Linkuri accesibilitate

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Chișinău


Mevlut Cavusoglu
Mevlut Cavusoglu

Consultări și negocieri pentru rezolvarea crizei constituționale


Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Mevlut Cavusoglu este aşteptat la Chişinău unde se va întâlni cu preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, cu membri ai guvernului şi liderii principalelor partide politice. După cum relatează corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă, vizita este legată de actuala criza politică sau mai bine zis, constituţională din ţară
.

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Mevlüt Çavuşoğlu, se afla la Chisinau pana pe 25 martie. El se va intalni cu presedintele interimar Mihai Ghimpu, cu membri ai guvernului dar si cu lideri ai diferitelor grupuri parlamentare si ai principalelor partide politice.

Mai mult, politicianul turc, care de cateva luni detine cea mai importanta pozitie in ierarhia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, se va adresa joi in plen intregii clase politice de la Chisinau.

Demersul presedintelui APCE pare a fi un ultim efort facut de comunitatea celor 47 de state membre, cate are Consiliul Europei, pentru ca lumea politica din Republica Moldova sa gaseasca un numitor comun in linistea si stabilitea politica de la Chisinau.

Cu doar o saptamana in urma Comisia Venetia, o alta structura a Consiliului Europei, facea publica recomandarea sa cu privire la criza constitutionala: modificarea limitata a Constitutiei in vigoare doar in privinta alegerii presedintelui si alegeri anticipate. Se pare ca reactia autoritatilor de la Chisinau, care vedeau altfel iesirea din criza constitutionala, a determinat Strasbourgul sa se puna iar in miscare.

Potrivit diviziei de presa a APCE vizita lui Cavusoglu are ca obiectiv „promovarea stabilitatii si functionarii depline a institutiilor democratice si contributia la depasirea actualei situatii politice din tara” .

Asadar, 4 zile presedintele APCE are o misiune care pare imposibila. Daca va fi sau nu asa, vom putea afla joi, cand la ora 11, insotit de presedintele Ghimpu, Mevlüt Çavuşoğlu se va intalni cu presa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG