Linkuri accesibilitate

SRI - bilanțul anual


Directorul SRI George Maior enumeră vulnerabilitățile din anii ce vin: securitate economică, evaziune fiscală, riscuri în zona energetică

Serviciul Roman de Informatii implineste 20 de ani de la infiintare, iar presedintele Traian Basescu prezent la bilantul din acest an a declarat ca lucrurile s-au schimbat fundamental in acest serviciu secret, care in ultimii ani a functionat autonom, fara nici un fel de imixtiuni politice. Serviciul Roman de Informatii se ocupa cu stringerea informatiilor din tara si pina in 2004, desi trecuse prin citeva reforme, era totusi considerat continuatorul fostei securitati din perioada Ceausescu. Similitudinea era data atit de personaje vechi, care detinusera functii inainte de 1989 si fusesera reciclate, dar si de faptul ca existau suspiciuni privind interventia politica a serviciului.

In 2006 arhivele fostei securitati au fost predate Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Acesta este considerate granita innoirii Serviciul Roman de Informatii, pornind de la premiza ca nu mai are la indemina informatiile compromitatoare ale vechii securitati, informatii despre care se crede ca au fost folosite ani la rind pentru a-i santaja pe politicieni sau pe liderii de opiniei.

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior a vorbit astazi despre riscurile si vulnerabilitatile urmatorilor ani, avertizind ca cele mai multe dintre pericole vin din zona economica si a administratiei publice, care s-ar putea intersecta cu grupari transfrontaliere ale crimei organizate. Evaziunea fiscala de amploare pare sa fie principalul risc al Romaniei. Seful Serviciului Roman de Informati a mai adaugat ca securitatea economica si in special riscurile din zona energetica ar constituti o prioritate strategica pentru aceasta structura secreta.

Potrivit directorului Serviciului Roman de Informatii, Romania ar trebui sa fie pregatita in viitor sa raspunda unor actiuni de spionaj, dar si unor atacuri informationale, care apar ca efect al amplasarii scutului antiracheta american pe teritoriul tarii.
XS
SM
MD
LG