indivizi tineri, care vor fi la toate dezbaterile, vor fi la toate emisiunile, etc. Aceştia vor avea drept scop să fie un fel de locomotivă a partidului şi să realizeze un transfer de imagine de la Voronin spre ei. Cred că partidul va lansa o serie de proiecte sociale, economice, politice, pentru a prezenta un fel de viziune proprie asupra Republicii Moldova, care să arate cum ar trebui să fie noua Republică Moldova. Aceste proiecte vor fi modernizatoare, care să atragă intelectualitatea în special.

Europa Liberă: Domnule Ţîrdea, PCRM îşi propune să apeleze în procesul său de modernizare la tehnologii noi de „sporire a activismului social-politic al maselor”. Dar masele sunt eterogene – în plus nici chiar „proletariatul cunoştinţelor ” pe care-l slujeşte programatic PCRM nu prea votează cu acest partid. Cum credeţi că Vladimir Voronin şi colegii săi vor spori „activismul social-politic” al acestor mase, evident în favoarea partidului său?

Bogdan Ţîrdea: Pe de o parte ei vor utiliza tehnologiile de forţă, pichete, mitinguri pentru apărarea Constituţiei, pentru apărarea democraţiei. Pe de altă parte eu cred că vor lansa mai multe proiecte sociale, pozitive cu o coloratură caldă, care să arate că este un partid amiabil, orientat spre constructivism. Ei vor încerca să atragă ca susţinători şi ca membri de partid intelectuali, lideri de opinie, economişti şi cu performanţe înalte. Dvs cunoaşteţi că la nivel de Consilui municipal, la nivel de fracţiuni raionale, PCRM-ul se erodează. Are indivizi cu reputaţie discutabilă, au mulţi oameni care sunt depăşiţi ca vârstă, viziuni, ca posibilitate de manevră, or când eşti la putere acest lucru este normal şi aceşti indivizi asigură funcţionalitatea verticalei, or când eşti în opoziţie aceşti indivizi devin o povară grea pentru partid.

Europa Liberă: Cândva, domnul Voronin susţinea că s-a răzgândit să schimbe denumirea partidului, deoarece cineva ar putea ridica de jos această denumire, „brand” cum zicea domnul Voronin, şi ar câştiga în mod automat cel puţin 15 procente din voturi la nişte alegeri? Înseamnă oare acest lucru că peste 15 procente din masele care votează acum cu comuniştii nu văd practic mai departe de denumirea formală a acestui partid? Sau de seceră şi ciocan, de exemplu?

Bogdan Ţîrdea: Dvs aveţi parţial dreptate. De ce? Pentru că oamenii când votează cu comuniştii, ei votează în primul rând mânaţi de nostalgia după trecutul sovietic, după tinereţea lor, şi totodată această denumire de Partid al Comuniştilor chiar le oferă 10-15 % din start, şi aceasta arată sondajele. Nu aş fi de acord cu dl Voronin în alt moment, că nu fiecare care şi-ar lua această denumire automat va avea aceste 15 %. În cadrul PCRM care a avut anumiţi reprezentanţi credibili pentru electorat, da, această denumire oferă, de exemplu, 15%, dar să-l pui pe un Iurie Roşca sau pe un altcineva şi să-i dai denumirea de Partid al Comuniştilor nu prea cred...

Europa Liberă: O bună parte a electoratului se regăseşte totuşi, mental, într-un partid al comuniştilor nereformat, deseori rigid-ortodox. N-ar fi, în acest caz, reformarea, modernizarea un fel de victorie a la Pirus pentru PCRM, de vreme ce ar putea pierde alegătorul comunist-ortodox , iar recrutarea de pe câmpul stângii a unor susţinători e puţin probabilă?

Bogdan Ţîrdea: Există aici anumite nunaţe. Noi înţelegem diferit cuvântul reformare. Dacă dvs înţelegeţi prin reformare schimbarea simbolicii, schimbarea doctrinei, renunţarea la liderul de astăzi, păi comuniştii nu o înţeleg în asemenea mod. Ei vor păstra ambalajul comunist, or oamenii foarte des votează după aparenţe, or ei vor încerca, după mine, să dea un conţinut nou care să le ofere anumite susţinere pe filiere sociale, am în vedere intelectualitatea, studenţie şi mica burghezie, mai primitiv vorbind. Vă rog să nu uitaţi că PCRM, dincolo de speculaţii, are 30 de % nucleu electoral dur şi pentru ei este important să-şi lărgească periferia electorală. Să vedem dacă le va reuşi.

Europa Liberă: Nu este uşor ciudat că o aripă tânără vrea un fel de modernizare a partidului şi totodată PCRM nu doreşte să renunţe la mitologie la anumite practici care identifică acest partid cu unul de modă veche?

Bogdan Ţîrdea: Îmi vine greu să conştientizez cum vor realiza ei acest echilibru între modern şi arhaic, între trecut şi viitor, or ei îşi doresc să se poziţioneze ca un partid al noilor idei, al revoluţiei intelectuale, adică un partid de avangardă, intelectual, creativ. Cum le va reuşi îmi este greu să spun astăzi.

Europa Liberă: În ce măsură credeţi că PCRM şi-ar putea compensa eventualele pierderi de electorat în urma modernizării prin beneficiile unui parteneriat cu alţii de pe segmentul politic de centru stânga?

Bogdan Ţîrdea: Cred că acest parteneriat pe segmentul centru-stânga ar fi fost mult mai eficient pentru PCRM şi cu randament mai înalt şi cu pierderi mai mici, or PCRM-ului la acest moment încă nu-i reuşeşte să facă un parteneriat credibil şi eficient pe această filieră.

Europa Liberă: Vă mulţumim mult, domnule Ţîrdea.
XS
SM
MD
LG