Linkuri accesibilitate

Tensiuni în raporturile americano-iraeliene


Vice-președintele Joe Biden premierul Benjamin Netanyahu la Washington
Vice-președintele Joe Biden premierul Benjamin Netanyahu la Washington

Intilnirea Obama-Netanyahu a fost lipsită de aspectele protocolare obișnuite și nu s-a materializat cu vreo declarație.


Intilnirea presedintelui Statelor Unite, Barack Obama cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu nu a decurs foarte bine - conform relatarilor de presa. Care sint consecintele acestei situatii ? e Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Conform relatarilor presei israeliene, partial confirmate la Washington, Barack Obama a prezentat propuneri vizind inghetarea constructiei de asezari evreiesti in teritorii ocupate si si-a lasat interlocutorul, singur cu consilierii sai, la Casa Alba, sa se gindeasca.

Intilnirea a fost lipsita de aspectele protocolare obisnuite si nu s-a materializat cu vreo declaratie. In campania electorala, actualul presedinte american a promis alegatorilor evrei-americani ca sprijinul sau pentru Israel e fara echivoc. Acum insa, el risca sa alieneze acest segment electoral.

Spre deosebire de primirea rece de la Casa Alba, Netanyahu a fost intimpinat cu mare caldura la Congres, de reprezentanti ai ambelor partide. Israelul are mare nevoie de Statele Unite. Netanyahu s-a intilnit la Washington cu trimisul special american, George Mitchell, dar – in ciuda duratei convorbirilor, care au continuat pina miercuri seara—nu au fost realizate progrese importante.

Chestiunea asezarilor evreiesti nu este o controversa noua, in raporturile bilaterale. Presedintele Obama a optat insa pentru o pozitie ferma, in conditiile in care anuntul a noi constructii a fost facut - sfidator - la inceputul recentei vizite in Israel a vice-presedintelui Joseph Biden. Incurajat poate de succesul intern obtinut, odata cu adoptarea legii cu privire la sistemul de ingrijire a sanatatii, Obama a ridicat stacheta si a solicitat sistarea constructiilor din asezari si cind nu a obtinut ceea ce a dorit l-a primit pe Netanyahu fara onorurile caracteristice unei prezente la acest nivel.

In America, alegatori evrei americani au fost sceptici cu privire la Obama de la bun inceput. Dar acelasi bloc electoral opteaza de obicei pentru democrati, ceea ce s-a intimplat si la cele mai recente prezidentiale. De atunci insa raporturile s-au deteriorat. Barack Obama a vizitat de doua ori Orientul Mijlociu de la inaugurare, dar nu s-a oprit in Israel. Observatori politici au remarcat discrepanta intre pozitia bipartizana a Congresului, favorabila Israelului si cea a presedintelui, adaugind insa ca daca Netanyahu mizeaza pe asta s-ar putea insela pentru ca in materie de politica externa, presedintele are ultimul cuvint.
XS
SM
MD
LG