Linkuri accesibilitate

Nevoie de o nouă lege de finanțare a partidelor (Adevărul)


„România jegoasă dă semne că nu e profundă, nici permanentă” (România liberă)

Toate privirile sunt astazi indreptate catre cazul senatorului social-democrat Catalin Voicu, ale carui scandaloase convorbiri in stil mafiot au ajuns in presa, gratie site-ului Hotnews. Cum omul ar fi urmat sa fie ministru de interne intr-o coalitie PDL-PSD, jurnalistii evalueaza dezastrul care a putut fi evitat doar din intamplare.

In Adevarul, Ion M. Ionita inscrie totul intr-o constatare mult mai dramatica: „Toate partidele importante au acceptat sau au tolerat folosirea banilor negri in campaniile electorale” – caci despre bani negri si afaceri negre protejate prin magistrati si politicieni este vorba in acest scandal. Ion M. Ionita nu se opreste la atitudinea, mai ferma sau mai spasita, a partidelor politice, ci la ceea ce ar trebui ele sa faca de urgenta si nu dau niciun semn ca vor face: „o noua lege de finantare a partidelor politice, pentru a le elibera de sub stapanirea mafiotilor care le finanteaza”. In absenta ei, mafioti precum Catalin Voicu vor continua sa ajunga parlamentari, ministri, magistrati, generali care vor coordona, intre altele, Justitia si lupta anticoruptie – se mai arata in Adevarul.

Editorialistul de la Evenimentul zilei, Mircea Marian considera ca reactia a fost slaba la aceste dezvaluiri. Consiliului Superior al Magistraturii, de pilda, a decis fara entuziasm ca va investiga situatia celor doi judecatori care negociau verdicte in instanta cu Catalin Voicu (conform inregistrarilor dezvaluite de presa).

In schimb, Cristian Ghinea, de la Romania libera, vede un mare progres in modul in care s-au pozitionat partidele politice, parlamentul si chiar mass media. Catalin Voicu a fost iute exclus din PSD. Noul presedinte al formatiunii, Victor Ponta, a fost de acord ca justitia trebuie sa-si faca treaba, fara sa mai cante obisnuita arie cu „DNA-ul lui Basescu”. Nici Parlamentul nu a mai blocat trimiterea in judecata a senatorului Voicu, asa cum a facut cu ani in urma in cazul lui Adrian Nastase. „Invatam, progresam. Romania jegoasa da semne ca nu e nici profunda, nici permanenta. E de bine.”- scrie Cristian Ghinea in Romania libera.
XS
SM
MD
LG