Linkuri accesibilitate

Jurnaliști și corupție - Presa nu poate substitui organele de anchetă


Dumitru Ciubașenco
Dumitru Ciubașenco

Dumitru Ciubaşenco (Panorama): „Este greu să obţii informaţia veridică şi oficială despre faptele de corupţie”.


Cuvintele pot fi mai taioase si mai puternice decat oricare arma de pe pamant, numai ca atunci cand cuvintele apara dreptatea si viata oamenilor ele devin diamantele sufletului uman iar, poetic zis, ziaristii sunt doctorii de suflet intr-o lume in permanenta schimbare. Invitatul emisiunii din aceasta dimineata este jurnalistul Dumitru Ciubasenco, redactor-şef al ziarului „Panorama”
.

Europa Liberă: Domnul Ciubaşenco, se spune că dacă presa ar fi fost tare pe poziţie, unită în adevăr şi profesie, astăzi nu ar mai fi existat demnitari cu funcţii înalte, despre care se crede că ar fi corupţi. Este greu în presă să faci investigaţii reportericeşti la capitolul corupţie?

Dumitru Ciubaşenco: „Este destul de greu pentru că este greu să obţii informaţia veridică şi oficială despre faptele de corupţie. Presa nu poate să substituie organele de anchetă. Mai există şi prezumţia nevinovăţiei. Deci, noi operăm cu acea informaţie, pe care o obţinem pe căi poate mai puţin oficiale şi această informaţie nu este completă. Sunt doar nişte fragmente dintr-un panou larg de corupţie.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc, pe când eraţi redactor şef la Moldavschie Vedomosti, de mai multe investigaţii despre corupţie. Aţi prezentat cazuri şi date concrete despre delapidări de fonduri publice, despre încălcarea legislaţiei de către funcţionarii de stat, dar în cele din urmă aţi fost chemat în judecată să plătiţi chiar Dvs sume fabuloase acelor funcţionari, care au comis acele abuzuri, din simplul motiv că ei erau în relaţii bune cu conducerea de vârf.

Dumitru Ciubaşenco
: „Adeseori ei singuri erau conducerea de vârf. Cum a fost dl Stepaniuc, sau dl Miron Găgăuz, de la Calea Ferată. Şi am pierdut două procese cu judecătorul faimos Ion Muruianu. Deci, era foarte greu pe atunci să obţii dreptatea în instanţele de judecată.”

Europa Liberă: Oricine, care ar fi pretins să acuze un om al puterii de corupţie, abuzuri, încălcări, ar fi sortit să piardă în instanţă de judecată?

Dumitru Ciubaşenco
: „Aşa a şi fost.”

Europa Liberă: Dar nu aţi cedat. Continuaţi şi astăzi investigaţiile gazetăreşti. Mai recent, citisem pe paginile Panoramei, cazul Oleg Voronin, feciorul ex-preşedintelui Vladimir Voronin, care ar avea o avere de două miliarde de euro, aproape jumătate din PIB-ul Moldovei. Se va duce la bun sfârşit acest caz? Credeţi? E bănuit de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Dumitru Ciubaşenco: „Este...probabil este cel mai strigător caz din ultimele luni. Au apărut în presă descifrări de pe două carduri bancare ale lui Oleg Voronin, potrivit cărora dânsul a cheltuit în ultimele 18 luni 98 de milioane de lei. Ceea ce ar însemna 20 de mii de dolari pe zi. Echivalentul cu pensia medie timp de 35 de ani. Desigur, foarte interesant de unde acest businessman a luat atâţea bani. Eu cred, că nu sunt ultimele carduri bancare şi conturi, şi averile, şi imobile a domnului Oleg Voronin. Se ocupă Centrul pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei. Aşteptăm informaţie de la ei. Pentru că noi nu putem să verificăm această informaţie, care s-a scurs în presă.”

Europa Liberă: Aseară l-am privit pe ex-preşedintele Voronin la un post de televiziune, unde declara că circa 30, sau 40 de agenţi din mai multe instituţii lucrează de două-trei luni la firma, în care fiul să este pur şi simplu membru, dar că nu ar fi găsit încă nici o probă împotriva acestuia.

Dumitru Ciubaşenco
: „Şi aici noi nu putem să spunem dacă-i adevărat sau nu. Putem să-l credem pe Voronin seniorul, sau să nu-l credem, dar aşteptăm rezultatele oficiale.”

Europa Liberă: Vor fi aceste rezultate? Credeţi?


Dumitru Ciubaşenco
: „Nu prea cred, pentru că recent am aflat că în acest faimos Centru sunt peste 500 de ofiţeri de urmărire penală, care în anul 2009 au intentat fiecare câte două dosare şi numai un dosar a ajuns în instanţă de judecată. Şi aproape n-a fost nici o sentinţă finală intrată în vigoare. Deci, nu prea înţeleg cu ce se ocupă acest Centru. Ei spun că se ocupă cu analiza, cu prevenirea corupţiei, însă oamenii nu văd, că corupţia devine mai mică.”

