Linkuri accesibilitate

Femeia însărcinată la policlinică


Centrul Medicilor de Familie
Centrul Medicilor de Familie

Umilirea femeilor însărcinate trebuie curmată.


E respectată femeia în societatea moldovenească? Dar FEMEIA ÎNSĂRCINATĂ? S-at părea că cel puţin în cazul femeii gravide nu există nici un dubiu. Păi, cum să nu fie stimată-ocrotită-ajutată o femeie care poartă un făt în pîntec?

Ei bine, în acest spaţiu miraculos-ciudat, viaţa de zi cu zi ne demonstrează uneori că femeia gravidă, viitoarea mamă, e pur şi simplu umilită. Am văzut marţi, la Centrul Medicilor de Familie nr.1 de pe strada Titulescu, cum zeci de femei cu copii şi femei gravide făceau coadă pentru a li se face examenul hematologic.

Într-un coridor strîmt, cu aer stătut, se călcau în picioare femeile însărcinate. O atmosferă neprielnică, plină de nervozitate. Nici nu e de mirare că un copil a vomitat în îmbulzeala aia, iar femeile gravide s-au luat la sfadă cu o doamnă impertinentă care, sătulă de aşteptare, a intrat în cabinet înainte să-i vină rîndul.

La parterul policlinicii, în faţa cabinetului în care îţi afli grupa sangvină, înghesuiala nu era atît de mare. În schimb, aşteptarea a fost la fel de lungă. Am aşteptat aproape o oră ca să intru în acel cabinet. Şi împreună cu mine au aşteptat, posace şi obosite, cîteva femei însărcinate. Cam aşa le stimăm şi le ocrotim noi uneori pe femeile însărcinate. E inutil să mai zic că asemenea experienţe pot avea un efect negativ asupra dezvoltării fătului.

Întrebarea care se impune în mod firesc este: şi ce-i de făcut? Ştiu că pot fi invocate mii de justificări ale acestei stări de fapt deplorabile: nu sînt suficienţi bani, medicii lucrează în condiţii grele, nu există posibilitatea de a face examenul hematologic în mai multe cabinete. Am însă convingerea că umilirea asta a femeilor însărcinate trebuie curmată. Ea mi se pare inadmisibilă.

Nu ştiu care ar fi soluţia. Poate e cazul să facem o rocadă. Să vină marii guvernanţi în policlinicile simplilor muritori, să facă şi ei coadă, iar cel puţin o parte din femeile însărcinate să fie primite în policlinicile spaţioase şi pline de linişte ale conducătorilor. Am impresia că şi guvernanţii nu sînt împotrivă. Sau sînt totuşi?
XS
SM
MD
LG