Linkuri accesibilitate

Proteste la Bishkek și Osh la 5 ani de la Revoluția Lalelelor


Președintele Bakiev respinge modelul democrației occidentale și se pronunță pentru „o democratie consultativa”

In urma cu 5 ani, pe 24 martie, proteste de strada au dus la inlaturarea de la putere, in Kirghistan a presedintelui Akar Akaev care a fost obligat sa fuga in Rusia, si inlocuirea lui cu o alta echipa politica, condusa de cel ce avea sa devina actualul presedinte Kurmanbek Bakiev. In ajunul aniversarii, in mai multe orase au avut loc proteste. Fortele de ordine au intervenit in forta, operind arestari.

La Biskek un grup de protestatari au vrut sa inmineze o scrisoare presedintelui Bakiev si deputatilor din adunarea poporului, KURULTAI, un fel de Parlament. Politia a intervenit si a incercat sa ii convinga pe protestatari sa paraseasca zona pentru ca nu au autorizatie pentru manifestatie. Au avut loc scurte ciocniri violente intre politie si manifestanti. 30 persoane au fost arestate.

Protestele opoziției din Kyrgyzstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00
Link direct


Liderul opozitiei Omurbek Tekebaev: „Politia a distrus o camera video a televiziunii STAN, a incercat sa aresteze un jurnalist de la radio Azatik (adica de la serviciul kirghiz al postului nostru de radio). Ceea ce s-a intimplat astazi aici nu este un incident singular, ci un model de comportament bine inradacinat” .

Proteste similare au avut loc si la Osh, unde politia a reactionat ca si in capitala. 60 de protestatari au fost retinuti. In ambele orase protestatarii au cerut demisia presedintelui Bakiev si au anuntat ca vor continua sa protesteze pina ce nu vor fi eliberati toti detinutii politici, si vor fi date afara din administratia publica rudele presedintelui.

Cum miine este zi libera in Kirghistan, astazi, in ajunul aniversarii celor 5 ani de la Revolutia Lalelelor, presedintele Bakiev a tinut un discurs in care a spus ca a trecut vremea democratiei in stil occidental in tara sa: „In lumea de astazi neajunsurile modelului de democratie care a fost acceptat secolul trecut si care s-a bazat mai ales pe alegeri si respectarea drepturilor omului este mult discutat. Din nefericire, astazi nu exista nici o certitudine ca astfel de modele sunt potrivite tuturor tarilor si popoarelor”.

Presedintele Bakiev a lasat sa se inteleaga ca tara sa ar avea nevoie de ceea ce el a numit „o democratie consultativa” care sa aiba radacini adinci in traditiile poporului nostru.

Akar Akaev, fostul presedinte al Kirghistanului, inlaturat de la putere acum cinci ani, a declarat corespondentilor serviciului kirghiz al postului nostru de radio ca este ingrijorat de evolutiile din tara si ca presedintele Bakiev ar trebui sa tina cont de solicitarile protestatarilor: „Daca autoritatile vor pune in practica toate aceste cereri, Kirghistanul va avea un viitor, daca nu, nu va exista un viitor si tara nu va iesi din criza actuala. Sunt foarte ingrijorat din aceasta cauza”.

Actualul presedinte a promis cu nenumarate ocazii ca va lupta impotriva coruptiei si nepotismului si va promova independenta presei. Dar de curind, mai multe ziare independente au fost suspendate, doi jurnalisti au fost omoriti anul trecut si altii au fost batuti. Bakiev si-a numit un frate in fruntea serviciilor de securitate si pe fiul sau in fruntea unei agentii nou create care sa se ocupe de economia tarii. Mai mult, presedintele Bakiev a schimbat structura guvernului anul trecut si este de asteptat ca parlamentul, dominat de partidul sau, sa voteze amendamentele necesare schimbarii constitutiei.
XS
SM
MD
LG