Linkuri accesibilitate

Cooperarea militară americano-pakistaneză în combaterea talibanilor


Oficialități americane și pakistaneze consideră că operațiunea militară împotriva forțelor talibane din Pakistan este un succes.


O serie de oficialitati pakistaneze se afla in aceasta saptamina la Washington. Care este scopul acestor prezente ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Secretarul de stat, Hillary Clinton gazduieste pe comandantul militar pakistanez, Ashfaq Kayani si alte oficialitati din acea tara. Intre chestiunile abordate la loc de frunte se afla eforturile armatei pakistaneze de a contracara elemente militante radicale in interiorul tarii, un efort care poate avea un impact important si asupra campaniei americane in Afganistan.

Oficialitati americane si pakistaneze considera ca operatiunea militara impotriva fortelor talibane din Pakistan este un succes. Relatiile dintre cele doua tari sint pe cale sa se imbunatateasca. Recent, pakistanezii l-au arestat pe Mullah Baradar, comandantul operativ al talibanilor afgani, care opereaza impotriva fortelor americane in Afganistan.

Este fara indoiala cea mai de pret dovada pe care autoritatile de la Islamabad o ofera pentru a ilustra angajamentul lor in lupta impotriva terorismului. In afara de Baradar, alti sase membrii ai consiliului gruparii militante au fost de asemenea retinuti. Acum – arata relatari de presa – Pakistanul vrea ceva in schimb.

Se pare ca oficialitatile pakistaneze au adus la Washington un document de 56 de pagini, care cuprinde aceste doleante – unele vizind echipamente militare, avioane fara pilot si alte formule de asistenta militara. Documentul respectiv este in prezent analizat la Pentagon.

Raporturile americano-pakistaneze sint pe cale de imbunatatire, dupa un trecut ezitant. Statele Unite au aprobat un pachet de asistenta pentru Pakistan in valoare de miliarde de dolari. In schimb, Islamabadul a deschis frontul impotriva extremistilor. Statele Unite au sprijinit efortul cu asistenta, stiind insa ca trebuie sa o faca cu discretie, pentru a asigura ca autoritatile pakistaneze au spatiu de manevra.

Statele Unite actioneaza impotriva retelei al-Qaida, cu sprijin pakistanez ceea ce a degradat serios capacitatea organizatiei teroriste. Atacurile americane cu avioane fara pilot, impotriva unor obiective teroriste din Pakistan – cu sprijinul tacit al autoritatilor din acea tara – sint deosebit de eficace.

Toate aceste evolutii positive au pe fundal suplimentarea efectivelor americane din Afganistan, care au ajuns la 100,000 de militari. Se stie insa ca o cheie a succesului in Afganistan se afla in Pakistan. In acea tara, in ciuda progreselor mentionate, grupari ca Tehrik-i-Taliban, din valea Swat nu au fost inca atinse de ofensiva militara. Fapt e ca din ce in ce mai mult se pare ca pakistanezii isi dau seama ca nu e suficient sa combata extremismul intern pentru ca acesta are conexiuni in regiune, care solicita pentru a fi contracarate cooperare internationala.
XS
SM
MD
LG