Europa Liberă: Dar atunci cum calificaţi dorinţa autorităţilor de a lupta cu fenomenul corupţiei?


Dumitru Ciubaşenco: „Intenţia este foarte corectă şi bună. Aşteptăm şi rezultate. Deja a trecut jumătate de an de când a venit la guvernare Alianţa pentru Integrarea Europeană şi oamenii aştepată, ca să fie prins nu numai un medic cu o mită de 200 de lei, sau un pedagog. Dacă nu rechinii, macar peştii mai măşcaţi.”

Europa Liberă: Domnul Ciubaşenco, de ce nu avem nici un demnitar condamnat pe cazuri de corupţie în Republica Moldova?


Dumitru Ciubaşenco: „Nu pot să vă spun. Cred, că este foarte greu de dovedit aceste cazuri. De instrumentat un dosar penal şi de-al duce până la capăt, prin trei instanţe de judecată – cea de sector, cea de apel şi pe urmă în Curtea Supremă.”

Europa Liberă: Se zice că corupţia în justiţie este una din cele mai mari impedimente în calea integrării europene. Corupţia în justiţia moldoveană dă bătăi de cap?


Dumitru Ciubaşenco
: „Aici putem să-l credem pe Voronin. Fiind preşedinte a spus că la noi un proces de judecată este o licitaţie, unde câştigă acela, care dă mai mulţi bani. Probabil Voronin ştia ce spunea.”

Europa Liberă: Da putem vorbi despre lipsa voinţei politice în combaterea reală a corupţiei? Şi de incapacitatea organelor de drept de a lupta cu acest fenomen în rândul funcţionarilor publici?

Dumitru Ciubaşenco: „Cred că da. Noi vedem, că se vorbeşte despre aceste scheme de import, de export, de monopoluri, dar nu s-a făcut în realitate nimic ca aceste scheme să fie distruse.”

Europa Liberă: Şi va mai trece mult timp pentru a se încerca să fie distruse?


Dumitru Ciubaşenco
: „Cred că această guvernare deja nu va dovedi să facă prea multe lucruri, pentru că intrăm iarăşi, de facto, în campania electorală şi nu vom vedea rezultatele în această direcţie.”

Europa Liberă: Mai nou am aflat că comuniştii caută cumpărători pentru noul lor sediu din centrul capitalei. Preşedintele formaţiunii, Vladimir Voronin, declara că partidul nu are bani pentru a achita creditul bancar, luat pentru construcţia clădirii. Unul dintre deputaţi, pare-se că Valeriu Munteanu, spunea că PCRM trebuie să mai întoarcă Băncii de Economii încă vreo cinci milioane de lei. Reiese că ei au întors până acum vreo 28 de milioane, inclusiv cu dobândă. De unde au luat ei aceşti bani şi de unde vor lua încă cinci milioane, bani care trebuie să fie restituiţi până în iulie?


Dumitru Ciubaşenco: „Noi am scris şi despre această clădire. A fost construită absolut ilegal. Lotul de pământ în centrul Chişinăului, 30 de ari, a fost obţinut ilegal, construită clădirea fără permisiunea şi actele necesare de firma lui Vladimir Baldovici, fostul ministru de Construcţii. Acolo situaţia este foarte neclară, cui aparţine acest pământ, cui aparţine clădirea, cine a plătit pentru această construcţie. Eu nu cred, că partidul a plătit măcar un leu pentru această clădire.”

Europa Liberă: Dar impactul acestor investigaţii, pe care le faceţi Dumneavoastră, se face simţit?


Dumitru Ciubaşenco
: „În cazul dat – da. După câte ştim, Cancelaria de stat a aplicat sechestru pentru această clădire. Ea nu poate fi înstrăinată şi sperăm că investigaţia va fi dusă până la capăt.”

Europa Liberă: Ziarul Panorama îşi planifică să investigheze şi alte cazuri, de proporţii, cu răsunet. Care ar fi?

Dumitru Ciubaşenco: „Pe noi, deja am scris şi ne interesează, de exemplu, monopolul în sectorul de publicitate. Şi aici avem un monopol. Peste 80 la sută din publicitate este controlată de o companie, Casa-media. Noi, ca presă, şi alte instituţii media, suntem cointeresaţi ca acest monopol să fie distrus. Noi investigăm acest sector.”

Europa Liberă: Cine încurajează investigarea acestor cazuri? Sau rămâne la latitudinea fiecărui jurnalist?


Dumitru Ciubaşenco
: „Eu cred că fiecare redacţie găseşte o temă, două şi încearcă să le ducă până la capăt.”

Valentina Ursu: Domnule Ciubaşenco, vă mulţumim mult pentru această discuţie matinală.
XS
SM
MD
LG