Linkuri accesibilitate

Judecătorul Dorin Popovici demis de CSM


Dorin Popovici
Dorin Popovici

Fostului magistrat i se impută ținerea de procese într-un comisariat de poliție după protestele din 7 aprilie

Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe judecatorul Dorin Popovici, cel care a judecat si condamnat in comisariatele de politie mai multi tineri dupa protestele din aprilie 2009. in varsta de 34 de ani, Popovici este numai unul din cativa judecatori care au tinut procese in comisariate. De ce este cazul lui mai special?

Dorin Popovici a fost exclus din rindul magistratilor pe motiv ca a incalcat grav obligatia de impartialitate si etica judiciara cind a examinat cauzele impotriva surorilor Oxana si Ludmila Radu cu abateri strigatoare la cer, in opinia mai multor experti. Cele doua persoane s-au plins ca dupa 7 aprilie au fost judecate fara avocat, fara cea mai timida incercare de a lua act de tortura fizica si morala pe care au suportat-o. Nici daca au sau nu copii minori nu au fost intrebate, ceea ce ar fi facut imposibila aplicarea masurii preventive de arest, in cazul Oxana Radu. Popovici a recunoscut in fata Consiliului Superior al Magistraturii ca a judecat intr-o singura zi 32 de cauze administrative si 10 penale – toate legate de 7 aprilie, iar fiecare proces a durat intre 7 si 10 minute, prea putin in opinia membrilor CSM pentru respectarea procedurii judiciare.

Alexandru Tănase
Cunoscand aceste amanunte, Consiliul colegial al judecatorilor a decis acum doua saptamani sa-i aplice lui Popovici o mustrare aspra. Ministrul Justitiei Alexandru Tanase, cel care initiase procedura disciplinara impotriva lui Dorin Popovici, a contestat sanctiunea ca fiind prea blinda, in timp ce Popovici dimpotriva s-a simtit nedreptatit incercind sa invoca circumstante atenuante. CSM a decis astazi eliberarea din functie a judecatorului, respingind contestația depusa de Popovici.

Dorin Popovici spune ca, in aprilie 2009, a fost obligat sa efectueze actul justitiei in incinta comisariatelor de politie, la indicatia fostului presedinte al CSM, Nicolae Clima, dar si cea a fostului presedinte al Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu. Solicitati de Europa Libera, cei doi au refuzat sa comenteze aceste declaratii.

Ministrul justitiei Alexandru Tanase ne-a spus insa ca daca in urma verificarilor spusele lui Popovici se vor adeveri, si cei doi superiori vor fi trasi la raspundere: „Nu ar fi corect sa fie sanctionati doar cei care au dat curs acestei dispozitii ilegale, ci si cei care au ordonat.”

Dorin Popovici nu este singurul judecator care a judecat si condamnat tinerii arestati dupa 7 aprilie in incinta comisariatelor. Anterior, doi dintre ei - Mihail Drosu, de la judecatoria din Buiucani, si Sergiu Crutco, de la Judecatoria Centru - au fost lipsiti de imputerniciri inaintea expirarii mandatelor printr-o decizie a CSM.

Potrivit ONG-urilor care urmaresc procesul de investigare a evenimentelor din 7 aprilie, in afara de magistratii sanctionati deja alti cel putin sase ar fi sa suporte aceleasi santiuni. Ei nu au ajuns insa in vizorul Consiliului in lipsa unor sesizari din partea victimelor.

Ministrul Tanase spune insa ca niciunul dintre magistratii care au judecat nedrept dupa 7 aprilie nu va ramane nepedepsit: „Saptamana viitoare vom examina un raport privind toate cauzele examinate in comisariate, o sa identificam judecatorii si o sa decidem ce facem”.

Europa Libera: Dar procedurile disciplinare nu se pot initia mai tirziu de un an de le comiterea faptelor?

Alexandru Tanase: „Avem timp suficient pina in 7 aprilie si vom initia si alte proceduri disciplinare.”

Magistratul concediat astazi poate contesta decizia CSM. Potrivit unor surse demne de incredere, Sergiu Crutco, unul dintre cei doi judecatori lipsiti anterior de imputerniciri pentru incalcari similare, a depus deja o contestatie la Curtea de Apel.
Previous Next

XS
SM
MD
LG