Linkuri accesibilitate

Critici în raportul de etapă al Comisiei Europene


Restanțele României: adoptarea noilor coduri penal și civil, finalizarea marilor dosare de corupție

Raportul de etapa al Comisiei Europene constata ca Romania nu a reusit sa faca progrese in reformarea justitiei, ca dosarele de mare coruptie sint in continuare tergiversate de judecatori, iar resursele umane din aceasta zona sint insuficiente. Raportul Comisiei Europene a fost dat publicitatii chiar in aceasta perioada, in care au aparut in presa stenogramele discutiilor pe carel le avea senatorul roman Catalin Voicu si reteaua sa de influenta din care faceau parte politicieni, reprezentanti ai administratiei, dar si judecatori de la Inalta Curte. Comisia juridica din Senat a votat astazi pentru ridicarea imunitatiii senatorului socialist acuzat de trafic de influenta, astfel incit sa poata fi arestat, asa cum au cerut procurorii anticoruptie.

Dar desi procurorii anticoruptie au finalizat dosarul, pentru a-l trimite judecatorilor, e posibil ca lucrurile sa fie intirziate, asa cum s-a intimplat si cu fostul premier Adrian Nastase, care are mai multe dosare blocate, fie pe cazuri de neconstitutionalitate a unor legi, fie la instante, sub pretextul ca din cauza supraaglomerarii, magistratii n-au avut timp sa citeasca tot materialul pus la dispozitie de procurori.

Asadar Comisia Europeana noteaza intarzieri legate de judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, la care se adauga inconsecventa si clementa de care dau dovada instantele in ceea ce priveste sanctiunile impuse. Ele sunt, in continuare, provocari majore pentru Romania, dupa cum explica Raportul. Mark Gray, purtatorul de cuvint al Comisiei Europene a declarat ca nu poate preciza cat timp va mai continua mecanismul de monitorizare a justitiei romanesti, dar a argumentat ca acest lucru nu afecteaza fondurile europene pe care le poate accesa Romania. In orice caz printre marile restante ale Romaniei se afla adoptarea noilor coduri penal si civil si finalizarea marilor dosare de coruptie.
XS
SM
MD
LG