Linkuri accesibilitate

„Partenerii noștri de dezvoltare au fost convinși de viziunea guvernului”


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Ministrul de externe Iurie Leancă: „Partenerii noştri apreciază că, în pofida tuturor discuţiilor, AIE şi-a păstrat coerenţa și coeziunea”

Iurie Leancă: „Vizita delegaţiei, în frunte cu primul ministru Vlad Filat, la Bruxelles este una extrem de importantă pentru prezentul, dar şi în mod special pentru viitorul Republicii Moldova şi a cetăţenilor ei. Are mai multe obiective, pe care dorim să le realizăm. Un obiectiv foarte important este Conferinţa consultativă cu partenerii noştri de dezvoltare.”

Europa Liberă: Interlocutorii Dvs occidentali au accentuat totuşi că situaţia din Republica Moldova este una dificilă şi că Moldova ar merita tot suportul lor. Prin ce s-ar manifesta acest suport?

Iurie Leancă: „Sprijinul de care am beneficiat şi de care vom beneficia în continuare este o recunoaştere a două elemente. În primul rând, al unui comportament de şase luni, care, nu la nivel de declaraţii, ci la nivel de acţiuni foarte concrete, i-au convins de seriozitatea noastră, de determinarea noastră de a promova aceste efecte. Şi al doilea element, care le-a permis şi-i va ghida în continuare, este faptul că dincolo de această determinare şi coerenţă deplină în şase luni, avem o viziune.

Valoarea totală a asistenţei de care vom beneficia, se cifrează la suma de 1,93 miliarde de euro.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar să ne spuneţi cum este privită şi înţeleasă această criză politică, criză constituţională din Republica Moldova?

Iurie Leancă: „Eu m-aş feri de cuvântul criză, neapărat. E o problemă, care trebuie rezolvată. Bineînţeles, există un interes nedisimulat din partea partenerilor noştri europeni, dar şi al altor parteneri pentru această situaţie. Fiindcă toată lumea împărtăşeşte cu noi principiul de bază că pentru a promova reformele avem nevoie de o previzibilitate şi avem nevoie de o stabilitate politică. Prietenii noştri şi partenerii noştri au spus, cât de important este ca orice decizie, care va fi luată la Chişinău, să fie luată în contextul obiectivelor, pe care le-am propus şi în mod special construcţia acestui stat de drept. Pe acest motiv, bineînţeles, că recomandările Comisiei de la Veneţia, atitudinea faţă de aceste recomandări sunt un element esenţial asupra căruia ne-au atras atenţia partenerii noştri.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, totuşi, am înţeles Comisia Europeană atenţionează chiar Chişinăul să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia. Ce se poate întâmpla în caz că nu sunt respectate aceste recomandări?

Iurie Leancă: „Este, într-adevăr, poziţia Comisiei Europene şi această poziţie este susţinută şi de cele 27 ţări membre ale Uniunii Europene, dar, Valentina, nu aş vrea să mergem prea departe şi să ne gândim la eventuale consecinţe, în cazul în care nu am urma acestui sfat. Sunt absolut convins că conducerea Republicii Moldova are înţelepciunea, pe de o parte, dar totodată înţelegerea, că am pierdut opt ani. Dar nu este o pierdere ireversibilă şi pentru a câştiga din spaţiu, din teren, pentru a ne mişca foarte rapid, pentru a recăpăta încrederea şi am recăpătat această încredere din partea cetăţenilor şi, la fel, din partea partenerilor, trebuie să ne mişcăm într-o manieră foarte coerentă. Deci, sunt convins că deciziile care vor fi luate, vor fi corecte şi nu ne vom abate de pe acest drum, care se numeşte drumul integrării europene şi modernizarii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Partenerii Republicii Moldova de dezvoltare, ei înclină să creadă că Alianţa pentru Integrare Europeană va rămâne una monolită în caz, totuşi, că se ajunge, fie la referendum, fie la alegeri anticipate?

Iurie Leancă: „Partenerii noştri apreciază că, în pofida tuturor discuţiilor, deseori aprinse, Alianţa şi-a păstrat această coerenţă, coeziune şi, bineînţeles, una din doleanţele şi din sugestiile fireşti, absolut, pe care le fac colegii noştri, este foarte important ca Alianţa să existe şi în continuare şi este foarte important ca politicile pe care le promovează la nivel de Guvern, Parlament să fie la fel de coerente şi dinamice aşa cum am reuşit să ne poziţionăm în primele şase luni.”

Europa Liberă: Ce loc a ocupat subiectul ce ţine de liberalizarea vizelor în cadrul întrevederilor pe care le-aţi avut cu demnitarii de la Bruxelles?

Iurie Leancă: „Acest subiect este printre priorităţile agendei discuţiilor noastre cu colegii din Comisia Europeană şi ţările membre. Premierul s-a întâlnit cu noul comisar pentru Afaceri Interne, am discutat acest lucru.”
XS
SM
MD
LG